Actualitate
Cererea de cartofi din județul Harghita este destul de redusă, iar preţul nu este unul satisfăcător

Cererea pentru cartofii destinați consumului este relativ scăzută, iar prețurile nu sunt satisfăcătoare, în ciuda recoltelor bune obținute de producătorii din Harghita în acest an.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat pentru AGERPRES că „piaţa nu prea funcţionează şi nu este cerere mare”, preţul unui kilogram de cartofi de consum la producători variind între 1 leu şi 1,7 lei/ kg.

În ceea ce priveşte producătorii care au contracte cu reţelele mari de magazine, aceştia vând cartofii cu 1,35 lei/ kg, ei asigurând şi ambalarea, dar preţul ajunge să fie mult mai mare pe rafturile supermarketurilor.
Romfeld Zsolt consideră că cererea nu este una ridicată întrucât obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat, aceştia preferând să cumpere cantităţi mici, doar cât au nevoie, şi să nu mai depoziteze cartofi pentru iarnă, aşa cum se întâmpla în trecut.
Cererea de cartofi din județul Harghita este destul de redusă, iar preţul nu este unul satisfăcător. „Obiceiurile de consum s-a schimbat”
„Obiceiurile de consum s-a schimbat.
Având în vedere că tot anul se găsesc cartofi pe piaţă, consumatorii s-au limitat la cantităţile zilnice şi pentru câteva zile, nu pentru depozitare de iarnă până în primăvară.
E şi mult mai comod şi cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului.
Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului.
Comercianţii iau cantităţile tot pe termen scurt, cât e vandabil”, a explicat Romfeld Zsolt.
El a adăugat că, în această perioadă, producătorii îşi fac calcule ce suprafeţe să cultive în primăvara anului viitor.
Cererea de cartofi din județul Harghita este destul de redusă, iar preţul nu este unul satisfăcător. „Preţul kilogramului de cartofi este unul mic”
„În momentul actual se fac iarăşi calcule pentru suprafeţele care urmează să fie înfiinţate în primăvara anului 2024.
Calculele se fac în funcţie de cererea actuală şi posibilităţile de anul viitor, având în vedere şi preţurile de imputuri, fiecare trebuie să facă devize tehnologice, devize privind calculul preţurilor, deci oamenii caută motivare ca să producă mai departe”, a precizat şeful Direcţiei Agricole Harghita.
Acesta consideră că preţul kilogramului de cartofi este unul mic, raportat la cheltuielile de înfiinţare a culturii în anul 2024 şi că optim ar trebui să fie de 2 lei/kg.
Suprafaţa cultivate cu cartofi a fost de aproape 7.000 hectare în Harghita, din care 4.500 de hectare cartofi pentru piaţă, iar restul în gospodării individuale şi pe suprafeţele mai mici.
Producţia a fost satisfăcătoare, spun specialiştii, cu o medie de 22 tone la hectar, dar existând şi vârfuri de 40 tone la hectar.
În ultimii ani, suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Harghita a înregistrat o scădere constantă, producătorii mici preferând să cultive numai pentru consumul familiei, după ce au constatat că această cultură nu are rentabilitate pe suprafeţe reduse. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Actualitate
15 decembrie 2023: termenul de plată a chiriei pentru locurile de parcare de reședință, în Sfântu Gheorghe

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a atras atenția cetățenilor că termenul de plată a chiriei pentru locurile de parcare de reședință este 15 decembrie 2023.
„Atragem atenția locuitorilor, că termenul de plata a chiriei anului 2024 pentru locurile de parcare de reședință este 15 decembrie 2023.

În cazul în care nu se achită chiria până la termenul prevăzut, se va suspenda abonamentul de parcare și se va demonta dispozitivul de blocare.
Autoritatea locală atrage atenția locuitorilor asupra posibilității de plată online folosind platforma ghiseul.ro, sau a plății prin virament bancar în contul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, CUI: RO 26752503, IBAN: RO85TREZ256502205X007540.
Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numărul de telefon 0267- 313323 sau prin email la adresa attila.fekete@sepsi.ro”, au transmis reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe.
sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe
Actualitate
Decembrie de poveste la Brașov: Show lasere, aprindere iluminat festiv, concert Horia Brenciu și deschiderea Târgului de Crăciun

În Piața Sfatului din Brașov va avea loc joi, 30 noiembrie 2023, de la ora 17.30, evenimentul „Decembrie de poveste”.
Showmasters va oferi un spectaculos show de lasere.

Primarul Allen Coliban va participa la numărătoarea inversă a aprinderii milioanelor de beculețe ale bradului de Crăciun și ale Pieței Sfatului și Centrului Vechi.
Horia Brenciu & HB Orchestra vor concerta pe scena din Piața Sfatului
„Vom deschide Târgul de Crăciun Brașov/ Brașov Christmas Market.
Nu uita, lasă mașina acasă, pentru că RATBV SA a suplimentat numărul de autobuze pe 14 linii care fac legătura între cartiere și Livada Poștei.
Ca să nu te stresezi în căutarea unui loc de parcare (mai ales că și pe Mureșenilor și Lungă circulația este restricționată) și să ajungi comod la spectacol și înapoi acasă”, au transmis reprezentanții Primăriei Brașov.
Actualitate
Târg de Crăciun cu inima ca simbol şi Revelion cu 3 Sud Est, la Bistrița. Precizările Primăriei

Primarul Ioan Turc a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Târgul de Crăciun din Bistrița va fi inaugurat în seara zilei de 30 noiembrie. De asemenea, a confirmat că concertul de Revelion va fi susținut de trupa 3 Sud Est.
„Mâine (joi – n.r.) deschidem târgul de Crăciun, pe scena amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu.

