Connect with us

Eveniment

Consiliul European se reuneşte în sistem videoconferinţă în perioada 25-26 februarie 2021

Publicat



La 25 şi 26 februarie 2021, membrii Consiliului European se reunesc, în sistem videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia actuală a pandemiei de COVID-19, pregătirea pentru ameninţările la adresa sănătăţii, securitate şi apărare, precum şi despre relaţiile cu vecinătatea sudică, informează site-ul www.consilium.europa.eu.

Cu privire la tema COVID-19, liderii Uniunii Europene (UE) vor face un bilanţ al situaţiei epidemiologice, continuând să depună eforturi pentru a coordona răspunsul la pandemie şi punând accentul în special pe producţia şi introducerea vaccinurilor şi circulaţia persoanelor.

UE şi statele sale membre colaborează pentru a consolida sistemele naţionale de sănătate şi pentru a limita răspândirea virusului, luând, în acelaşi timp, măsuri pentru a atenua impactul socio-economic al COVID-19 şi pentru a sprijini redresarea.

Membrii Consiliului European vor desfăşura, de asemenea, un prim schimb de opinii cu privire la lecţiile învăţate până în prezent pe parcursul pandemiei, în vederea consolidării rezilienţei UE la ameninţările la adresa sănătăţii. Modalităţile de consolidare a solidarităţii internaţionale şi a viitoarei cooperări internaţionale în domeniul sănătăţii, în special consolidarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi elaborarea unui tratat mondial privind pandemiile, reprezintă un alt punct corelativ pe agenda reuniunii.

În ceea ce priveşte tema privind politica europeană de securitate şi apărare, liderii UE se vor axa pe consolidarea politicii de securitate şi apărare a UE, creşterea capacităţii UE de a acţiona în mod autonom şi de a-şi promova valorile şi interesele strategice pe scena mondială şi pe dezvoltarea parteneriatelor UE în materie de securitate şi apărare – în special cu NATO. Nu în ultimul rând, liderii UE vor examina iniţiativele în materie de investiţii în domeniul apărării, de dezvoltare a capabilităţilor şi de pregătire operaţională, precum şi acţiunile împotriva atacurilor cibernetice şi a ameninţărilor hibride.

Vecinătatea sudică este un alt subiect de pe agenda reuniunii. În decembrie 2020, Consiliul European a adoptat concluzii privind acest parteneriat, liderii subliniind atunci că o vecinătate sudică democratică, mai stabilă, mai verde şi mai prosperă constituie o prioritate strategică pentru Uniune.
***

La anterioara reuniune a Consiliului European din 21 ianuarie 2021, şefii de stat sau de guvern din UE au discutat, tot prin videoconferinţă, despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19. Aceştia au făcut un schimb de bune practici şi de opinii privind testarea, vaccinările şi detectarea noilor variante ale virusului. De asemenea, şi-au exprimat hotărârea de a limita răspândirea virusului prin adoptarea unor măsuri similare în rândul statelor membre şi au subliniat importanţa creşterii capacităţii de secvenţiere.

Cu privire la vaccinare, în cadrul aceleiaşi reuniuni, membrii Consiliului European şi-au exprimat dorinţa de a se accelera vaccinarea şi au subliniat că angajamentele privind livrările făcute de companii trebuie respectate. Nu în ultimul rând, liderii UE au convenit să lucreze la o formă standardizată şi interoperabilă prin care să se facă dovada vaccinării în scopuri medicale, informează site-ul Consiliului European, www.consilium.europa.eu.
***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: consilium.europa.eu

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cod Galben de ploi torențiale, în Alba și Transilvania. Apele au făcut prăpăd în Moldova, la Galați cinci persoane au murit

Publicat

Mare parte din țară este sub avertizare meteo de vreme rea. Pentru județul Alba și localitățile vecine a fost emis un Cod Galben de precipitații. Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități din țară. În zona Moldovei, în Galați, s-au înregistrat indunații istorice care au făcut cinci victime. Mai multe localități din județ sunt sub ape. 

Pentru județul Alba, meteorologii au emis un Cod Galben, valabil pentru ziua de sâmbătă, până la ora 20.00.

Cod Galben în Alba și Transilvania

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii octombrie. Temperaturi oscilante și ploi

Publicat

ANM anunță că vremea va fi schimbătoare până la mijlocul lunii octombrie. Temperaturile vor fluctua destul de mult și va ploua în mai multe regiuni ale României.

În săptămâna 16 – 23 septembrie, valorile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Doi frați din Daia Română care au provocat o bătaie cu topoare la o nuntă, condamnați. Unul dintre agresori, bătut de un muzician

Publicat

Doi frați din Daia Română care au provocat un scandal la o sală de nunți din Lancrăm au fost condamnați de Judecătoria Sebeș. Scandalul s-a petrecut dimineața, la terminarea nunții, iar cei doi frați au lovit mai multe persoane cu toporul.

Mai mult de atât au bătut și o femeie. Totul a pornit după ce unul dintre frați a fost bătut de un muzician.

Deși fapta este veche, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o decizie abia în data de 6 septembrie 2024, la aproape cinci ani de la incident.

Motivarea a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Scandal după o bătaie în trafic, terminat în instanță: Pedeapsa primită de un bărbat din Alba care a bătut un șofer

Publicat

Un scandal după o bătaie în trafic a fost tranșat în instanță. Este vorba despre o șicanare în trafic care a dus la o ceartă, iar apoi la violență, între doi bărbați. În data de 11 septembrie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș, l-au condamnat pe unul dintre cei doi bărbați. 

Acesta a fost găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, după ce la bătut pe cel de al doilea șofer cu o bară de aluminiu. Faptele au avut loc în urmă cu mai mulți ani, în luna aprilie a anului 2021. 

Motivarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate