Connect with us

Eveniment

Cifre îngrijorătoare în Sălaj: Anul trecut, a crescut cu 25% numărul infracţiunilor de furt

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

 Numărul infracţiunilor de furt înregistrate în Sălaj, în cursul anului 2022, a înregistrat o creştere, comparativ cu anul precedent.

Potrivit datelor bilanţului activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, numărul infracțiunilor de furt a crescut, în anul 2022, cu 25% față de anul precedent.

„În urma analizei evoluţiei infracţionalităţii stradale sesizate, aceasta se menţine relativ la acelaşi nivel cu anul 2021. În anul 2022, infracţiunile de furt, ca segment important al fenomenului infracţional stradal sesizat, au înregistrat o creştere cu 25%. Infracţiunile de tâlhărie se menţin la aproximativ acelaşi nivel, înregistrându-se o uşoară creştere, de la 8 (2021) la 11 fapte (2022)”, se arată în bilanţ.

Din totalul infracţiunilor contra patrimoniului, un procent de 60% au reprezentat infracţiuni de furt, 26% infracţiuni de distrugere, 8% infracţiuni de înşelăciune, 1% tâlhării, iar diferenţa de 5% reprezintă alte fapte.

„De remarcat este faptul că nu au fost înregistrate tâlhării asupra factorilor poştali, transportatorilor de valori sau în unităţile bancare”, adaugă reprezentanţii IPJ Sălaj.

Potrivit aceleiaşi surse, în cursul anului 2022, în judeţul Sălaj s-au produs cu 24% mai puţine accidente grave, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 20%, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu 17%.

sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Chirie cu bucătărie în hol, dar renovată, la 300 de euro: „Numai în Cluj găsești garsonieră făcută pentru două persoane.”

Publicat

O proprietară din Cluj-Napoca a postat un anunț pe Facebook referitor la o garsonieră pe care o oferă spre închiriere în zona Expo Transilvania din cartierul Mărăști. Prețul de 300 de euro a stârnit reacții acide în comentarii.

„Se află la etajul 1/4, este recent renovată, ba chiar pot spune că este complet renovată, instalațiile și electrocasnicele sunt noi. Este utilată complet și izolată termic, are aer condiționat și centrală proprie, recent montate. Nu este pet friendly.”, se arată în anunțul său.

Conform acestuia, în apropierea blocului sunt magazine alimentare, la 5 minute de mers pe jos de stația de transport.

Chiria…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

FOTO-VIDEO: Impact între două autoturisme, pe o stradă din Deva. Unul dintre șoferi a ajuns la spital

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, vineri dimineață pe o stradă din Deva, județul Hunedoara.

Potrivit IPJ Hunedoara, vineri, în jurul ore 10.15, un bărbat în vârstă de 68 de ani, care conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Bălcescu, din Deva, a fost acroșat de autoturismul condus de un bărbat de 74 de ani, care a pătruns un bulevard de pe o stradă secundară, fără a acorda prioritate de trecere autoturismului care circula regulamentar.

UPDATE ora 11.30: Accident în Deva. Precizările pompierilor

„Salvatorii din cadrul Detașamentului Deva au intervenit de urgență cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dintre care una dotată cu modul de descarcerare și un echipaj de prim ajutor, la un accident rutier produs în municipiul Deva, pe strada N. Bălcescu.

Echipajele operative ajunse la locul evenimentului au constat faptul că în accident au fost implicate 2 autoturisme, în care se aflau 3 persoane.

În urma impactului, unul dintre conducătorii auto, un bărbat în vârstă de 73 ani, a rămas încarcerat.

Salvatorii au extras victima în siguranță, acesta a fost asistată medical la fața locului, fiind ulterior transportată la UPU Deva, conștientă și cooperantă.

Celelalte două persoane nu au necesitat îngrijiri medicale”, a precizat reprezentantul ISU Hunedoara.

În urma impactului, conducătorul auto un vârstă de 74 de ani a fost rănit și transportat la spitalul din Deva.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Citește mai departe

Cluj

La cererea ASF, Guvernul RETRAGE proiectul privind plafonarea prețului RCA. Vineri urma să intre în ședința executivului

Publicat

Vineri, Proiectul de Hotărâre de Guvern de plafonare a prețului RCA, pregătit de ASF pe fondul colapsului Euroins, a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței, a informat purtătorul de cuvânt al executivului citat de Alba24.ro.

„În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi, deoarece a fost retras de ASF”, a spus Dan Cărbunaru.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF a confirmat retragerea proiectului, în urma observațiilor venite ”din mai multe părți”.

Acesta a spus că nu știe când va fi repus proiectul în discuția…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

Peste 100 de hectare de teren din Mureș, pârjolite de la începutul anului din cauza incendiilor de vegetație uscată

Publicat

Peste 100 de hectare de teren agricol i intravilat au fost pârjolite, de la începutul anului, din cauza incendiilor de vegetație uscată. Pompierii ISU Mureș atrag atenția asupra faptului că incendierea de vegetație uscată se poate transforma rapid într-o tragedie, flăcările se extind extrem de repede în aceste cazuri, mai ales dacă focul este lăsat nesupravegheat.

Potrivit ISU Mureș, de la începutul anului 2023, la nivelul județului Mureș au avut loc 38 de incendii cauzate de arderea vegetație uscate, în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 111 hectare de teren agricol și intravilan.

Din fericire, incendiile de vegetație uscată produse în acest an, până în prezent, în raionul de intervenție al pompierilor mureșeni au fost limitate și lichidate la timp, fără a afecta locuințe, gospodării sau vieți omenești, însă trebuie luat în calcul pericolul răspândirii rapide pe care acestea îl prezintă, cu probabile consecințe majore și ireversibile.

Trebuie reţinut că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti (în anul 2022, în județul Mureș s-a înregistrat un deces ca urmare a scăpării de sub control a arderii vegetației uscate).

Principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta gospădării, construcţii, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi:

1) Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care INTERZIC arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA;

2) Nerespectarea prevederilor legale privind INTERZICEREA arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice;

3) Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală;

4) Solicităm cetățenilor și autorităților locale să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată și resturile menajere deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul ISU Mureș, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu.

ISU – acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație

Mai mult, ISU Mureș desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești și continuă activitățile campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citește mai departe