În acest an, vom avea 28 de căsuţe, cu 14 furnizori de servicii de alimentaţie publică – preparate, băuturi calde, 11 producători locali, şapte artizani, două ONG-uri. (…) Ediţia din acest an a târgului de Crăciun este gândită sub semnul inimii”, a declarat Turc.
Târgul va fi deschis cu momente artistice dedicate copiilor, susţinute de tânăra artistă Kamelia Melnic, magicianul Robert Tudor şi trupa locală de teatru „Alexandru Misiuga”, iar, în ceea ce priveşte iluminatul festiv, au fost montaţi circa 25 de kilometri de şiruri luminoase şi peste 600 de elemente de decor pe stâlpi sau la sol, unele sub formă de inimă, acestea împodobind zona centrală, străzile şi bulevardele adiacente, dar şi cele şase localităţi componente ale municipiului.
Totodată, în imediata apropiere a Bisericii Evanghelice, a fost împodobit un brad natural, cu o înălţime de peste 10 metri, şi a fost amenajat un patinoar, printr-un parteneriat public-privat.
Târgul de Crăciun va rămâne deschis până în 7 ianuarie 2024.
Primarul Bistriţei a anunţat, miercuri, şi trupa care va concerta de Revelion în centrul istoric al oraşului, şi anume 3 Sud Est.
Bugetul alocat manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă şi iluminatului festiv, în acest an, depăşeşte 1,6 milioane de lei, din care 820.000 de lei sunt încasaţi de firma de la care au fost închiriate elementele decorative folosite în special în zona centrală. Agerpres
Actualitate
Harghita: Aproape un milion de pagini de documente digitalizate de Primăria Miercurea-Ciuc, într-un proiect european

Primăria Miercurea-Ciuc a finalizat digitalizarea aproape unui milion de pagini de documente emise în ultimii zece ani, în cadrul unui proiect european ce vizează transferul serviciilor municipale în mediul online. Această informație a fost comunicată de primarul Korodi Attila într-o conferință de presă.
„Ştim că în spatele unor proceduri, întotdeauna se află documente.

Dacă aceste documente rămân într-o dimensiune offline, adică pe hârtie, atunci vulnerabilizăm foarte mult capacitatea noastră de a ne deschide online către cetăţeni.
De aceea, am inclus în proiectul POCA şi arhivarea documentelor din ultimii zece ani, începând din 2013 până în 2022 inclusiv.
A fost o activitate foarte intensă făcută de o echipă mai mică din primărie, pentru anumite documente mai speciale şi, pentru marea majoritate a documentelor, făcută printr-o achiziţie publică de către un prestator de serviciu de arhivare digitală.
Am ajuns ca, la ora actuală, să avem 924.000 de documente digitalizate din aceştia zece ani, care acoperă câteva domenii”, a declarat primarul Korodi Attila.
Potrivit sursei citate, urmează ca procedurile interne să fie incluse în format digital, o altă componentă a proiectului fiind „deschiderea către exterior a front office-ului şi către interior a back office-ului în spaţiul digital”.
Declarațiile primarului Miercurea-Ciuc
„Adică vom avea şi avem deja software construite pe care trebuie să le populăm după aceea cu activităţile noastre zilnice, folosind cât mai puţină hârtie şi cât mai mult instrumentele digitale, sistemul de semnături digitale şi să ajungem, şi acesta este scopul nostru, ca undeva, în primăvară, să anunţăm că deja cu procedurile standardizate, cu arhivarea digitală şi cu software care au fost deja recepţionate, suntem capabili să ieşim în faţa publicului şi să oferim servicii online pe o aplicaţie mobilă specială a primăriei Miercurea-Ciuc şi pe site-ul primăriei Miercurea-Ciuc”, a punctat primarul municipiului.
Secretarul general al Primăriei, Wohlfart Rudolf, a precizat că documentele care au fost digitalizate sunt hotărârile Consiliului Local din ultimii zece ani, respectiv toate actele care au stat la baza emiterii acestora, precum şi actele administrative ale primarului dar şi proiecte tehnice, toate documentele care sunt legate de investiţii publice, documentele contabile şi o parte şi din documentele interne care sunt în circuitul intern al primăriei.
Primarul Korodi a mai spus că se doreşte digitalizarea şi a documentelor emise în alţi ani, activitatea care să fie finanţată fie din fondurile municipalităţii, fie accesând proiecte europene.
„Realmente vrem ca serviciile pe care le oferim cetăţenilor şi procedurile interne să fie atât de simplificate, încât digital, relativ rapid faţă de folosirea hârtiei, să poată să îmbunătăţească serviciile publice”, a conchis Korodi Attila. Agerpres