Connect with us

Eveniment

CGMB: Coduri QR pentru monumentele din Bucureşti; vor putea fi accesate informaţii cu ajutorul telefonului

Publicat


Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în şedinţa de vineri, cu 34 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi trei abţineri un proiect care vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR.

Cheltuielile pentru acest proiect vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, prevede proiectul iniţiat de consilierul municipal USR Cosmin Smighelschi.

Mai exact, acesta presupune instalarea unor însemne descriptive împreună cu un cod QR unic în dreptul fiecărui monument aflat în proprietatea Municipiului Bucureşti şi administrarea Direcţiei Generate de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public. Prin scanarea codului cu ajutorul oricărui dispozitiv mobil cu conexiune la internet, se va accesa baza de date online, pe un site public ce va oferi următoarele informaţii: descrierea detaliată a monumentului, a autorilor şi istoricului; localizarea exactă pe hartă; posibilitatea traducerii site-ului în toate limbile de largă circulaţie internaţională; alte funcţionalităţi precum trimiterea unor sesizări cu privire la starea monumentului.

Accesul la baza de bate a codurilor QR şi localizarea monumentelor pe hartă vor fi puse la dispoziţie gratuit.

Administratorul proiectului va fi Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public. Aceasta va asigura obţinerea avizelor necesare pentru amplasarea şi producerea plăcilor pe care vor fi marcate codurile QR, montarea şi întreţinerea lor. De asemenea, va asigura dezvoltarea platformei online, actualizarea şi certificarea conţinutului şi a informaţiilor prezentate, mentenanţa şi actualizarea acesteia.

Durata estimată pentru implementare este de patru luni, după obţinerea tuturor avizelor necesare.

„După Sibiu şi Alba lulia a venit rândul Bucureştiului să includă în promovarea monumentelor istorice de arhitectură de for public aplicarea plăcuţelor cu standardul decodare tip QR. Acest lucru presupune implementarea unui proiect pilot şi integrarea informaţiei de tip QR code în zona amenajării peisagistice a obiectivelor turistice – monumente de for public. (…) Folosirea codului QR este destul de cunoscută în toată lumea şi implementată în foarte multe domenii”, se menţionează în raportul de specialitate. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Repatrierea moaştelor Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, proiect respins de Senat

Publicat

Senatul a respins, luni, în plen, în calitate de prim for sesizat, o propunere legislativă iniţiată de 11 deputaţi de la PNL pentru repatrierea moaştelor Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni.

Era prevăzut ca Guvernul să se ocupe de procedurile de identificare şi repatriere a rămăşiţelor umane ale acestor sfinţi, aflate pe teritoriul austriac.

În favoarea raportului de respingere au fost 118 voturi „pentru”, 13 au votat „împotrivă” şi s-a înregistrat o abţinere.

Proiectul reglementează cadrul legal privind repatrierea moaştelor Sfântului Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai, a Sfântului Mucenic Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului şi a Sfinţilor Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, care au murit în închisoarea Kufstein din Landul federal austriac Tirol.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, miniştrii Afacerilor Externe, Justiţiei, ministrul Finanţelor Publice şi Culturii trebuie să emită un ordin privind stabilirea procedurilor de identificare şi repatriere.

Sfintele moaşte ar urma să fie aşezate, cu sprijinul Patriarhiei Române, la Biserica Sfânta Treime din Sibiel.

„La mijlocul secolului al XVIII-lea, din rândul preoţilor şi al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania s-au ridicat numeroşi apărători ai dreptei credinţe în faţa încercărilor autorităţilor habsburgice de a-i înstrăina de Legea Strămoşească, credinţa ortodoxă.

Printre ei s-au numărat şi preoţii Moise Măcinic din Sibiel, Ioan din Galeş şi mireanul/credinciosul Nicolae Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca.

Pentru mărturia lor ortodoxă şi moartea lor martirică, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat oficial pe 21 octombrie 1955, în catedrala din Alba lulia pe Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş, iar pe Sfinţii Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu, în anul 1992, fiind cinstiţi ca sfinţi de către obştea credincioşilor de pretutindeni şi mai cu seamă de cei din Transilvania, din mijlocul cărora s-au ridicat”, se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de deputatul liberal Daniel Gheorghe.

Propunerea legislativă a mai fost înregistrată spre dezbatere parlamentară în 13 octombrie 2020, dar a fost clasată conform hotărârii Biroului permanent al Senatului din 30 decembrie 2020.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

AGERPRES

sursa foto: crestinortodox.ro

Citește mai departe

Eveniment

VIDEO – Crimă teribilă la 50 de kilometri de Sibiu – Tânăr ucis din gelozie

Publicat

O crimă teribilă a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în localitatea Răhău din județul Alba. Un bărbat 36 de ani a atacat doi tineri cu un cuțit. Tânărul de 22 de ani a decedat iar iubita lui este rănită

Momentan, detaliile anchetei sunt incerte, însă, din câte se pare, bărbatul l-a înjunghiat pe un tânăr de 21 de ani cu un cuțit în jurul inimii, și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de aproximativ 20 de ani. După ce i-ar fi atacat, bărbatul ar fi fugit de la locul faptei. Acesta este din Răhău.

Publicat

Bărbatul de 36 de ani, principalul suspect în cazul crimei de la Răhău, a fost reținut, luni, pentru 24 de ore, sub acuzațiile de omor, tentativă de omor și violare de domiciliu.

Marți va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Vezi VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins

Acesta ar fi înjunghiat mortal un tânăr de 22 de ani din Răhău și ar fi rănit-o pe iubita acestuia. Tânăra este internată în spital, în stare stabilă.

Teribila faptă s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni.

Bărbatul a fugit după crimă și a fost prins în câteva ore, luni, în apropierea localității Răhău.

Vezi și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Acesta a fost dus la sediul Poliției Sebeș și de acolo transportat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Nu a făcut vreo declarație la ieșirea din sediul Poliției. Avea urme de răni pe față.

Vezi și CRIMĂ TERIBILĂ într-o localitate din Alba: Un bărbat a ucis un tânăr și a rănit-o pe iubita acestuia. Atacatorul a fost prins

Potrivit unor surse, un posibil motiv pentru crimă ar fi gelozia.

 

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Eveniment

Poftiți la Sărbătoarea Deltei în Dumbrava Sibiului – Mâncăruri din peste gatite in trei locatii

Publicat

Săptămână cu evenimente atractive în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

În perioada 20-25 aprilie 2021, la Muzeul ASTRA vor avea loc o serie de activități și evenimente inedite, destinate atât copiilor, cât și adulților.

Despre albine și stupi – Animații și activități cu specific apicol

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Școala din Ticera, monument funcțional în Muzeul ASTRA

Orar – ziua 1 – 3 , între orele 11 și 15, ziua 4 – 6, între orele 10 și  16

Această activitate reprezintă o demonstrație despre stupăritul tradițional. Se va scoate în evidență și rolul albinelor în satul românesc și în lumea tradițională, dar și pentru gospodăria țărănească, cât și pentru ecologie și biodiversitate.

43489 Stupina actuala comuna Parau judetul Brasov scaled55486 Stupina Giulesti MM 1996 scaled

De…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe