Connect with us

Cluj

Clujul pe prima hartă. 1532, Chorographia Transylvaniae Sybembürgen

Publicat



Clujul a apărut pentru prima dată pe o hartă în urmă cu aproape 500 de ani. În 1532. Era vorba de lucrarea Chorographia Transylvaniae Sybembürgen, publicată de Johannes Honterus, în Basel, Elveţia.

Primele hărţi ale Transilvaniei

Chorographia Transylvaniae a fost realizată de Honterus pe baza cercetărilor personale pe care le-a făcut în Transilvania, în perioada 1530-1532. După ce s-a reîntors, în 1533, în orașul său natal, Corona (Braşov), el a refăcut de câteva ori harta.

Prima hartă a Transilvaniei, Johannes Honterus, 1532 (sursa wikipedia)

Harta pe care a făcut-o a stat la baza hărților Transilvaniei publicate ulterior de Sebastian Munster (1489-1552), Abraham Ortelius (1527-1598) şi Gerardus Mercator (1512-1594).

Harta Transilvaniei, Sebastian Munster, circa 1550 (arhiva www.cluj24.ro)

Se pare că prima hartă a Transilvaniei, realizată de Honterus, a supraviețuit într-un singur exemplar original, aflat acum în custodia Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta.

Harta Transilvaniei, Gerardus Mercator, circa 1580 (arhiva www.cluj24.ro)

Cluj, oraşul comoară

Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici povesteşte, pentru www.cluj24.ro, cam cum era Clujul în perioada apariţiei primelor hărţi în care este prezent oraşul.

“Clujul era destul de important atunci, pentru că este secolul în care devine Oraş comoară. Adică, în sensul în care meşteşugarii, organizaţi în bresle, şi negustorii, organizaţi în ghilde, formează un fel de republică orăşenească prin Consiliul celor 100. Nobilii nu îşi aveau reşedinţa în oraş şi, dacă, eventual, aveau dorinţa să se aşeze în oraş, îşi pierdeau calitatea de nobili. Trebuiau să respecte regulile oraşului. 1530 este înainte de apariţia Principatului Transilvanei, care a fost înfiinţat în 1541”, spune istoricul clujean.

Clujul, centrul reformei religioase

În acea perioadă, Clujul devine şi centrul reformei religioase din Ardeal, şi tot atunci îi apare denumirea Claudiopolis.

“La mijlocul sec al 16-lea, Clujul devine centrul reformei religioase din Ardeal. Călugării vor fi alungaţi şi bisericile romano-catolice din oraş vor fi transformate în biserici reformate. Biserica Sf. Mihail va fi unitariană.

De atunci apare şi prima atestare umanistă, în latină, a oraşului, Claudiopolis, deoarce credeau atunci că oraşul a fost fondat de împăratul Claudius. Ceea ce nu era adevărat”, mai spune istoricul clujean.

Clujul aurarilor şi argintarilor Europei

Potrivit acestuia, Clujul era o republică orăşenească, condusă de negustorii bogaţi şi de meşteşugarii bogaţi. Ei au suportat cheltuielile construcţiei zidurilor care acoperă incinta de 45 de hectare a oraşului.

“Era denumit Oraşul comoară pentru că devine poate centrul cel mai puternic în acea perioadă din Transilvania. Clujul a fost şi atunci la concurenţă cu Braşovul şi cu Sibiul, dar le depăşeşte. I se spunea Oraşul Comoară mai ales pentru că erau foarte dezvoltate, foarte puternice breslele aurarilor şi argintarilor, care aveau comenzi în toată Europa”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI – Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

sursa: Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Atenționare Cod GALBEN de furtună în zona montană a Clujului

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenționări Cod Galben de furtuni. Condiții de instabilitate atmosferică vor fi în zona montană a Clujului și în alte județe din jumătatea de vest a țării.


Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Cel mai mare concurs de jazz din România va avea loc în Parcul Central din Cluj-Napoca. Concurează artiști din 10 țări

Publicat

Cea de-a 7 ediție a Jazz in the Park Competition, cel mai mare concurs de jazz din România, aduce în Parcul Central din Cluj-Napoca tinere talente care vor face atmosferă și vor încerca să cucerească publicul în perioada 5-7…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Încă un TRANSFER la CFR Cluj. Un MIJLOCAȘ gambian s-a alăturat lotului

Publicat

Continuă achizițiile la CFR Cluj. Dan Petrescu își dorește o echipă puternică în toate compartimentele pentru a se bate la titlu, așa cum a anunțat. Kalifa Kujabi, un mijlocaș gambian de 24 de ani, s-a alăturat lotului…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

LIVE VIDEO. Tricolorul României, sfințit și înălțat pe catarg în Piața Avram Iancu, de Ziua Drapelului Național

Publicat

În Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca are loc, miercuri, ceremonia militară și religioasă dedicate „Zilei Drapelului Național” la care participă militari al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Manifestările…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe