Connect with us

Cluj

Compuși anorganici, produși într-un laborator al UBB. Recuperarea și rafinarea metalelor prețioase din diferite tipuri de deșeuri

Publicat



Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a dezvoltat un nou compartiment dedicat serviciilor orientate către comunitate.

„Laboratorul de cercetare și producție de compuși anorganici al Universității este funcțional și oferă servicii de caracterizare a materialelor organice și anorganice prin folosirea unor metode și tehnologii diverse, de sinteză anorganică fină de compuși cu diferite aplicații, precum substanțe de înaltă puritate (oxid de zinc-antibacterian, fungistatic, filtru chimic); pigmenţi foto-, roentgeno- şi radio luminescenţi; pigmenţi fosforescenţi (vopsele luminescente); azotat de argint (antiseptic, astringent, dactiloscopie, identificare proteine, halogeni); iodură de argint (agent antigrindină); acid tetracloroauric (recuperarea, concentrarea, purificarea și determinarea analitică a aurului).

De asemenea, Laboratorul de cercetare și producție de compuși anorganici al UBB oferă servicii de determinare a compoziției oxidice (marmure, argile, dolomite etc), preparare de soluții acide pentru identificarea calității aliajelor de metale prețioase, precum și de recuperare și rafinare de metale prețioase din deșeuri de diferite tipuri (deșeuri rezultate din atelierele de bijuterii, nămoluri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Jazz in the Park Competition 2024: 13 trupe vor cânta pe scena din Parcul Central al Clujului

Publicat

Clujul devine, în acest weekend, gazda uneia din cele mai importante competiții de jazz din Europa: Jazz in the Park Competition.

Anul acesta, competiția a înregistrat un număr record de înscrieri, respectiv 246 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Rezultatele la Titularizare 2024 se AFIȘEAZĂ vineri. Calendar: Proba scrisă, rezultate, contestații

Publicat

Rezultatele obținute de candidați la Titularizare 2024 la probele practice/orale și rezultatele inspecțiilor speciale la clasă vor fi afișate vineri, 5 iulie.

În perioada 29 mai-28 iunie 2024 au avut loc aceste…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Blocaje în trafic la Cluj-Napoca, vineri dimineață. Lucrări la rețelele de apă și canalizare

Publicat

Lucrările la rețelele de apă și canalizare din Cluj-Napoca dau peste cap traficul, vineri dimineață. Zeci de minute în trafic, pe mai multe artere din municipiu.

Vineri dimineață, traficul pe mai multe străzi…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Jucător crescut de Benfica, la „U” Cluj. Noua achiziție este EXTREMĂ dreaptă

Publicat

„U” Cluj se întărește în ofensivă. Clubul a ajuns la o înțelegere cu Berto, un jucător de 28 de ani crescut de Benfica Lisabona, cu meciuri în prima ligă din Portugalia și în Championship. El evoluează ca extremă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe
Publicitate