Connect with us

Cluj

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Cum se pedepseşte în alte ţări un slujbaş care primeşte daruri

Publicat



plic bani.jpg

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Boala cea mai grozavă de care suferă ţara noastră este, după cum am mai spus şi altă dată, mita. Aceasta, cu alte cuvinte, însemnează darul de bani sau de alt fel, pe care-l primeşte un slujbaş pentru ca el să-i facă ceva înlesnire aceluia care îl dă.

Această mită se găseşte în aproape toate ţările, dar nicăiri ea nu a luat o întindere atât de mare, ca la noi. Este astfel, am putea zice, un rău înrădăcinat al pământului nostru fără de care aproape nici că se poate trăi.

Poporul nostru cunoaşte foarte bine şi el acest lucru şi de aceia a făcut proverbul cunoscut de toată lumea, care zice, că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. Deosebirea dintre mita de la noi şi cea din alte ţări nu este astfel decât aceia, că la noi o primeşte aproape oricare slujbaş, pe când aiurea o primesc numai foarte puţini.

Din faptul acesta rezultă, că la noi păcătoşenia aceasta aproape că nu se poate stârpi, atâta este ea de înrădăcinată, pe când aiurea cineva care a fost găsit, că a luat mită, e pedepsit numaidecât în chipul cel mai aspru.

Un astfel de exemplu avem acum în Germania, la Berlin, unde s-a dovedit că primarul Dr. Schneider a luat în mai multe rânduri mită în formă de daruri şi pentru faptul acesta el a fost pedepsit în chip foarte aspru. Întâi şi întâi l-a scos din rândurile sale partidul, din care făcea parte, apoi a venit ministerul, şi l-a dat afară din slujbă în mai puţin de 24 de ceasuri.

Din întâmplarea aceasta am putea foarte…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, duminică seara, pe Sepsi OSK, într-un meci care încheia etapa a 7-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Clujenii, cu evoluții oscilante, erau pe locul 3 înaintea meciului, având 34p., în timp ce…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Prefectura Cluj: Stare de alertă pe str. Uliului. Pot fi afectate rețele de utilități. Ce măsuri se iau

Publicat

Alunecările de teren de pe strada Uliului nu pun în pericol construcțiile din zonă „până la acest moment”, a arătat Prefectura Cluj, însă există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate. S-a decis declararea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe