Connect with us

Eveniment

Covasna: Meşteşuguri şi obiceiuri de Crăciun, popularizate prin intermediul unor ateliere de creaţie online

Publicat


Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a iniţiat o serie de ateliere online pentru a populariza meşteşuguri vechi şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, cum ar fi confecţionarea de decoraţiuni din pănuş de porumb.

Pe parcursul lunii decembrie, pe pagina de facebook a instituţiei au fost postate filme de câteva minute, care prezintă, printre altele, cum se fac lumânările din ceară sau tradiţionalele bomboane pentru pomul de Crăciun.

„Ne-am obişnuit să spunem că împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiţii din lume, dar felul cum astăzi împodobim brazii este din ce în ce mai departe de tradiţiile în care au crescut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Pe vremuri nu existau supermarketuri de unde să cumpărăm beteală, globuleţe colorate şi fel de fel de bomboane învelite în staniol sau hârtie colorată, iar pomii de Crăciun erau împodobiţi cu mere, nuci, figurine din hârtie şi bomboane făcute în casă”, au menţionat reprezentanţii instituţiei, într-o postare online.

Directorul Centrului, Imreh Marton Istvan, a declarat că seria acestor ateliere se va încheia cu un concert de colinde ce va fi transmis, de asemenea, în mediul online.

„Pentru că, din cauza pandemiei, nu mai putem organiza evenimente publice cu un număr mare de persoane, ne-a venit ideea să facem aceste ateliere prin care să le prezentăm oamenilor anumite obiceiuri de Crăciun sau mici delicii care nu mai sunt cunoscute publicului larg în ziua de azi. Spre exemplu, tradiţionalul mod de a face bomboane de Crăciun acasă. Şi în comunism se făceau, din sirop de zahăr (…) În aşteptarea Crăciunului am vrut să le arătăm oamenilor ce pot face urmărind aceste video instrucţiuni. Principalul a fost să fie ceva uşor de făcut laolaltă cu toată familia, apropierea Crăciunului să fie un moment de linişte şi de aşteptare. Asta putem noi oferi în dar publicului (…) La primul atelier s-au făcut lumânări de ceară, la al doilea, îngeraşi de pănuşi care pot fi folosiţi şi ca ornamente pentru pomul de Crăciun, apoi au fost bomboanele din sirop de zahăr aromate natural, iar ultima întâlnire va fi un eveniment bilingv de colinde în limbile română şi maghiară”, a detaliat, pentru AGERPRES, Imreh Marton Istvan.

Acesta a mai adăugat că atelierele de creaţie, dar şi alte filme având ca temă meşteşugurile tradiţionale, realizate în ultimii ani, s-au bucurat de succes, având mii de vizualizări. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos va fi modernizat. Valoarea lucrărilor

Publicat

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Galda de Jos va fi modernizat și transformat în Centru de Abilitare și Reabilitare (CABR). Investiția de peste 15,6 milioane de lei vizează, printre altele, scăderea consumului anual de energie convențională, utilizarea energiei din surse regenerabile, asigurarea serviciilor de calitate în condiții de siguranță și creșterea gradului de confort a persoanelor adulte cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Cum a rămas o femeie din Aiud fără bani și bijuterii prin ”Metoda Colindul”. Două persoane au fost trimise în judecată

Publicat

Două femei au fost trimise în judecată, după ce au pus în scenă o metodă de furt la Aiud. Este vorba despre o metodă folosită în preajma sărbătorilor. Dosarul a primit undă verde, din partea magistraților Judecătoriei Aiud. 

Citește mai departe

Alba

Comunicat Mircea Hava: O victorie pentru agricultori – reguli mai simple la nivelul Uniunii Europene 

Publicat

Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a votului de ieri, din plenul Parlamentului European.  

Citește mai departe