Actualitate
COMUNICAT: „Fii responsabilă de sănătatea ta!” – Programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest”

„Fii responsabilă de sănătatea ta!” – Programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest” Cod SMIS: 140501
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de beneficiar, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Bistriţa Năsăud (DSP BN) implementează proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa li Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501.
Proiectul este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020: Axa prioritara 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Prioritatea de investiție 9.iv: Creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, pentru apelul de proiecte: POCU/759/4/9/ ,,Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii”.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 50.708.577,82 lei, din care valoarea asigurată de Uniunea Europeană este de 43.102.291, 17 lei, iar finanţarea naţională este de 7.606.286,65 lei:
• 49.460.673,40 lei – Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca (Lider de parteneriat)
• 1.247.904,42 lei – Direcția de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (Partener)
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 37 de luni şi este în derulare din data de 02.12.2020. Până în prezent, în cadrul proiectului, s-au testat deja un număr de peste 45.000 de femei din regiunea de Nord-Vest.
Scopul proiectului
Reducerea poverii cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui număr de 170.002 femei din regiunea Nord-Vest la servicii de depistare precoce, diagnostic şi tratament al leziunilor precanceroase ale colului uterin.
Obiectivul general al proiectului
Creşterea accesului populaţiei şi în special a populaţiei vulnerabile la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament, indiferent de determinanta socio-economică, cum ar fi venituri, etnie, loc de reședință, reducând diferențele şi inechitățile în starea de sănătate.
Obiective specifice ale proiectului
• Creşterea calităţii programului naţional de screening populațional organizat pentru cancerul de col uterin prin introducerea screeningului primar HPV conform standardelor internaționale/europene prin testarea unui număr de 170.002 femei la nivelul regiunii N-V;
• Încurajarea participării femeilor din grupuri vulnerabile (87.000 femei) la programul de screening organizat în cadrul proiectului pentru cancerul de col uterin;
• Creşterea accesului femeilor neasigurate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate la servicii de diagnostic şi tratament al leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin;
• Creşterea capacităţii Centrului de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin de a gestiona programul pentru a asigura accesul echitabil al populaţiei ţintă, inclusiv al populaţiei vulnerabile la servicii de calitate, de a asigura parteneriate instituţionale în județe, de a asigura baza materială, de a monitoriza şi verifica respectarea standardelor de calitate ale programului.
Rezultate așteptate
• 1 centru funcțional, dotat cu echipamente şi aparatură medicală;
• 1 unitate mobilă, dotată cu echipamente şi aparatură medicală;
• 1 campanie de informare şi identificare a grupului ţintă (170.002 femei identificate cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani cu domiciliul în Regiunea de N-V, din care un procent de 51,17% îl reprezintă femei din grupuri vulnerabile (aproximativ 87.000 femei)
• 1 plan de implementare al programului de screening – 170.002 de femei informate şi consiliate în vederea testării HPV sau Babeş-Papanicolaou; 147.050 teste HPV (femei 30-64 de ani) şi BPN (femei 24-29 de ani) recoltate şi efectuate; 147.050 teste de laborator primare efectuate; diferenţa de 22.952 teste reprezintă teste pozitive (HPV) care vor fi alocate triajului citologic (BPN); 1.000 colposcopii; 300 examene citologice cervico-vaginale; 150 femei beneficiare de tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase;
• Servicii de suport disponibile în fiecare judeţ, constând în susţinerea pacientelor care nu răspund invitației pentru testare sau care la aflarea diagnosticului de cancer trec printr-o fază critică de stres; asigurarea continuității îngrijirilor şi creşterea aderenţei la tratament, de la etapa de diagnostic la cea de paliaţie (intervenţii chirurgicale, medicale, radioterapie, asistentă socială, educația pacientului, sprijin comunitar şi asistenţă financiară, asistenţă de asigurare etc);
• 1 centru dotat şi cu resurse IT proprii cu acces la datele proprii şi cu Platforma informatică elaborată în Etapa I POCU;
• 1 set de documente şi proceduri şi o echipă de proiect care asigură implementarea eficientă a proiectului; Decizii de numire/contractare a resurselor umane din cadrul proiectului;
• 1 sistem de raportare care asigură implementarea eficientă şi eficace a proiectului; 1 set de achiziţii care asigură implementarea proiectului; 1 Conferinţă de presă – lansare proiect; 1 Conferinţă de presă – finalizare proiect;
Acoperire
Regiunea de Nord-Vest (6 judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj)
Rolul şi responsabilităţile în implementarea proiectului sunt prevăzute în acordul de parteneriat. Alegerea DSPBN ca partener în acest proiect are la baza o bună colaborare în derularea unor proiecte anterioare iniţiate de IOCN (ex. organizarea caravanelor pentru testare în judeţ, în cadrul proiectului „CEDICROM – Creşterea capacităţii sectorului de sănătate românesc de a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancer”, în perioada martie – aprilie 2017), precum şi unele caracteristici ale judeţului BN: ponderea mare a populaţiei rurale (63,32%) şi a altor categorii de populaţie defavorizată (persoane sărace, de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale, gravide
Lider de parteneriat Partener
Date de contact
Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca Date de contact Direcția de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud
Adresa: Str. Republicii 34-36, Cluj-Napoca Telefon: 0264 598 362 Adresa: Bistriţa, Strada Grănicerilor Nr. 5 Telefon: 0263-231592
Email: relatiipublice@iocn.ro Email: dspbn@dspbn.elcom.ro
Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Documentul în format PDF poate fi studiat AICI.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Actualitate
„Noaptea Europeană a Muzeelor”: 7 locații expoziționale din Brașov, deschise în weekend. Acces gratuit

În weekend-ul 26-28 mai 2023, turnurile și bastioanele din Brașov vor rămân deschise, în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”.
Potrivit Primăriei Brașov, sunt deschise turnurile și bastioanele și în acest weekend.
Cele 7 locații expoziționale din Noaptea Europeană a Muzeelor care aparțin municipalității vor fi deschise acest weekend, pentru a le permite și celor care nu au reușit atunci să se bucure de munca artiștilor brașoveni.
„Banca de Cultură Apollonia, Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterinei, Turnul Artelor, Turnul Funarilor, Turnul Lemnarului sunt locațiile ce vor fi deschise, sâmbătă și duminică, 27-28 mai 2023, între orele 12.00 și 18.00.
Intrarea este, ca și la Noaptea Muzeelor, gratuită”, se mai arată în postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Brașov.
Actualitate
Nouă intervenţii ale jandarmilor din Harghita pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână

Jandarmii harghiteni au intervenit, în ultima săptămână, în nouă cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor în zona mai multor localităţi din judeţ.
Potrivit informaţiilor furnizate, la solicitarea AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, sg maj Kosa Ervin-Attila, în perioada 19-22 mai, prezenţa unor urşi a fost semnalată, la numărul de urgenţă 112, în apropierea a şase localităţi – Hodoşa, Sărmaş, Brădeşti, Izvoare, Vlăhiţa şi Dealu.
CITEȘTE ȘI: A fost semnalată prezența unor urși în două localități din județul Harghita. A fost transmis mesaj RO-ALERT
În unele localităţi, urşii au fost observaţi de mai multe ori, din Sărmaş fiind primite trei apeluri, iar în două cazuri apelurile fiind făcute din Brădeşti.
În urma celor nouă apeluri, de fiecare data a fost trimis la faţa locului fie un echipaj de jandarmi, fie un echipaj de ordine publică format din poliţist şi jandarm.
Sursa citată a precizat că în doar două situaţii a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipei special constituită în acest sens, în restul cazurilor urşii observaţi de oameni părăsind singuri zonele respective.
Nouă intervenţii ale jandarmilor din Harghita pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână. Situații în weekend
Astfel, în data de 19 mai, o femeie a anunţat, în cursul serii, că un urs se află în curtea sa din comuna Sărmaş şi i-ar fi ucis găini şi iepuri.
Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, a confirmat prezenţa ursului şi l-a alungat în pădure.
În cea de a doua situaţie, a fost nevoie de alungarea unei ursoaice cu doi pui, tot din comuna Sărmaş.
Apelul a fost făcut de către un bărbat, în noaptea de 20 spre 21 mai, acesta anunţând că pe o stradă din localitate se află o ursoaică cu un pui. Echipajul de intervenţie a constatat că era vorba de o ursoaică cu doi pui, animalele fiind alungate înspre pădure.
Din cele relatate de către jandarmii care au intervenit la toate cazurile, locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite.
Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate incidente, iar în situaţiile în care animalele au produs pagube, cetăţenii au fost îndrumaţi să se adreseze primarului localităţii.
Nouă intervenţii ale jandarmilor din Harghita pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână. Astăzi, semnalată prezența a doi urși în localitățile Sub Cetate şi Sândominic
Sursa citată a mai menţionat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 59 apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.
În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.
Şi în cursul zilei de marţi prezenţa ursului a fost semnalată în localităţile Sub Cetate şi Sândominic, după cum a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
Pentru avertizarea populaţiei, în zonă s-a transmis mesaj RO-ALERT. Agerpres
Actualitate
Castelul Corvinilor din Hunedoara găzduiește Târgul European al Castelelor. Când va avea loc

Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi gazda unei noi ediţii a Târgului European al Castelelor, manifestarea fiind programată în perioada 26-27 mai, în curtea exterioară a monumentului medieval, a informat miercuri administraţia locală.
Potrivit Primăriei Hunedoara, la acest eveniment îşi vor prezenta ofertele turistice 18 castele şi muzee din ţară, între care se înscriu nume cunoscute cum sunt Cetatea Alba Carolina, Castelul Bran, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional Brukenthal, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul Castelul Corvinilor.
Pe lângă vizitarea standurilor dedicate, publicul este aşteptat să ia parte la diverse programe interactive, tir cu arcul, dansuri şi prezentări de ţinute medievale. Nu vor lipsi spectacole cu efecte pirotehnice şi de cascadorie, precum şi lupte cavalereşti între Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Cavalerii Cetăţii Roşii – Sibiu.
Târgul European al Castelelor, aflat la ediţia a VIII-a, se va deschide oficial vineri, 26 mai, la ora 10,00, iar programul de vizitare în cele două zile ale manifestării a fost stabilit între orele 10,00 -20,00. Agerpres
Actualitate
FOTO: Drumarii din Predeal au salvat 11 pui de rață sălbatică dintr-un șanț de la maginea DN 1

11 pui de rață sălbatică au fost salvați de drumarii din Predeal, aceștia fiind găsiți într-un șanț de pe marginea DN 1 și fiind în pericol să ajungă pe șosea.
„Colegii noștri de la Districtul Predeal au avut parte de o acțiune mai puțin obișnuită de salvare în zona Timișul de Sus, pe DN1. Ei au găsit 11 pui de rață sălbatică în șanțul de la marginea drumului care riscau să ajungă pe carosabil și să fie călcate de mașini”, a anunțat duminică DRDP Brașov.
Drumarii au reușit să adune toți puii de pe marginea drumului.
„Cu toate că rațele se simțeau destul de bine așezate pe o vestă reflectorizantă de drumar, băieții au reușit să găsească și cuibul lor din apropierea drumului și să mute puii acolo”, susțin reprezentanții DRDP Brașov.
Conform acestora, în scurt timp a apărut și mama puilor, care i-a luat în primire în siguranță.
(sursa: Mediafax)
sursa foto: Facebook / DRDP Brașov