Covasna
Covasna: A scăzut numărul candidaţilor care au reuşit să obţină permise de conducere

Numărul absolvenţilor şcolilor de şoferi din judeţul Covasna, care au reuşit, anul trecut, să obţină permise de conducere, a scăzut cu 8 procente faţă de anul anterior, relevă o statistică prezentată marţi de conducerea Prefecturii.
Potrivit prefectului Raduly Istvan, procentul candidaţilor care au promovat proba practică la examenul pentru dobândirea permisului de conducere a fost de 54%, faţă de 62% în 2021.
„La proba teoretică au fost susţinute anul trecut un număr total de 8.792 de teste, iar numărul celor admişi la această probă a fost de 3.560 în 2022 faţă de 3.969 în 2021, adică cu 409 mai puţin decât în anul anterior. Asta înseamnă o rată de promovare de aproximativ 40%. (…) La proba practică am avut un număr total de 6.619 candidaţi, dintre care 3.550 au obţinut permisul de conducere, cu 512 mai puţini decât în 2021, adică 54% dintre candidaţi au promovat, ceea ce reprezintă o scădere de opt puncte procentuale faţă de anul 2021, când a fost de 62%. (…)
Se poate spune că această rată de promovare este una mică, dar nu putem spune că standardul examenului este prea ridicat sau că sunt prea exigenţi cei care examinează. Nu, nicidecum nu putem să afirmăm acest lucru. Poate că cei care se prezintă la examen, atât la teorie, cât şi la practică, nu sunt suficient de pregătiţi. (…) Suntem deja printre liderii Europei în ceea ce priveşte numărul de decese în accidentele rutiere şi insist ca niciun permis de conducere să nu fie acordat celor care nu sunt pregătiţi corespunzător pentru a conduce în trafic”, a declarat prefectul Raduly Istvan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a mai menţionat că perioada de aşteptare dintre proba teoretică şi cea practică pentru obţinerea permisului de conducere s-a scurtat foarte mult în ultimul an, după ce Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Covasna, care s-a confruntat cu lipsă de personal, a apelat la sprijinul poliţiştilor din alte judeţe pentru a ajuta la examinarea practică a candidaţilor.
În momentul în care conducerea instituţiei a luat decizia de a apela la ajutor din ţară, timpul de aşteptare pentru proba practică ajunsese la 3 luni – 3 luni şi jumătate la Sfântu Gheorghe şi între 4 luni şi 4 luni şi jumătate în municipiul Târgu Secuiesc.
Potrivit prefectului, la ora actuală decalajul dintre cele două probe este de aproximativ o lună, iar obiectivul este să se ajungă la maximum două săptămâni.
Raduly Istvan a mai spus că mutarea sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Covasna în incinta centrului comercial Sepsi Value din Sfântu Gheorghe s-a dovedit a fi o decizie foarte bună, spaţiul oferind condiţii superioare cetăţenilor, având în vedere că vechiul sediu nu avea nici parcare şi nici toaletă corespunzătoare.
Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Covasna
Laborator de cultivare şi prelucrare de droguri de mare risc, descoperit în Covasna. Ce ai descoperit procurorii DIICOT

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna, au descoperit, în urma unei percheziţii, un laborator de cultivare şi prelucrare de droguri de mare risc.
„În urma percheziţiei, poliţiştii şi procurorii au descoperit şi ridicat aproximativ 5.000 de grame de fragmente vegetale uscate de ciuperci, conţinând substanţe cu efect halucinogen, multiple bucăţi de timbre şi zahăr cubic, imprimate cu LSD, aproximativ 5 grame de DMT, 591 de capsule cu ciuperci mărunţite, aproximativ 80 de kilograme de pământ însămânţat cu ciuperci în diverse stadii de creştere, zece comprimate, două cântare, precum şi kit-uri şi aparatură specifică pentru cultivarea, creşterea şi deshidratarea ciupercilor cu efect halucinogen”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, sâmbătă, AGERPRES.
Un bărbat, de 44 de ani, a fost condus la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Covasna, pentru audieri, fiind reţinut pentru 24 de ore.
Bărbatul cercetat a fost prezentat instanţei, vineri, faţă de acesta fiind dispusă măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Agerpres
Covasna
Peste 530 de sancţiuni aplicate de polițiștii din Covasna, pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia animalelor

Poliţiştii covăsneni au aplicat anul 2022, peste 530 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 55.600 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia animalelor, se arată în bilanţului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna pe anul 2022, dat vineri publicităţii.
Potrivit acestuia, poliţiştii din cadrul structurii pentru protecţia animalelor au documentat şi soluţionat 50 de petiţii, au desfăşurat activităţi de verificare privind 42 de sesizări venite din partea cetăţenilor privind posibile încălcări ale legislaţiei de protecţie a animalelor şi au intervenit la 34 de sesizări primite prin 112.
„În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au înregistrat 35 de dosare penale.
De asemenea, au fost constatate şi aplicate 532 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 55.600 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia a animalelor”, se arată în bilanţul Poliţiei Covasna.
Infracţionalitatea în domeniul silvic a scăzut anul trecut cu 1,3% faţă de cel anterior, menţionează sursa citată.
În 2022 au fost efectuate 4.839 de controale în fondul forestier naţional, pe drumurile publice şi cele forestiere, precum şi la depozitele de materiale lemnoase şi la instalaţiile de prelucrat lemn rotund existente în judeţul Covasna, în urma acestora fiind aplicate 284 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 461.000 de lei, şi confiscaţi 4.302,14 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 815.000 de lei.
Tot anul trecut, poliţiştii covăsneni au efectuat 632 de controale pe linia respectării regimului armelor şi muniţiilor şi 157 pe linie de explozivi şi substanţe periculoase, în urma cărora au constatat 33 de infracţiuni şi au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 103.850 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 24 de arme de foc şi 3.799 de bucăţi de muniţie, 40 de kilograme de carne de vânat, 51 de trofee, o capcană şi 2 autovehicule folosite la braconaj cinegetic, 114,5 de kilograme de articole pirotehnice, 4.700 de kilograme de deşeuri periculoase şi 2 autovehicule folosite la transportul de deşeuri periculoase, se mai arată în bilanţul IJP Covasna. Agerpres

Traficul este blocat, vineri dimineață, pe DN 12 în județul Covasna, după ce două autoturisme s-au cicnit.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, accidentul a avut loc pe DN 12 Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc, pe raza localității Malnaș (kilometrul 26+700 metri), județul Covasna.
Din primele informații, în accident au fost implicate două autoturisme. Din impact, una dintre mașini s-a răsturnat în șanț.
Traficul a fost complet blocat în zona producerii accidentului.
UPDATE – Trei răniți. Precizările polițiștilor
Potrivit IPJ Covasna, vineri, 17 martie, în jurul orei 08.00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că pe DN 12 în localitatea Malnaș, a avut loc un accent rutier.
Din primele verificări efectuate la fața locului polițiștii au stabilit că două autoturisme au intrat în coliziune.
În urma evenimentului rutier cei doi conducători auto, doi bărbați de 41, respectiv 49 de ani, și un tânăr de 18 ani, pasager într-unul dintre autoturisme, au fost răniți.
Vitimele au fost transportate la spital pentru îngrijiri.
Conducătorii auto implicați în accident au fost testați cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative, au precizat reprezentanții IPJ Covasna.
sursa foto: Info Trafic jud. Covasna

Taxele locale și impozitele pot fi plătite, joi, 16 martie 2023, și la Chilieni, în clădirea școlii.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Sfântu Gheorghe, Primăria Sfântu Gheorghe atrage atenţia contribuabililor că în ziua de 16 martie 2023, joi, impozitele şi taxele locale pot fi achitate şi la Chilieni, în clădirea școlii, între orele 9:00 – 14:00.
Ca în fiecare an, se acordă bonificaţie de 9% pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie 2023, a impozitului/taxei pe clădire, a impozitului/taxei pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorată pe întregul an de către persoanele fizice şi juridice.
Bonificaţia se acordă contribuabililor care la data plăţii impozitelor nu figurează cu obligaţii bugetare restante către bugetul local.
Vă aducem aminte că taxele şi impozitele locale pot fi achitate şi online pe ghiseul.ro.
sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe