Eveniment
Covasna: Meşteşuguri şi obiceiuri de Crăciun, popularizate prin intermediul unor ateliere de creaţie online

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a iniţiat o serie de ateliere online pentru a populariza meşteşuguri vechi şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, cum ar fi confecţionarea de decoraţiuni din pănuş de porumb.
Pe parcursul lunii decembrie, pe pagina de facebook a instituţiei au fost postate filme de câteva minute, care prezintă, printre altele, cum se fac lumânările din ceară sau tradiţionalele bomboane pentru pomul de Crăciun.
„Ne-am obişnuit să spunem că împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiţii din lume, dar felul cum astăzi împodobim brazii este din ce în ce mai departe de tradiţiile în care au crescut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Pe vremuri nu existau supermarketuri de unde să cumpărăm beteală, globuleţe colorate şi fel de fel de bomboane învelite în staniol sau hârtie colorată, iar pomii de Crăciun erau împodobiţi cu mere, nuci, figurine din hârtie şi bomboane făcute în casă”, au menţionat reprezentanţii instituţiei, într-o postare online.
Directorul Centrului, Imreh Marton Istvan, a declarat că seria acestor ateliere se va încheia cu un concert de colinde ce va fi transmis, de asemenea, în mediul online.
„Pentru că, din cauza pandemiei, nu mai putem organiza evenimente publice cu un număr mare de persoane, ne-a venit ideea să facem aceste ateliere prin care să le prezentăm oamenilor anumite obiceiuri de Crăciun sau mici delicii care nu mai sunt cunoscute publicului larg în ziua de azi. Spre exemplu, tradiţionalul mod de a face bomboane de Crăciun acasă. Şi în comunism se făceau, din sirop de zahăr (…) În aşteptarea Crăciunului am vrut să le arătăm oamenilor ce pot face urmărind aceste video instrucţiuni. Principalul a fost să fie ceva uşor de făcut laolaltă cu toată familia, apropierea Crăciunului să fie un moment de linişte şi de aşteptare. Asta putem noi oferi în dar publicului (…) La primul atelier s-au făcut lumânări de ceară, la al doilea, îngeraşi de pănuşi care pot fi folosiţi şi ca ornamente pentru pomul de Crăciun, apoi au fost bomboanele din sirop de zahăr aromate natural, iar ultima întâlnire va fi un eveniment bilingv de colinde în limbile română şi maghiară”, a detaliat, pentru AGERPRES, Imreh Marton Istvan.
Acesta a mai adăugat că atelierele de creaţie, dar şi alte filme având ca temă meşteşugurile tradiţionale, realizate în ultimii ani, s-au bucurat de succes, având mii de vizualizări. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Expoziția ”Regimurile politice totalitare din România”, deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia până în 19 mai

Expoziția temporară ”Regimurile politice totalitare din România, de la Carol II până la Nicolae Ceaușescu (1938-1989)”, organizată la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, este deschisă până în 19 mai 2025.
Expoziția își propune să readucă în atenția publicului larg una dintre cele mai întunecate perioade din istoria contemporană a României. O perioadă scurtă, din punct de vedere cronologic, întinsă pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.
…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Newspaper, cea mai populară temă WordPress de știri din lume, creată la Alba Iulia. Povestea de succes a companiei tagDiv (P)

În Alba Iulia, un oraș încărcat de istorie, se scrie un nou capitol al inovației digitale. Departe de marile centre tehnologice, o echipă pasionată de IT a reușit să creeze cea mai vândută temă WordPress de știri din lume – Newspaper. TagDiv, compania din spatele acestui succes global, demonstrează că talentul și ambiția nu au granițe.
Cu peste 149.000 de clienți din întreaga lume și o cifră de afaceri de peste…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la faza națională a Olimpiadei de Limba Engleză

Doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba Engleză, după ce au obținut premiul I la etapa județeană.
Motivați să învețe și să vorbească fluent limba engleză, o limbă care le oferă posibilități nelimitate în carierele viitoare, elevii colegiului militar participă la diferite competiții școlare în care își testează abilitățile de comunicare, își…
Citește mai mult pe Alba24.ro