Connect with us

Cluj

Clujul are nevoie urgentă de un spital pentru persoane vârstnice singure, aflate sub tratament. Un medic senator lansează ideea

Publicat



batran.jpg

Clujul are în plan un spital pediatric integrat, un centru de transplant integrat și Spitalul Regional de Urgență. Însă ar trebui să ne gândim și la persoanele aflate la vârsta a treia, tot mai multe ca număr, care sunt singure la domiciliu și care se află sub tratament în urma unor intervenții suferite.

Momentan avem 60.000 de pensionari, însă numărul acestora se va dubla în următorii 10 ani. La nivel național, la ora actuală avem 1,5 milioane de persoane în vârstă de peste 75 de ani, care locuiesc singure, dintre care 76% sunt femei.

Ce se întâmplă dacă o asemenea persoană cade și are o fractură la picior? După 5-7 zile de spitalizare este externată. Acasă nu îl poți trimite pentru că nu se poate deplasa nici până la toaletă, ce să mai vorbim despre cumpărături?

La spitalele de recuperare cum este cel din Cluj-Napoca se formează liste de așteptare care ajung la 6 luni, mai ales în această perioadă, când activitatea a fost restricționată temporar din cauza pandemiei de COVID.

Cum se descurcă aceste persoane în intervalul de timp de la externare și până la recuperare?

Senatorul clujean Laszlo Attila, ca formare medic, a declarat că la nivelul județului nostru există astăzi un necesar cuprins între 400 și 600 de paturi, care ar putea funcționa într-un centru spitalicesc clasificat între cel acut și cel cronic.

”Mai simplu spus, este acea instituție medicală unde poți avea grijă și de persoana singură, în vârstă, care locuiește între 4 pereți. Astăzi nu avem nici măcar noțiunea de asemenea unitate spitalicească, cu toate că o bună parte din capacitățile spitalelor sunt folosite de aceste cazuri sociale, sub-acute”, a declarat Laszlo Attila,…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Mesajul lui Florin Piersic din spital: Sunt viu datorită minunaților medici care mă îngrijesc

Publicat

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj de la Spitalul Foișor din București. Actorul dă de veste că „este viu” și le transmite mulțumiri tuturor medicilor care l-au tratat în ultimele săptămâni.

Actorul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Desant spectaculos. 2000 de parașutiști militari la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

Publicat

Circa 2.000 de parașutiști militari din mai multe țări au participat la un desant aerian, la Baza de la Câmpia Turzii, în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24.

Una dintre cele mai mari operațiuni de desant…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Mașini vandalizate de un grup de adolescenți, la Gherla. Au rupt mai multe oglinzi și au forțat portierele

Publicat

„Distracția” unor tineri din orașul Gherla, decontată de mai mulți locuitori care s-au trezit cu mașinile vandalizate peste noapte. 

Un grup de tineri din orașul Gherla, județul Cluj, au fost surprinşi de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Conferința „Future of Governance”, la a 3-a ediție. Bune practici, provocări, INOVAȚII și evoluții în domeniul guvernanței

Publicat

Asociația Envisia – Boards of Elite, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat, luni, Conferința Future of Governance.

„Evenimentul, aflat deja la cea de-a 3-a ediție, este unul care își…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe