Connect with us

Covasna

CNCAV: 134.400 adag Moderna-vakcina érkezik pénteken Romániába

Publicat


Bukarest, április 8. /Agerpres/ – Csütörtökön 134.400 dózis oltóanyag érkezik szárazföldi úton Romániába a Modernától – közölte a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A vakcina szárazföldi szállítását a gyártó cég biztosítja.

Eddig 426.000 adag Moderna-vakcina érkezett az országba, február 4-e óta 258.141 személy kapta meg ezt az oltást. AGERPRES/(RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
 
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Hétfő délután tárgyalja meg a koalíció az egészségügyi miniszter leváltása nyomán kialakult helyzetet

Publicat

Bukarest, április 19./Agerpres/ – Hétfőn 17 órakor kezdődik a hárompárti kormánykoalíció találkozója, amelynek fő napirendi pontja a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása nyomán kialakult helyzet megtárgyalása lesz.

Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke az alakulat vezetőtestületének hétfői ülése előtt azt nyilatkozta, hogy ‘nem hátrálnak meg’, nem váltják le a miniszterelnököt, nem változtatnak a minisztériumok és ügynökségek decemberi elosztásán.

Florin Cîţu miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, várja, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség más személyt nevesítsen az egészségügyi tárca élére.

A kormányfő múlt szerdán váltotta le tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert.

Az USR PLUS képviselői bírálták a miniszterelnök ‘egyoldalú döntését’, és koalíciós ülést sürgették, hogy a miniszterelnöknek megszavazott bizalom megvonásáról egyeztessenek. AGERPRES/(RO – szerző: Cătălina MATEI, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Cîţu: Várom az USR PLUS részéről az egészségügyi miniszter nevesítését

Publicat

Bukarest, április 18. /Agerpres/ – Florin Cîţu miniszterelnök vasárnap kijelentette, várja, hogy az USR PLUS javasoljon új egészségügyi minisztert.

‘Várom az USR PLUS részéről az egészségügyi miniszter nevesítését, ez a tárca az USR PLUS-t illeti meg, addig is biztosítani fogom az ügyvivői feladatok ellátását. (…) Minden politikai megbeszélésre a koalíción belül, a három politikai alakulat részvételével kerül sor’ – szögezte le Florin Cîţu.

A miniszterelnök hozzátette, a kabinet tagjait korrekt módon fogja kiértékelni, annak alapján, amit tesznek, és nem annak alapján, amit mondanak.
AGERPRES/ (RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Anca Dragu szerint feszült a helyzet a koalícióban, de nem nevezhető válságnak

Publicat

Bukarest, április 18. /Agerpres/ – Anca Dragu, a szenátus elnöke úgy nyilatkozott vasárnap a Prima TV műsorában, hogy feszültség érezhető a kormánykoalíción belül, miután Florin Cîţu miniszterelnök menesztette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert.

Anca Dragu azt mondta, roppant kellemetlen helyzet állt elő, miután a miniszterelnök egyoldalú döntéssel, tárgyalás és párbeszéd nélkül menesztette Vlad Voiculescut az egészségügyi tárca éléről, és emiatt ‘szinkópa’ állt be a koalícióban. „Sajnos jelenleg nem nagyon tudunk bízni Cîţu miniszterelnökben” – mondta.

Ennek dacára ő nem nevezné válságosnak a helyzetet, hanem a párbeszéd útját tartja célravezetőnek – jelentette ki a szenátus elnöke, aki szerint legkésőbb hétfőn tárgyalásra kerül sor a koalíciós partnerek között, és két héten belül meg fog oldódni a helyzet.

Azt is kifejtette: a Voiculescu menesztése utáni kormányülésen azért jelentek meg az USR PLUS miniszterei, mert be akarták bizonyítani, hogy felelősségteljesen viselkednek, ‘nem mint egy elkényeztetett gyermek’.

Dragu ugyanakkor kijelentette, hogy Florin Cîţu nem adott magyarázatot Voiculescu menesztésére, az államtitkár által aláírt, majd a kormányfő által visszavont rendelet pedig szerinte csak egy ‘gyenge ürügy’ volt.
AGERPRES/ (RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Rendőrség által irányított evakuálás közben halt meg egy férfi Piteşti-en, büntetőjogi kivizsgálás kezdődött

Publicat

Bukarest, április 18. /Agerpres/ – Büntetőjogi kivizsgálás indult egy férfi ügyében, aki meghalt, miközben a rendőrök megpróbálták eltávolítani egy teraszhelyiségből, amelynek konyhájában tűz ütött ki.

Az eset pénteken történt Piteşti-en. Az erőszakos halálra utaló boncolási eredményeket vasárnap ismertette az ügyet kivizsgáló Argeş megyei törvényszéki ügyészség főügyésze jelenlétében Dan Manu törvényszéki orvos.

„Szeretnénk ismertetni a boncolás előzetes eredményeit (…) Megállapítottuk, hogy a halál erőszakos volt, politrauma következtében állt be, a halál közvetlen oka pedig a nyak és a mellkas lágy részeinek összenyomódása által előidézett fulladás volt ” – mondta Dan Manu.

A boncolás során arra is fény derült, hogy a férfi véralkoholszintje meghaladta a 2 ezreléket.

Az Argeş megyei rendőr-főkapitányság pénteken arról tájékoztatott, hogy a teraszhelyiségben, ahol a férfi tartózkodott, tűz ütött ki, a rendőröknek pedig ki kellett menekíteniük, mert veszélyben volt.

Florian Popa, az Argeş megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a rendőrök minimális erőt vetettek be a férfi eltávolításához, nem bilincselték meg, csak felszólították, hogy távozzon a teraszról, de a férfi ellenszegült mind a rendőröknek, mind a körülötte lévő embereknek. Evakuálás közben rosszul lett, ezért orvosi segítséget hívtak, a férfinak azonban leállt a szíve és a légzése, és meghalt. Utóbb kiderült, hogy többfajta gyógyszer volt nála.

Az Argeş megyei törvényszéki ügyészség visszaélés és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálódik az ügyben. A vasárnapra összehívott sajtótájékoztatón a főügyész jelenlétében nyilatkozó törvényszéki orvos arról számolt be, hogy a férfi erőszakos halált halt, valamint arról is, hogy véralkoholszintje meghaladta a 2 ezreléket. A boncolás során koponya- és agyi sérüléseket is megállapítottak, amelyeket esés és ütés is okozhatott.

Marius Ştefan, az Argeş megyei törvényszéki ügyészség főügyésze a sajtótájékoztatón elmondta: egyelőre az eset körülményeit vizsgálják, minden rendőrt kihallgattak, aki a történtek idején a helyszínen volt.
AGERPRES/(RO – szerző: Daniel Alexandru FLOREA, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe