Connect with us

Eveniment

CCR: Legea prin care evazioniştii scapă de închisoare - constituţională (oficial)

Published

on



Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituţional.

"Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor trei sesizări cu acelaşi obiect formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului) şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile Legii privind modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale", se precizează într-un comunicat al CCR, transmis AGERPRES.

Pe 17 decembrie, Instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite că se impune a se examina de către Curtea Constituţională dacă adoptarea actului normativ în discuţie s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului, în coordonatele trasate prin Decizia nr. 679/2020 a CCR, dar şi prin jurisprudenţa anterioară a acesteia, întrucât forma adoptată de Camera Deputaţilor (Cameră decizională) modifică substanţial obiectul de reglementare şi configuraţia legii adoptate de Senat, în calitate de Cameră de reflecţie.

Totodată, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic pct. 4 (art. 10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) în raport cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudenţa CCR şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, întrucât, contrar cerinţelor impuse de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, dispoziţiile textului de lege arătat nu permit stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, care sunt inculpaţii care beneficiază de dispoziţiile art. 10 din Legea nr. 241/2015.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul:

* art. 10, alin. (1): În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.

* în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

* dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin. (1) şi (1 prim).

Potrivit MJ, proiectul a fost avizat negativ de Guvern şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său.

Astfel, iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr. 147/2019.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Şi Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Admitere școli MAI – poliție, jandarmi și pompieri, sesiunea de toamnă 2024. Înscrieri, locuri, condiții, calendar

Published

on

Admitere școli MAI – poliție, jandarmi și pompieri, sesiunea de toamnă 2024. Candidații se pot înscrie până în 6 octombrie, inclusiv sâmbăta și duminica. Sunt disponibile 2880 de locuri.

Sesiunea de admitere se desfășoară în perioada octombrie-decembrie 2024.

Admitere școli MAI – poliție, jandarmi și pompieri, sesiunea de toamnă 2024. Locuri

La școlile de poliție sunt 1640 de locuri.

  • 1.340 locuri la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina
  • 300 locuri la Școala de...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Proiectul privind candidatura președintelui României la alegerile parlamentare, amânat

Published

on

Proiectul PNL privind posibilitatea președintelui României de a candida la alegerile parlamentare va intra în Comisia juridică peste o săptămână.

Asta pentru ca Biroul Electoral Central (BEC) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să poată clarifica, dacă este nevoie, toate aspectele legate de modificarea legii, a declarat luni, liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu.

Inițial proiectul avea inclusiv girul PSD, însă presa centrală scrie că Marcel Ciolacu le cere colegilor săi...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

FOTO. ACCIDENT la Cluj între o autoutilitară și o CĂRUȚĂ. Un bărbat a ajuns la spital

Published

on

Un accident soldat cu o victimă a avut loc luni în localitatea clujeană Dăbâca.

Accdientul este mai puțin obișnuit, în acesta fiind implicat și o căruță.

ACCIDENT la Cluj între o autoutilitară și o...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Sabău („U” Cluj), după meciul cu Craiova: Trebuia să JUCĂM cum am jucat cu Rapid

Published

on

Universitatea Cluj a făcut egal, 1-1, cu CSU Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii disputat duminică seara pe Cluj Arena. După meci, Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul clujenilor, a tras câteva concluzii.

...

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement