Connect with us

Eveniment

Coronavirus/ Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor

Published

on



Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au făcut public modelul formularului de exprimare a consimţământului părinţilor sau tutorilor legali pentru testarea antigen rapidă a unui copil, în condiţiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv.

Părinţii trebuie să bifeze dacă sunt de acord cu testarea rapidă doar în prezenţa lor sau în absenţă, la recomandarea personalului medical.

Formularul se completează cu majuscule.

Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului şi ulterior impregnarea pe o casetă de testare.

Rezultatul testării este disponibil în 15 minute.

Recoltarea se face de către personal medical, instruit.

Modelul de consimţământ va fi semnat de părinte sau de reprezentantul legal în situaţia în care acesta îşi manifestă opţiunea de testare a copilului.

Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al şcolii confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au precizat că regulile şi excepţiile privind purtarea măştii sunt stabilite de MS în Ordinul comun MS – MAI din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit acelui act normativ, preluat şi în Hotărârea de Guvern din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii de la purtatul măştii, astfel:

* angajatul este singur în birou
* persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
* persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/ sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
* prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
* copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecţionate măştile pot purta măşti confecţionate din alte materiale decât cele la care se ştiu alergice sau alte forme de protecţie (de exemplu viziere).

„Persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 şi de aceea este recomandată participarea lor online la activităţile didactice în locul prezenţei fizice fără mască”, precizează ME şi MS. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Sfânta Tatiana, sărbătorită de biserică în 12 ianuarie. Semnificații pentru credincioși

Published

on

Sfânta Muceniță Tatiana este pomenită de Biserică în ziua de 12 ianuarie.

S-a născut şi a trăit la Roma, tatăl său a ocupat funcţii înalte în administraţia romană, deţinând în trei rânduri rangul de proconsul. Tatăl Sfintei Tatiana era creştin şi temător de Dumnezeu, dar îşi păstra în taină credinţa, persecuţiile împotriva creştinilor fiind frecvente în imperiu. El şi-a crescut fiica cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Patru ani fără episcopul greco catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. A fost răpus de COVID

Published

on

Duminică se împlinesc 4 ani de la moartea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, în 12 ianuarie 2021, Florentin Crihălmeanu, la doar 61 de ani, acesta fiind răpus de COVID.

Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași,…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Înmatriculările de mașini ”verzi” au crescut în România cu 25% anul trecut

Published

on

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, in timp ce pe segmentul de maşini ”verzi” s-a consemnat un salt de 25.1%, pe întreg anul trecut, arată…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Ce poate conține ciorba de burtă din restaurante. Ce au descoperit specialiștii, după analiza unor produse

Published

on

Ce conține ciorba de burtă din restaurante. InfoCons a făcut un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante. Analiza a fost realizată pe 65 de preparate.

Studiul a evidențiat că astfel de produse pot conține aditivi alimentari (E-uri).

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading