Connect with us

Eveniment

Ce drepturi au proprietarii de apartamente. Direcția de Asistență Socială Deva – precizări

Publicat



În municipiul Deva, zeci de proprietari de apartamente ridică în fiecare an problema modului în care asociațiile de proprietari din care fac parte își desfășoară activitatea.

Neînțelegerile și nemulțumirile privind administrarea și gestionarea proprietăților comune sunt aspecte ce au condus la numeroase sesizări la Compartimentul Asociații de Proprietari din cadrul Direcției de Asistență Socială Deva. Instituția vine cu precizări și oferă informații despre drepturile pe care le au proprietarii de apartamente, conform legii.

Zeci de sesizări ale proprietarilor de apartamente din municipiul Deva, nemulțumiți de activitatea asociațiilor de proprietari din care fac parte, ajung, în fiecare an, la Compartimentul Asociații de Proprietari al Direcției de Asistență Socială Deva.

Majoritatea petiționarilor reclamă neconcordanțe în listele de plată ori la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației sau își arată nemulțumirea față de activitatea președintelui sau administratoruluiasociației, fără a-și folosi însă drepturile conferite de lege, în relația cu asociația de proprietari – drepturi care, de altfel, sunt înscrise, alături de obligații, și în statutul asociației de proprietari.

Principalele DREPTURI ale proprietarilor membri ai asociațiilor de proprietari, potrivit Legii nr. 196/2018:

– dreptul de a PARTICIPA, cu drept de vot, la adunarea generală a asociației de proprietari, de a CANDIDA, de a ALEGE și de a fi ALEȘI în structura organizatorică a asociației de proprietari. Pentru a beneficia de acest drept, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu – prevede legea

– dreptul de a fi INFORMAȚI cu privire la toate aspectele care privesc activitatea asociației de proprietari. Pentru o bună informare a proprietarilor, asociația de proprietari are obligația să amplaseze, la loc vizibil, un avizier la care sunt afișate documente, conform prevederilor legii

– dreptul de a SOLICITA, în scris, și de a PRIMI copii după orice document al asociației de proprietari (de exemplu, statutul și regulamentul intern al asociației, acte contabile, contracte încheiate cu angajații asociației ori cu furnizorii de utilități, documente care justifică sumele de plată la întreținere și modul de calcul al acestora, oferte/facturi/chitanțe emise de firmele care furnizează servicii asociației etc.).

– dreptul de a CONTESTA, în scris, lista de plată – în termen de 10 zile de la afișare

– dreptul de a SOLICITA recalcularea cotelor de întreținere

– dreptul de a BENEFICIA de reparația părților comune

– dreptul de a SOLICITA eliberarea de adeverințe din care să rezulte dacă apartamentul înregistrează datorii la cotele de întreținere, penalitățile și modul de calcul al acestora, sumele constituite ca fond de rulment/fond de reparații

– dreptul de a CONTESTA procesele-verbale ale adunării generale a asociației de proprietari și deciziile comitetului executiv sau ale președintelui asociației, dacă acestea sunt contrare legii etc.

Conform legii, orice solicitare a proprietarilor de apartamente se adresează, în scris, președintelui asociației de proprietari, care are obligația de a răspunde, tot în scris, punctual și concret, în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

În lipsa unui răspuns în termenul legal sau în cazul unui răspuns evaziv sau nesatisfăcător din partea asociației, proprietarii de apartamente au la dispoziție alte două variante:

– să se adreseze, în scris, Direcției de Asistență Socială Deva – Compartimentul Asociații de Proprietari

– să sesizeze instanța de judecată.

Proprietarii de apartamente și reprezentanții asociațiilor de proprietari pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare sau consiliere privind obligațiile și drepturile ce le revin în administrarea proprietății comune, la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 /
Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 și vineri -între orele 8:00-14:00.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

LIVE VIDEO: Slujba de ÎNVIERE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. HRISTOS A ÎNVIAT! Semnificații de Paște 2024

Publicat

Slujba de ÎNVIERE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. HRISTOS A ÎNVIAT!

Creştinii ortodocși iau parte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujbele de Înviere. Este un moment important și cea mai solemnă dintre toate sărbătorile creștine din timpul anului.

Credincioșii s-au adunat la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, pentru a lua Lumina Sfântă. Slujba este oficiată de ÎPS Irineu, alături de un sobor de preoţi.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

 

Slujba de Înviere. Semnificații pentru credincioșii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii

Publicat

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii cuprind ciocnitul ouălor de Paște. Este un obicei după slujba de Înviere, care continuă în cele trei zile de sărbătoare.

Semnificația ouălor de Paște

Ouăle, vopsite în Joia Mare, sunt un simbol al sărbătorii Învierii Domnului.

Potrivit unei legende creștine, Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Tradiția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe