Connect with us

Eveniment

Covasna: Premieră la SJU – minoră cu mielită transversă, tratată cu plasmafereză

Published

on



O echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a realizat cu succes prima procedură de plasmafereză din regiune pe un pacient minor, a anunţat miercuri conducerea instituţiei, într-o conferinţă de presă.

Pacienta, în vârstă de 16 ani, originară din judeţul Harghita, a fost internată în data de 30 ianuarie, cu paraplegie, fiind incapabilă să îşi mişte membrele inferioare, având montată sondă uretrovezicală, iar după o serie de investigaţii medicale a fost stabilit diagnosticul de mielită transversă post-COVID, o afecţiune neurologică dezvoltată în urma infecţiei virale.

Tratamentul a constat în patru şedinţe de plasmafereză, fiecare a câte 6 ore, iar în tot acest timp pacienta a fost conştientă.

Prima procedură de plasmafereză a avut loc în data de 3 februarie, fiind realizată sub îndrumarea medicului primar neurolog dr. Ioana Dumitru, şefa secţiei de Neurologie Pediatrică, dr. Erika Bodo, şefa secţiei de Pediatrie, a dr. Janka Buzsi, şefa secţiei ATI şi a medicului primar anesteziologie şi terapie intensivă, dr. Cătălin Costache, iar, potrivit acestora, rezultatele pozitive s-au făcut simţite încă de la prima şedinţă.

 

„Plasmafereza este o procedură asemănătoare cu dializa, dar cu destul de mari riscuri. Sângele pacientului este extras, trecut printr-un filtru şi reîntors în organism împreună cu o suplimentare de soluţii şi produse de sânge. Practic, este filtrat de toate substanţele nocive. În acest caz, fetiţa de 16 ani avea diagnosticul de mielită transversă, cel mai probabil o inflamaţie de etiologie virală, post-COVID. Procedura nu a necesitat anestezic, în tot acest timp pacienta a mâncat, a băut, a vorbit şi a dormit. Chiar a fost un succes, spunem noi, pentru că la momentul internării în Terapie Intensivă pacienta era paraplegică, a fost adusă în cărucior, pentru că nu putea să mişte picioarele, forţa musculară era diminuată”, a explicat dr. Cătălin Costache.

Medicul anestezist Janka Buzsi a precizat că afecţiunea de care suferea pacienta este una cu risc vital, iar lăsată netratată ar fi putut să îi afecteze progresiv toţi muşchii, inclusiv pe cei respiratori.

„Tratamentul a decurs fără complicaţii, deja după prima procedură copilul era mult mai bine din punct de vedere neurologic, iar după a patra procedură a fost excepţional. Pentru adulţi s-au mai făcut astfel de proceduri, dar pentru copii este prima procedură de acest gen, deci este un mare pas înainte”, a spus dr. Ioana Dumitru.

 

Potrivit medicilor, pacienta a fost externată în cursul zilei de marţi, plecând acasă pe propriile-i picioare.

Aparatul de plasmafereză cu ajutorul căruia a fost realizat tratamentul a fost achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” în 2016, în cadrul unui proiect de reabilitare şi modernizare a unităţii medicale, iniţiat de Consiliul Judeţean Covasna. AGERPRES/(A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Spitalul Județean Fogolyán Kristóf / Facebook

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Guvernul va aproba astăzi data alegerilor prezidențiale 2025. Ce se mai află pe ordinea de zi a ședinței

Published

on

Guvernul României are pe ordinea de zi a şedinţei de joi hotărârile privind organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale şi a alegerilor locale parţiale şi o analiză referitoare la proiectul de OUG privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului.

Actul normativ stabileşte ca scrutinul pentru alegerea președintelui României să aibă loc pe 4 mai.

Când începe perioada…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Treceri de pietoni semaforizate și sistem de cântărire a vehiculelor în mișcare, la Zlatna. Care este valoarea investiției

Published

on

Treceri de pietoni semaforizate și sistem de cântărire a vehiculelor în mișcare, la Zlatna. Administrația locală din orașul Zlatna va implementa un sistem integrat de management urban, ce vizează, printre altele, creșterea siguranței auto și pietonale și fluidizarea traficului pe arterele principale. 

Primăria Zlatna a lansat pe 14 ianuarie, în platforma SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Dobânzile ar putea SCĂDEA la jumătatea anului

Published

on

Situația politică internă, rezultat al anulării alegerilor prezidențiale, lipsa bugetului de stat dar și creșterea inflației în decembrie la 5,14%, de la 4,62% în septembrie, au fost tot atâtea motive pentru banca…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Câți aditivi alimentari poate conține o ciorbă de legume de la restaurant. Studiu InfoCons

Published

on

Câți aditivi alimentari poate conține o ciorbă de legume de la restaurant. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că o astfel de ciorbă poate conține până la 9 aditivi alimentari.

Studiul a fost realizat pe baza informațiilor din meniurile fizice ale restaurantelor incluse în cercetare, precum și de pe site-urile acestora, de unde consumatorii pot comanda…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading