Connect with us

Eveniment

Clienţii casnici ai Electrica au la dispoziţie 47 de oferte mai ieftine pe piaţa concurenţială

Publicat


Consumatorii casnici în regim reglementat care cumpără energie de la Electrica Furnizare au la dispoziţie, în piaţa concurenţială, 47 oferte cu preţuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechiul contract pe piaţa de serviciu universal, potrivit calculelor realizate de AGERPRES pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE.

În prezent, Electrica este furnizorul tradiţional al clienţilor în regim reglementat din 18 judeţe ale ţării: Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Brăila, Galaţi şi Vrancea.

Locuitorii acestor judeţe care până acum au plătit preţuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu altul, altfel vor plăti mai mult cu 15-18% de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea totală a pieţei.

Schimbarea contractului de energie este un proces relativ simplu şi nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă ştim ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piaţă.

Fiecare consumator trebuie să completeze judeţul în care se află, consumul din ultima factură şi valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

AGERPRES a făcut aceste calcule, utilizând datele pentru un consumator din Braşov, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 97,46 lei, la un consum de 153 de kWh.

Pe piaţa de serviciu universal, adică unde vom rămâne automat dacă nu facem nimic, factura acestui consumator va creşte cu 18,5%, deci va plăti în plus 18 lei.

În ceea ce priveşte piaţa concurenţială, consumatorii pot alege dintre 105 oferte ale companiilor energetice. Din păcate, niciuna nu este cu un preţ mai mic decât cel din factura actuală, însă aplicaţia afişează ofertele în ordinea lor crescătoare şi poate fi găsită cea mai ieftină.

Din totalul ofertelor, 47 au un preţ mai mic decât dacă am rămâne cu vechiul contract, adică scumpirea va fi mai mică de 18%.

Astfel, în top 10 al celor ai ieftine oferte, pe primul loc se află compania AIK Energy, care are un preţ cu 0,32% mai mare decât cel actual. Urmează Hidroelectrica, cu 1,47% în plus şi Restart Energy One, cu o scumpire de 1,86%.

Topul continuă cu Nova Power and Gas – 1,86% în plus, Enel Energie Muntenia – +2,80%, Aqua Energie – +5,14%, ICCO Energ – +7,25%, Absolute Energy – +9,12%, Energy Distribution – +9,65% şi Electric Planners – unde preţul creşte cu 9,68% faţă de contractul actual.

Dacă doresc să rămână la acelaşi furnizor, adică Electrica Furnizare, consumatorii pot încheia un nou contract pe piaţa concurenţială cu această companie la un preţ mai mare cu 12% faţă de ultima factură.

Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie sau companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

Contractul trebuie citit cu mare atenţie şi, de asemenea, foarte important este să ne interesăm care sunt modalităţile companiei de comunicare cu clienţii: există site, call-center, aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde se găsesc fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.

Este bine să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu este un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Universitatea Tehnică Cluj lansează proiectul BIGALPS, o REVOLUȚIE verde în stabilizarea alunecărilor de teren și a eroziunii

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) anunță lansarea Proiectului BIGALPS, proiect de tip EIC Transition, care are ca scop revoluționarea domeniului stabilizării pământului.

„Proiectul, finanțat de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Sute de mașini și persoane, verificate de polițiști și jandarmi în Alba. Amenzi de peste 36.000 de lei

Publicat

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat luni, 2 octombrie, acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 364 de persoane și au fost verificate 220 de autovehicule.

Au fost constatate 94 de abateri de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Tragedie la Zlatna. Un bărbat de 70 a murit după ce a fost lovit de un arbore tăiat de către o altă persoană

Publicat

Un bărbat de aproximativ 70 de ani, din Zlatna, a decedat marți după-amiaza, după ce un arbore tăiat de către o altă persoană a căzut peste acesta. 

Potrivit IPJ Alba, bărbatul din Trâmpoiele (Zlatna) a fost surprins și accidentat, în gospodăria proprie, de un arbore tăiat de către o altă persoană.

Din păcate, bărbatul a decedat.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Femeie lovită pe trecerea de pietoni în Cluj-Napoca

Publicat

Un accident a avut loc, marţi, pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca, unde o femeie a fost lovită pe trecerea de pietoni.

„Femeie lovită pe trecere de pietoni in Cluj napoca strada memorandumului. De o salmare…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe