Connect with us

Alba

Comunicat Mircea Hava: Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia își vând produsele agricole cu prețuri mai mici cu 40%

Publicat



Există răul războiului, si e evident că există, dar cum poți să-i combați efectele, să-ti oferi ajutorul, fără a acutiza propriile neajunsuri? Cei care au pornit războiul din Ucraina știu că europenii sunt dați peste cap de acest paradox al facerii de bine. Pentru că, dacă ajuți, ajungi să-i încurci pe ai tai. Arhitectura întrajutorării, a binelui, își arată limitele și e confruntată cu zâzania, cu tensiunea pe care le dau intenția de a compensa râul din Ucraina. Cât? În ce măsura? Până la ce nivel? Din ce? Adică, agricultorii si fermierii Europei au făcut, până acum, ce li s-a spus, ce li s-a cerut, iar acum se confruntă cu fisuri, cu riscuri si probleme, ca urmare a unor decizii ce-i nedreptățesc. 

Mâna de ajutor întinsă către Ucraina riscă să devină o “armă” letală, din punct de vedere economic, pentru statele Uniunii Europene. Personal, pot înțelege facerea de bine, cu condiția ca acest lucru să nu pună, inclusiv România, pe un eșafodaj al declinului și inechității.

sigla ppe

Săptămâna asta, Comisia Europeană s-a grăbit să comunice soluții la una dintre crizele momentului prin frânarea unor importuri din Ucraina și stabilirea unor limite de preț la trei produse ce corespund unor volume mari de import: carne de pasăre, ouă şi zahăr.

Însă, în opinia sindicatelor si fermierilor, inclusiv din România, nu s-a stat atent pe anexele soluțiilor date, iar urmarea importurilor la prețuri de dumping, din Ucraina, este o mare îngrijorare pentru producătorii din aceste sectoare alimentare.

În plus, se consideră că nu s-a rezolvat nimic în privința limitării importurilor de cereale și miere. Cifrele din piață arată faptul că agricultorii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia își vând produsele agricole cu prețuri mai mici cu 40%, dacă mai apucă și au cui.

Comisia trebuie să înțeleagă și să admită faptul că sprijinul oferit ucrainenilor în legătură cu subiectul cerealelor trebuie, obligatoriu, dublat, de o plasă de siguranță pentru națiunile din UE. Solicitările fermierilor, transformate inclusiv în proteste de stradă, sunt absolut justificate și, socotesc eu, orice soluție trebuie creionată în concordanță cu ceea ce aceștia reclamă.

A nesocoti oful celor care, la propriu, hrănesc Europa, e cea mai mare greșeală a momentului prezent și primul pas către nesiguranța de mâine.

Problema exporturilor de cereale din Ucraina va trebui, așadar, tratată fără nici un strop de subiectivism. Ci, cu fermitate și cap pe umeri.

Revenind la România, nu mă feresc să reafirm faptul că țara noastră trebuie să rămână strict un teritoriu de tranzit pentru marfa din Ucraina. Nicidecum, un magazin de desfacere, cu program flexibil făcut după ureche. Iar statul, dacă e corect și nu corupt, poate să garanteze, prin toate instituțiile sale, că tot ceea ce trece nu rămâne.

Și, în mod cert, e clipa prielnică pentru ca Uniunea Europeană să ofere țării noastre sprijin financiar pentru o „autostradă de TRANZIT” a cerealelor din Ucraina. Subiect asupra căruia voi reveni.

Mircea Hava europarlamentar PNL

Membru EPP

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Dosar penal închis la Câmpeni, în cazul unei pisici străpunse cu o săgeată. Cei care au chinuit animalul au rămas necunoscuți

Publicat

Dosarul penal deschis de autoritățile din Câmpeni, în cazul unei pisici schingiuite a fost recent închis. Mai exact, la cererea procurorilor, judecătorii au închis dosarul în data de 23 aprilie 2024. 

Este vorba despre un caz petrecut în urmă cu trei ani în comuna Ocoliș.

Din câte se pare, în cursul zilei de 7 mai 2021, persoane necunoscute au rănit o pisică de rasă comună, străpungându-i corpul cu un obiect ascuțit ( săgeată fără vârf) în zona abdomenului, fiindu-i cauzate leziuni ce au necesitat acordarea de îngrijiri medicale, au notat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

2 mai 2024: Ziua Naţională a Tineretului în România

Publicat

2 mai 2024: Ziua Naţională a Tineretului. În fiecare an, în România, un oraș este desemnat capitală a tineretului. 

Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004.

Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost iniţiat în 2004, de 15 deputaţi din formaţiunile politice parlamentare.

Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, la 5 octombrie 2004.

Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naţionale a tineretului a fost adoptată la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Joia Mare, Joia Neagră sau Joia Patimilor, zi extrem de importantă pentru creştinii ortodocşi. Cine este Joimărița

Publicat

Joia Mare, Joia Neagră sau Joia Patimilor, zi extrem de importantă pentru creştinii ortodocşi. Cine este Joimărița.

De asemenea, în această zi, Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi pentru a exemplifica umilința și slujirea reciprocă.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În tradiția ortodoxă, Joia Mare, Joia Neagră sau Joia Patimilor este ziua în care credincioșii țin Sfânta Liturghie și participă la slujbe speciale, rememorând evenimentele dinaintea patimilor și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO: Accident în Alba Iulia. Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț

Publicat

Accident în Alba Iulia: Un autoturism s-a răsturnat în canalul colector al orașului.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs în municipiul Alba Iulia, strada Constantin Noica, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Este vorba despre un autoturism răsturnat înt-un șanț colector de apă pluvială.

Accidentul s-a produs imediat după o curbă.

Martorii oculari spun că la sosirea pompierilor, acolo era doar autoturismul, fără șofer.

La fața locului s-au deplasat o autoutilitară de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe