Connect with us

Eveniment

Consiliul Concurenţei: Vom continua dialogul cu Comisia Europeană pentru ajutorul de stat acordat Complexului Oltenia

Published

on



Consiliul Concurenţei şi Guvernul vor continua dialogul cu Comisia Europeană pentru a obţine avizul necesar acordării ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Oltenia, în condiţiile în care compania trebuie să cumpere până la sfârşitul lunii aprilie certificatele de emisii aferente anului trecut, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei, remis, vineri, AGERPRES.

Guvernul a acordat CE Oltenia (CEO), în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidităţi sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania având obligaţia ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societăţii, pentru o perioadă de cinci ani, care cuprinde măsuri tehnice şi organizatorice, închiderea/conservarea unor capacităţi de producţie, măsuri investiţionale, măsuri organizaţionale şi financiare, măsuri de protecţia mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3.537,6 milioane de euro. Pentru implementarea planului de restructurare, CEO urmează să beneficieze de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1.326,7 milioane de euro, la care se adaugă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.

Declanşarea procedurii de investigaţie este o etapă procedurală în analiza cazului, care permite CE să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat. CE va examina în cadrul procedurii argumentele autorităţilor romane şi ale celorlalte eventuale părţi interesate, pentru definitivarea planului de restructurare.

Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex. Având în vedere că până la sfârşitul lunii aprilie CEO trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligaţiei de achiziţie a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificate.

Autorităţile române şi compania vor depune diligenţele necesare astfel încât efortul de restructurare să fie sprijinit nu doar de stat, ci şi de acţionarii privaţi şi creditorii societăţii.

În cadrul procesului de restructurare, CEO se va concentra pe activităţile profitabile şi va reduce accelerat emisiile de CO2 prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii pe bază de gaze şi energie regenerabilă (fotovoltaic). Se intenţionează ca, în aceste proiecte, să fie atraşi noi investitori alături de stat.

 

Foto: (c)  NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO


 

Prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilităţii CEO, accelerarea investiţiilor necesare în capacităţi de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie şi gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice şi menţinerii stabilităţii sistemului electroenergetic naţional.

Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

CE Oltenia, un producător român de energie electrică pe bază de lignit deţinut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăţi financiare.

Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de România societăţii, după ce a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societăţii CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ două miliarde de euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanţare.

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiţii stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la şase luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat („ajutor de restructurare”). Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări.

Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special: dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societăţii CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat; dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanţare publică şi că ajutorul este proporţional şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturării concurenţei create de ajutor.

Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă îndoielile sale iniţiale se confirmă. Deschiderea unei investigaţii oferă României şi părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Ce amendă a primit un bărbat din Teiuș, care a aruncat gunoi pe malul râului Geoagiu. Sancțiunea, aplicată de Poliția Locală

Published

on

Un bărbat din Teiuș s-a ales cu amendă după ce a aruncat gunoi în albia râului Geoagiu. Sancțiunea a fost aplicată de Poliția Locală.

Bărbatul a fost identificat de polițiștii locali, cu sprijinul SVSU Teiuș. Anunțul a fost făcut de primărie.

”Anul în care tocmai am intrat vine cu semne bune, dar și mai puțin bune, din păcate! Se pare că sloganul Vrem o țară ca afară nu este valabil pentru toti…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Ce este Autorizația ESTA: Condiții pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a merge în SUA fără vize

Published

on

Ce este Autorizația ESTA: Românii vor putea călători în Statele Unite fără viză, dar pentru a beneficia de această oportunitate, trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Printre cerințele esențiale se numără deținerea unui pașaport electronic valid, obținerea unei autorizații ESTA și respectarea limitei de 90 de zile pentru șederi temporare. 

Secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

VIDEO ȘTIREA TA: Un șofer a fost filmat când întoarce mașina pe contrasens, într-un giratoriu din Alba Iulia

Published

on

Un șofer a fost surprins joi în timp ce a întors autoturismul pe contrasens, într-un sens giratoriu din Alba Iulia.

În imaginile filmate cu o cameră de bord se vede cum șoferul unui autoturism marca Dacia Duster întoarce mașina pe contrasens, în sensul giratoriu aflat pe strada Alexandru Ioan Cuza, la intrarea în centrul comercial Carolina Mall.

Imaginile au fost publicate pe un grup de pe rețeaua de socializare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

O nouă destinație pentru zboruri cu avionul de pe aeroportul din Cluj-Napoca. Program și prețuri

Published

on

O nouă destinație pentru zboruri cu avionul de pe aeroportul din Cluj-Napoca. Din 11 aprilie 2025, sunt disponibile curse aeriene spre orașul spaniol Castellón.

Noua rută va fi operată lunea și vinerea, începând cu 11 aprilie 2025. Din 16 iunie, ruta va opera în zilele de marți și sâmbătă.

Tarifele de bază pornesc de la 19,99 euro (99 lei) pentru un zbor.

Biletele sunt deja disponibile pe site-ul companiei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading