Connect with us

Eveniment

Conflictul din Afganistan a escaladat toamna trecută, în pofida negocierilor de pace (raport ONU)

Publicat


În ciuda începerii negocierilor de pace, conflictul din Afganistan a escaladat în toamna anului 2020, arată un raport al misiunii de asistenţă a ONU în ţară, citat marţi de DPA.

De când a început să ţină evidenţa, UNAMA nu a mai înregistrat un noiembrie la fel de letal pentru civili în ţară ca cel din 2020, potrivit raportului anual publicat marţi.

„2020 ar fi putut fi anul păcii în Afganistan. În schimb, mii de civili afgani au pierit din cauza conflictului”, a declarat Deborah Lyons, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Afganistan.

În general, numărul victimelor civile a scăzut în 2020 comparativ cu anul precedent. UNAMA a înregistrat un total de 3.035 de civili ucişi şi 5.785 răniţi în conflictul afgan anul trecut.

Aceasta a reprezentat o scădere de 15% faţă de 2019, în timp ce numărul victimelor civile a scăzut sub 10.000 pentru prima dată din 2013.

Misiunea ONU a înregistrat pentru prima dată o creştere a violenţei în al patrulea trimestru comparativ cu al treilea.

Părţile în conflict şi-au redus atacurile în sezonul rece în anii anteriori.

În Afganistan, militanţii islamişti talibani luptă împotriva guvernului de la Kabul susţinut de Occident. Statul Islamic (SI) are de asemenea o prezenţă în ţara din Asia Centrală de câţiva ani.

Talibanii au condus Afganistanul între 1996 şi 2001. O intervenţie armată condusă de SUA în urma atacurilor Al Qaida din 11 septembrie 2001 a pus capăt conducerii lor. Astăzi, ei controlează din nou mari zone din ţară.

La începutul anului 2020, SUA au semnat un acord cu talibanii pentru a retrage treptat toate forţele internaţionale. În schimb, gruparea militantă s-a angajat în discuţii de pace cu guvernul afgan.

Criticii îi acuză pe talibani de încălcarea altor angajamente din acord. Drept urmare, ţările NATO doresc acum să-şi continue misiunea în Afganistan pe termen nedefinit.

Potrivit misiunii ONU, cea mai sângeroasă lună din 2020 a fost octombrie – la doar câteva săptămâni după ce au început discuţiile de pace afgane în capitala Qatarului, Doha. Discuţiile între negociatorii administraţiei afgane şi militanţii islamişti talibani fac progrese lente.

Experţii cred că islamiştii îşi folosesc puterea militară pentru a exercita presiune la masa negocierilor. Talibanii continuă să respingă o încetare a focului cerută de guvern.

Misiunea ONU explică scăderea numărului de victime civile anul trecut în parte prin mai puţine atacuri majore. Talibanii s-au abţinut în mare măsură de la atacuri cu bombă la scară largă în centrele urbane după acordul lor cu SUA.

Criticii notează o schimbare în strategia lor şi îi acuză pe talibani că îşi iau la ţintă adversarii pentru a-i asasina. Deznădejdea se răspândeşte în toată ţara şi teama de un nou război civil este în creştere. Mulţi tineri vor să emigreze, scrie sursa citată.

UNAMA deplânge de asemenea că sunt vizaţi jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului pentru a fi ucişi, în timp ce autorii rămân adesea ascunşi.

Potrivit raportului, grupurile antiguvernamentale sunt responsabile pentru 62% din victimele civile, iar armata afgană pentru 22%.

Forţele internaţionale au fost cauza a doar unui procent dintre civilii ucişi sau răniţi, arată raportul. Restul au fost victimele unor tiruri încrucişate sau autorilor necunoscuţi. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Revin ninsorile la Sibiu – Vremea se răcește accentuat

Publicat

Vremea rece se instalează la Sibiu și revin și ninsorile în mai multe județe din țară, anunță meteorologii.

Meteorologii informează că în intervalul de valabilitate: 09 martie, ora 23:00 – 11 martie, ora 10:00 sunt anunțate precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare și intensificări ale vântului.

„În intervalul menționat, aria precipitațiilor moderate cantitativ va cuprinde treptat Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Banatului și zona Carpaților Meridionali și de Curbură. Vor predomina ninsorile, iar în extremitatea de sud și în sud-est, în noaptea de marți spre miercuri (9/10 martie) și în prima parte a zilei de miercuri (10 martie) precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ploaie. Izolat se va forma polei…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe

Eveniment

CNAIR, mesaj pe Facebook : A fost desemnat câștigătorul contractului de execuție lucrări „Construcția Variantei de Ocolire Tecuci – rest de executat

Publicat

A fost desemnat câștigătorul contractului de execuție lucrări „Construcția Variantei de Ocolire Tecuci – rest de executat”

Marți, 09.03.2021, a fost emisă comunicarea rezultatului procedurii de atribuire a contractului de execuție lucrări „Construcția Variantei de Ocolire Tecuci – rest de executat” .

Ofertantul desemnat câștigător este ASOCIEREA MAVGO HOLDING SRL (LIDER DE ASOCIERE) – SC ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII DRUMURI ȘI AUTOSTRĂZI SRL – SC BDU MAXI CONSTRUCT – HYDOSTROY AD, cu preţul de 41.735.534,38 Lei fără TVA.

Perioada de execuție a lucrărilor este de 12 luni, iar perioada de garanție a lucrărilor ofertată este de 60 de luni.

Obiectul contractului îl reprezintă execuția lucrărilor… Meer

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, profile picture

A fost desemnat câștigătorul contractului de execuție lucrări „Construcția Variantei de Ocolire Tecuci – rest de executat

Facebook / CNAIR

Citește mai departe

Alba

FOTO: Secțiile de neurologie și ORL ale SJU Alba Iulia, mutate la mansarda policlinicii vechi. În ce stadiu sunt lucrările

Publicat

Lucrările de mansardare a corpurilor de clădire C și D ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, unde se vor muta secțiile de neurologie, cu 68 de paturi și de ORL (OtoRinoLaringologie), cu 25 de paturi, vor fi finalizate în circa o lună, au transmis reprezentanții instituției medicale.

După terminarea lucrărilor propriu-zise, va începe dotarea și amenajarea spațiilor, cu echipamente medicale și pentru îndeplinirea condițiilor de tratare, consultație, internare etc, care va dura încă 3 luni.

Astfel, după această perioadă (de circa 4 luni), secțiile de neurologie și ORL, care în prezent funcționează la parter, vor fi mutate la mansardă.

Finanțare de peste 10 milioane de lei

Lucrarea a fost finanțată integral de către Consiliul Județean, în subordinea căruia se află spitalul, valoarea proiectului fiind de 10.664.056 lei (cu TVA).

Pe lângă necesitatea de crearea a unor spații adecvate secțiilor de neurologie și ORL (aflate la parter, unde funcționase policlinica), proiectul de mansardare se află în strânsă legătură cu un alt proiect, de modernizare, extindere și dotare a spațiului în care va fi relocată policlinica.

Practic, mansardarea este un prim pas pentru relocarea policlinicii de pe strada…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Eveniment

Primarul Șelimbărului, după 17 ani în administrație – ”Rezolv de la canalizare la becurile de pe stradă”

Publicat

Primarul Șelimbărului, Marius Grecu, a ”împlinit” 17 ani de când lucrează în administrația locală. Primul și singurul loc de muncă este cel de la Primăria Șelimbăr. Dar, nu a fost mereu primar. A început pe postul cel mai de jos al unui proaspăt absolvent de facultate și a ajuns să administreze comuna care numără acum peste 20.000 de locuitori.

Acum 17 ani, în 2004, Marius Grecu se angaja la Primăria Șelimbăr. A ocupat un post de inspector debutant în cadrul Departamentului Achiziții. ”Parcă a fost ieri. A trecut atât de repede, era postul cu cea mai mică încadrare. Am lucrat apoi în cam toate departamentele primăriei- la relații cu publicul, la urbanism, registru agricol și patrimoniu. M-am angajat la primărie pentru că mereu mi-a plăcut…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe