Eveniment
Cisnădia taxează gunoiul retroactiv și aplică sistemul pe gospodărie – Primarul Huja : ”Trebuie să ne recuperăm gaura”
Locuitorii din Cisnădie au fost informați zilele trecute că trebuie să plătească retroactiv o mărire a taxei pentru salubritate. Majorarea se aplică pentru cele 12 luni ale anului trecut. În plus, și la Cisnădie, începând din acest an, se modifică sistemul de calcul, taxele fiind stabilite pe gospodărie și nu pe numărul de persoane care locuiesc la o adresă.
Cisnădie este unul dintre orașele care face parte din Asociația ADI ECO, astfel că și aici, începând din acest an, s-a modificat modalitatea de percepere a taxei de salubritate. Taxa nu se mai aplică la numărul de persoane declarate a locui la o adresă, ci pe gospodărie. Adică, 28 de lei pe an. La fel ca în cazul Sibiului, avantajați sunt cei care fac parte din familii mari. ”Taxa va fi de 28 de lei pe gospodărie. Este un sistem de calcul aplicat în toată Europa. Într-un fel sunt dezavantajați cei singuri, dar în același timp e și echitabil, cel puțin pentru administrație. Și asta pentru că, de exemplu, în Cartierul Arhitecților, un bloc avea declarați 21 de locatari, dar în realitate erau 30. Așa că diferența cine o suportă? Și e doar un exemplu”, spune primarul din Cisnădie, Gheorghe Huja.
Acesta a explicat și de ce locuitorii din Cisnădie vor plăti retroactiv 5,31 de lei de persoană. ”Noi avem un contract cu Soma pe o anumită cantitate de gunoi. Anul trecut am stabilit taxele, pe persoană, în funcție de acest lucru. La finalul anului s-a constatat că gunoiul aruncat din Cisnădie, la groapa din Cristian, a fost cu 30% mai mult decât era prevăzut în contract. Asta înseamnă o diferență de plată către Soma de 12.000 de lei aproximativ. Din bugetul local nu se poate acoperi cheltuiala, nu avem voie, așa că de undeva trebuie să acoperim gaura. Am calculat, iar asta e diferența de plată pe persoană. Am eșalonat-o pe anul acesta, nu cred că 5 lei lunar e o avere. Trebuie să plătim, nu ne putem permite să nu se mai ridice gunoiul și să ajungem ca în sectorul 1 din București”, spune Gheorgh Huja.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Crucea Roșie Română Filiala Alba va participa, duminică, în cadrul paradei organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României, cu un detașament format din 30 de angajați și voluntari, dar și cu patru ambulanțe moderne.
Cele patru ambulante tip B1/B2 Mercedes Benz sunt utilizate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transport medical. Două dintre ambulanțe sunt 4X4 pentru intervenții în zone greu accesibile și au intrat în dotarea Crucii Roșii Filiala Alba în ultima lună.
Detașamentul Crucii Roșii Române Filiala Alba va defila sub…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, sărbătorit pe 30 noiembrie. Semnificații, tradiții și superstiții
Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor, este sărbătorit de Biserica ortodoxă în 30 noiembrie. A fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos.
Era frate cu Simon Petru, iar tatăl lor era pescarul Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situată pe țărmul lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, în nordul Tarii Sfinte. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.
Au fost și „ucenicii” Sfântului Ioan Botezătorul. A fost si el martor, alături de alți ucenici, la botezul Domnului, potrivit crestinortodox.ro.
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea Compartiment special de boli infecțioase. Acesta va avea 5 paturi
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea un compartiment destinat tratării și diagnosticării bolilor infecțioase.
Înființarea noii structuri, care va permite izolarea pacienților, a fost aprobată de Consiliul…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro