Connect with us

Eveniment

Ceremonie restrânsă la Sibiu – Se comemorează 31 de ani de la Revoluție

Publicat


Astăzi, 21 decembrie a.c., a avut loc Ceremonia de Comemorarea a Eroilor Revoluției din 1989. Situația epidemiologică nu a permis organizarea unei ceremonii, ca în anii precedenți, numărul de participanți fiind unul restrâns, conform măsurilor de prevenire în vigoare.

Comemorăm astăzi, 31 de ani de la izbucnirea Revoluției din 1989, un eveniment care a dus la pierderea multor vieți în numele democrației și al libertății. În zilelele revoluţiei din decembrie, românii au strigat în stradă cu toată puterea ‘Jos comunismul’. Sacrificiul lor din acele zile, definitoriu pentru devenirea ulterioară a României, ne-a adus libertatea şi a făcut posibilă existenţa de astăzi, ca cetăţeni ai unui stat democratic.

31 ani revolutie 2 31 ani revolutie 3 31 ani revolutie 5 31 ani revolutie 7 31 ani revolutie 9 31 ani revolutie 11

„Evenimente de o importanță definitorie pentru formarea noastră ca oameni și stat democratic au avut loc acum 31 de ani. Asemenea multor evenimente istorice, și Revoluția din decembrie 1989 a îndoliat o mulțime de familii, a îndoliat o țară întreagă, pentru libertatea și democrația pe care le avem astăzi. Vă îndemn pe toți, dragi cetățeni să prețuim cu multă recunoștință și compasiune aceste valori pentru care numeroși semeni și-au dat viața. Dumnezeu să binecuvinteze România și să mângâie sufletele celor întristați. Veșnică recunoștință Eroilor Revoluției din 1989!” transmite Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu.

31 ani revolutie 18 31 ani revolutie 16 31 ani revolutie 9 1 31 ani revolutie 8

Totodată, datorită faptului că pandemia nu a permis organizarea unei ceremonii numeroase, transmitem pe această cale mesajul reprezentantului Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri din Sibiu, Robert Tătar.

31 ani revolutie 13 31 ani revolutie 14 31 ani revolutie 15

„ Acum, la ceas de profundă reamintire, recunoștință și compasiune îndreptată spre familiile care în urmă cu 31 de ani își pierdeau fie: tatăl, fiul, fratele, doresc să-mi exprim respectul, admirația și piosul omagiu celor care s-au jertfit.

Mereu mi se povestea despre cumplitul Decembrie din 1989 sau mai bine spus despre „Sângele umbrosului Decembrie”, despre cât de mare și important a fost curajul, implicarea, devotamentul sau chiar jertfa supremă.

Evident mă întrebam De ce?! Nu am găsit multe răspunsuri însă cred că datorită celor care au adormit intru nădejdea trezirii conștiinței naționale.

Acești oameni viteji au plecat cu gândul pe care Nicolae Iorga îl enunța atât de profund: „Gândul morții să-ți slujească în orice clipă pentru a înțelege prețul vieții”.

Stăteam singur și cugetam: De ce?, De ce a fost nevoie ca atâtea suflete nevinovate sa moara acum 31 de ani?, De ce atâția copii au crescut fără tată?, De ce soțiile au rămas văduve?, De ce și acum bietele mame ajung la vârste onorabile și își plâng copii plecați mult prea devreme din aceasta lume vremelnică? Iar acum, privind în jurul meu, observând că există dreptul la libera exprimare, la o gândire personală care poate fi manifestată oricui, la orice oră, la orice impas național …  îmi răspund singur: Acești oameni viteji au plecat cu gândul pe care Nicolae Iorga îl enunța atât de profund: „Gândul morții să-ți slujească în orice clipă pentru a înțelege prețul vieții”.

Cuvintele sunt de prisos, sufletele îndoliate nu vor mai putea fi niciodată mângâiate, dar trebuie să avem cu toții speranța , că de Acolo de Sus, din Altarul bucuriei și al frumosului, Dumnezeu ne va da puterea sa-i cinstim cât vom trăi și să-i pomenim! Să nu-i uităm! Astăzi trăim datorită martiriului din ’89.

Dumnezeu să ne binecuvânteze țara, iar pe sufletele îndoliate sa le mângâie și sa le aline suferința!Veșnică pomenire eroilor neamului nostru!” transmite Robert Tătar, elev în clasa a 12-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, și totodată, reprezentant al Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

Publicat

Trecerile pentru pietoni de pe drumurile județene vor fi iluminate corespunzător, prin sisteme moderne, anunță Consiliul Județean Cluj.

Joi, în cadrul ședinței CJ Cluj a fost aprobat proiectul care beneficiază…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO-VIDEO: Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare, la Catedrala Romano – Catolică din Alba Iulia

Publicat

Unul dintre momentele de la Cina Cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor, a fost reprodus în Joia Mare la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. 

Ritualul reprezintă o lecţie de smerenie, ce simbolizează spălarea de păcate şi, în special, renunţarea la orgoliu şi mândrie.

În acest an, ritualul a avut loc în jurul orei 19:30, în cadrul Liturghiei Cinei cea de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Un ”pește” și iubita sa din Alba, condamnați la închisoare cu executare. Au obligat o minoră să se prostitueze pe centura orașului

Publicat

Un bărbat și o femeie din Alba vor merge la închisoare, după ce au obligat o minoră să se prostitueze, pe centura din Alba Iulia și în gara Bărăbanț. 

Deși faptele s-au petrecut în 2017, o condamnare definitivă a venit abia în 26 martie 2024, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Cei doi, Teodor N.C. și Raluca M.H., au încercat să schimbe sentința, în apel, la instanța superioară din Alba Iulia. Însă magistrații au respins…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe