Connect with us

Alba

Comunicat Mircea Hava: N-aș vrea ca PNRR să fie încă o nereușită românească, accelerată de lipsa de implicare a celor responsabili

Publicat



mircea hava parlamentul european ppe

„Leneșul mai mult aleargă și scumpul mai mult păgubește”- înțelepciunea populară a rezumat, cu câteva sute de ani înainte, ceea ce avea să se-ntâmple în PNRR.

Știam că vin bani de la UE, știam, în mare, cel puțin, ce avem de făcut ca să-i luăm, dar ne-am dat, artistic, un mare snooze național și ne-am întors și pe partea cealaltă… 85% din banii din PNRR sunt neabsorbiți.

Restul de 15% nici nu mai contează, aproape că s-ar fi absorbit singuri.

Indiferent de cât de mare e optimismul din declarațiile domnului Câciu, cifrele sunt cea mai bună oglindă a realității.

sigla ppe

Iar ele ne spun nu doar că suntem pe un drum greșit, cât că ne aflăm pe un drum înfundat. Am o frustrare pe tema asta? Da! O amărăciune? Cu atât mai mult…

Din 9,5 miliarde de euro, bani ce au intrat în pușculița României, am reușit să valorizăm 1,6 miliarde. Sunt vreo doi ani de când avertizez și repet faptul că, în privința PNRR, am ajuns la un fel de repetență profesională, la un culcat pe o ureche, dacă-mi permiteți comparația.

Sunt apeluri care au ghiduri din 2022 și abia au fost lansate, de curând. O altă filă din povestea drobului de sare pare să fie și amânarea semnării contractelor pentru proiecte câștigătoare, din luna iunie a anului trecut!

De exemplu, digitalizarea.

Îngrijorarea și reacția trebuie să fie asumate de Guvern în mod imediat. Și găsite soluții pentru cheltuirea acestor sume uriașe care pot schimba fața României.

Am mai spus-o și, totuși, pare că suntem departe de a înțelege că  „instituția răspunderii” în interiorul ministerelor nu poate să lipsească.

Azi, răspundera se găsește doar în dreptul beneficiarilor, care trebuie să se încadreze în termene, indiferent de cât de greu se mișcă lucrurile.

Socot că, la fel de importantă e introducerea urgentă a cererilor de prefinanțare, în PNRR, pentru ca banii să se mute rapid în buzunarul celor care trebuie să-i cheltuiască, cu răspunderea aferentă.

Ce ar mai putea ajuta? Specialiștii! Depistați și angajați, ca parte din soluție. Pe toate palierele sunt puțini și, probabil, unii nu mai pot masca lentoarea conțopiștilor care plimbă un dosar de la un etaj la altul.

N-aș vrea ca PNRR-ul să fie încă o nereușită românească, accelerată de lipsa de implicare a celor care au în fișa postului un lucru ce trebuie rezolvat, nu tărăgănat.

Dacă nu ne trezim la timp, o să fim în situația în care eternul “al doisprezecelea ceas” va ajunge să fie ora 1. Altfel, stăm pe un sac plini cu bani pe care îi putem doar privi, nu și folosi.

Mircea Hava, europarlamentar PNL Membru PPE


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european trebuie să intre în vigoare la 1 iulie în România.

Numai că, spre deosebire de ce spune…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Cum arată sfârșitul de săptămână pentru fiecare zodie în parte

Publicat

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Sfârșitul de săptămână poate fi benefic și distractiv pentru majoritatea zodiilor. 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Horoscopul este o practică astrologică care presupune interpretarea pozițiilor relative ale planetelor și a altor corpuri cerești în momentul nașterii unei persoane.

Horoscop 2024. Previziuni și predicții pentru fiecare zodie: Sănătate, dragoste, schimbări importante și luni favorabile

Berbec (21 martie – 19 aprilie):

Weekendul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO Transapuseana: A fost recepționat lotul I al celui mai spectaculos drum din Alba. O nouă destinație de vară în județ

Publicat

FOTO Transapuseana: Vicepreședintele Consiliului Judeațean Alba, Marius Hațegan, a anunțat vineri că instituția a recepționat lucrările la lotul I al unuia dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Este vorba despre Transapuseana sau Transalpina de Apuseni. Lotul II va fi recepționat în august. 

Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una dintre cele mai izolate și depopulate zone.

Traseul este presărat de case…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, marea sărbătoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Publicat

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, este o sărbătoare creștină ortodoxă care precede Floriile și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor (Săptămâna Sfântă).

Această sărbătoare cade în fiecare an în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor și este celebrată pentru a comemora evenimentul biblic al învierii lui Lazăr din Betania de către Isus Hristos, așa cum este relatat în Evanghelia după Ioan (Ioan 11:1-45).

Învierea lui Lazăr

Potrivit Bibliei, Lazăr din Betania, fratele Mariei și al Martei, a fost înviat de Isus Hristos după ce a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe