Connect with us

Covasna

Covasna: SJU Sfântu Gheorghe a obţinut două diplome de excelenţă la „Romanian Healthcare Awards 2023”

Published

on



zursa foto: Facebook / Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe s-a distins prin obținerea a două diplome de excelență la evenimentul „Romanian Healthcare Awards 2023”, cea mai extinsă competiție dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din țară. Conducerea instituției a făcut cunoscută această realizare luni, subliniind recunoașterea pentru inovație și excelență în domeniul sănătății.

Potrivit sursei citate, gala de premiere a avut loc în data de 15 decembrie, la Bucureşti, iar juriul a apreciat cele două proiecte cu care spitalul covăsnean a intrat în finală la categoriile „Spitalul Anului” şi „Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului”.

„Adăugăm colecţiei noastre încă două diplome de excelenţă.

Chiar dacă nu am fost declaraţi câştigătorii categoriilor care ne-au adus în finala ‘Romanian Healthcare Awards 2023’, ne considerăm învingători şi ne bucurăm că am avut din nou ocazia să ne numărăm printre finaliştii celei mai prestigioase competiţii dedicate medicilor, echipelor medicale şi spitalelor din ţară, alături de cei mai buni profesionişti din sănătate.

Proiectele noastre – Academia de Spital ‘iCare’ şi ‘Cranioplastii secundare folosind implanturi personalizate din titan realizate prin tehnologie CAD/CAM’, nominalizate la categoriile ‘Spitalul Anului’ şi ‘Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului’, au fost apreciate de un juriu internaţional format din 28 de membri din 9 ţări.

La final, au fost declarate câştigătoare cele mai bune proiecte înscrise în cele 7 categorii ale competiţiei.

Vom continua să luptăm pentru a obţine cele mai bune rezultate! Le mulţumim colegilor noştri pentru devotament şi munca depusă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Academia de Spital „iCare” este un program multianual, unic la nivel naţional, creat de echipa Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” în vederea dezvoltării şi perfecţionării continue in-house a resursei umane, sub aspectul creşterii competenţei, respectiv pentru întărirea culturii organizaţionale şi creşterea corelativă a calităţii actului medical.

Aproximativ 500 de asistenţi au fost testaţi

În cadrul proiectului, aproximativ 500 de asistenţi au fost testaţi cu scopul de a se obţine o imagine de ansamblu asupra pregătirii profesionale, dar şi pentru a găsi punctele slabe ale sistemului şi pentru a stabili obiective în privinţa dezvoltării.

În 2023 au fost planificate şi implementate 4 module, respectiv „Prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale”, „Monitorizarea pacientului”, „Importanţa şi utilitatea dosarului de îngrijire” şi „Pregătirea pacienţilor pentru investigaţii imagistice”, iar alte 7 module vor fi organizate pe parcursul anului viitor.

Cursurile acreditate s-au desfăşurat săptămânal, fiind susţinute de 24 de asistenţi şi medici ai spitalului, care anterior au finalizat un curs de formatori.

Cel de-al doilea proiect declarat finalist – „Cranioplastii secundare folosind implanturi personalizate din titan, realizate prin tehnologie CAD/CAM”, se referă la o metodă modernă şi precisă de corectare a unor defecte oralo-maxilo-faciale, utilizând tehnologia digitală şi o tehnică operatorie inovativă.

Procedura a fost realizată cu succes în cazul a trei pacienţi cu diferite defecte craniene şi a presupus utilizarea unor implanturi din titan, realizate prin metoda de imprimare 3D, personalizate pe baza anatomiei individuale a pacientului, au menţionat reprezentanţii instituţiei.

De 3 ani, spitalul se numără printre finaliști

Acesta este al treilea an consecutiv în care Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe s-a numărat printre finaliştii „Romanian Healthcare Awards”.

Anul trecut, unitatea medicală a obţinut o diplomă de excelenţă la categoria „Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului” pentru proiectul „Transplant de ţesut liber vascularizat în vederea reconstrucţiei după rezecţii de tumori în regiunea capului şi gâtului”, iar în 2021 a fost nominalizată la aceeaşi categorie cu proiectul „Utilizarea implanturilor cranio-faciale personalizate în reconstrucţia traumatismelor şi ablaţiilor osoase în patologia oncologică a capului”.

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, „Romanian Healthcare Awards, organizată de BORO Communication şi Spaţiul Medical, este singura competiţie cu juriu internaţional al cărei scop este să identifice şi să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reuşitele individuale, dar şi pe cele de echipă.

Cele 7 categorii ale competiţiei din acest an au fost „Medicul Anului”, „Echipa Medicală a Anului”, „Spitalul Anului”, „Proiectul de Cercetare al Anului”, „Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului”, „Campania Medicală a Anului” şi „Inovaţia Medicală a Anului”. Agerpres

zursa foto: Facebook / Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Sfântu Gheorghe: Primăria a lansat un program de reabilitare şi igienizare a subsolurilor blocurilor. Termen depunere documente

Published

on

Primăria Sfântu Gheorghe a lansat, joi, un program multianual pentru reabilitarea şi igienizarea subsolurilor tehnice şi adăposturilor de protecţie civilă aflate în blocurile de locuinţe din municipiu, alocând pentru acest an un milion de lei din bugetul local.

Programul se adresează asociaţiilor de proprietari înfiinţate conform legii, iar termenul de depunere a dosarelor este 31 octombrie, la Registratura Primăriei.

„Valoarea totală a programului alocată din bugetul local pe anul 2024 este 1.000.000 lei. Fiecare beneficiar va primi 75% din valoarea totală a lucrărilor de intervenţii, dar nu mai mult de 15.000 lei pentru fiecare scară de bloc, restul cheltuielilor fiind suportate din fonduri proprii”, se arată într-un anunţ postat pe site-ul Primăriei, unde pot fi găsite cererea de finanţare, regulamentul, precum şi alte date utile.

Rezultatele sesiunii de evaluare a dosarelor vor fi anunţate până pe 15 noiembrie.

Autorităţile locale au luat decizia de a institui acest program după ce au constatat că majoritatea asociaţiilor de proprietari se confruntă cu probleme în ce priveşte întreţinerea şi repararea conductelor şi instalaţiilor subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe.

„Aceste subsoluri tehnice sunt inundate de la instalaţiile proprii de apă şi canalizare. Subsolurile tehnice sunt pline de apă şi dejecţii, fiind periculoase pentru locuitorii din condominiul respectiv.

De fapt, multe scări au reţeaua de canalizare distrusă, iar deversarea grupurilor sanitare se face direct în subsol, acestea devenind puternice focare de infecţii, degajând mirosuri neplăcute, mai ales în sezonul cu temperaturi ridicate, dezvoltându-se astfel populaţii de ţânţari şi alte vieţuitoare. Durata medie de viaţă a acestor instalaţii este de 40-50 de ani şi ar trebui înlocuite prin grija asociaţiilor de proprietari din condominiul respectiv, ceea ce, datorită costurilor ridicate de igienizare şi reparaţie a subsolurilor, precum şi a posibilităţii financiare reduse a locuitorilor din aceste imobile, s-a realizat în mult prea puţine cazuri. (…)

În acest context, intervenţia rapidă şi eficientă prin procedura de urgenţă este esenţială pentru a proteja viaţa şi sănătatea comunităţii, prevenind astfel agravarea situaţiei şi apariţia unor crize sanitare”, se arată în hotărârea adoptată de Consiliul Local.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba a menţionat, totodată, că starea degradată a subsolurilor tehnice reprezintă un obstacol şi pentru implementarea proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

sursa: Agerpres

Continue Reading

Covasna

FOTO: Serbare câmpenească caritabilă într-o comună din Covasna. Bani pentru două familii rămase fără case, în urma incendiu puternic

Published

on

case incendiu covasna dobarlau
sursa foto: Facebook/ Bogdan Barbu

Autorităţile locale din comuna Dobârlău, județul Covasna, vor organiza o serbare câmpenească pentru a ajuta cele două familii din satul aparţinător Mărcuş, rămase fără locuinţe în urma unui incendiu izbucnit marți, 20 august.

Primarul comunei Dobâtlău, Bogdan Barbu, aanunțat pe pagina sa de Facebook organizarea serbării caritabile în data de 1 septembrie 2024, în comuna Dobârlău.

Banii care se vor strânge din donaţii vor fi folosiţi pentru reconstruirea celor două gospodării, distruse în urma incendiului violent.

Primarul a făcut un apel către oameni să vină în sprijinul celor două familii care şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă.

„Vom organiza un maial în aer liber, cu muzică populară, şi fiecare va dona atât cât vrea şi cât poate (…) Niciodată nu ştii ce te aşteaptă în viitor şi ce încercări îţi oferă viaţa. Niciodată nu ştim ce ne rezervă ziua următoare şi nici pentru cât timp ne putem bucura de munca şi realizările noastre.

Oamenii aceştia şi-au pierdut toată agoniseala de-o viaţă într-un incendiu cumplit şi nu vă puteţi imagina ce este în sufletul lor. În aceste condiţii, cred că putem întinde o mână de ajutor, nu mult, atât cât se poate şi este mai mult decât suficient. Atunci când faci bine, primeşti bine şi nu există o bucurie mai mare decât aceea de a şti că ai contribuit la alinarea durerii cuiva (…) Contribuţia fiecăruia va ajunge la reconstrucţia celor două gospodării distruse complet”, a declarat primarul Bogdan Barbu.

Incendiul violent a izbucnit marţi, 20 august, și a cuprins ambele locuinţe, precum şi anexele gospodăreşti, care au fost distruse de flăcări. 

Continue Reading

Actualitate

Covasna: Kuriozum Music Festival, eveniment unic în ţară. Concerte cu muzicieni de renume, activităţi de observare a perseidelor şi expoziţii de instrumente mucizale

Published

on

kuriozum festival covasna
sursa foto: Asociatia ”Oamenii inspira”

Prima ediţie a Kuriozum Music Festival, eveniment unic în ţară, desfăşurat în judeţul Covasna, propune spectatorilor, pe lângă concerte cu muzicieni de renume din ţară şi străinătate, şi o serie de activităţi conexe, menite să ofere experienţe inedite.

Festivalul se va desfăşura în aer liber, în perioada 9-11 august, în parcul regal al domeniului Mikes, din Zăbala, judeţul Covasna, „în mijlocul naturii, cu peisaje spectaculoase, într-un spaţiu istoric, cu o existenţă de peste 600 ani”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia „Oamenii Inspiră”, organizatoare a evenimentului.

Data aleasă pentru desfăşurarea festivalului nu este întâmplătoare, perioada 9-11 august fiind cea în care pot fi observate perseidele, drept pentru care „Kuriozum pune la dispoziţie, prin intermediul astronomului Csere Mihály, o serie de activităţi de observare şi incursiune în universul captivant al fermecătorului şi misteriosului sistem solar”.

Astronomul Csere Mihály a precizat că cei interesaţi vor putea să afle informaţii despre perseide, inclusiv cum sunt văzute acestea în tradiţia populară.

„Mica noastră echipă încearcă să vă prezinte şi să vă explice Perseidele, atât din punct de vedere ştiinţific, de exemplu, ce legătură au cu cometa Swift-Tuttle, cât şi din punct de vedere al tradiţiilor populare, povestindu-vă de ce Perseidele sunt numite popular ‘Lacrimile Sfântului Laurenţiu’. În plus, vă vom arăta o seceră tânără a Lunii şi vă vom explica de ce vedem întreaga Lună, un Saturn timpuriu şi alte curiozităţi cereşti, cum ar fi nebuloase, roiuri globulare sau galaxii. Cei care ne însoţesc vor pleca acasă puţin mai bogaţi şi se vor simţi puţin mai mici în univers”, a declarat Csere Mihály, citat în comunicatul de presă.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi prezentată o expoziţie de instrumente muzicale realizate de lutierii Lehel Hadnagy şi Szabolcs Csibi. Cei doi realizatori de instrumente muzicale sunt cunoscuţi pentru modul în care dau viaţă lemnului şi pentru că promovează meşteşugurile tradiţionale şi muzica autentică.

Participanţii la festival vor putea admira şi lucrările cunoscutului fotograf Nagy Lajos, distins cu numeroase premii internaţionale, dar şi a altor fotografi, toţi urmând să expună fotografii cu tematica „diversitatea culturală”.

Printre activităţile conexe care vor avea loc la Kuriozum Music Festival se numără interacţiuni între artişti şi public, spectacole gastronomice, degustări de vinuri şi produse locale, iar din program nu vor lipsi nici defilările cu cai.

Totodată, toţi cei care doresc, pot avea parte de un tur ghidat al domeniului Mikes, care oferă şi alte activităţi de agrement şi turistice, cum ar fi echitaţie, drumeţie sau ciclism, a mai menţionat sursa citată.

Kuriozum Music Festival, al cărui nume provine din cuvântul latinesc „curiosum”, care înseamnă curiozitate, este singurul de acest fel din România şi se doreşte să se înscrie în galeria festivalurilor de elită din Europa.

„Conceptul este unic în România şi propune un eveniment cultural experimental, nonconformist, care are la bază diversitatea, multiculturalitatea şi comunicarea comunitară. (…) Evenimentul constituie o formă de a petrece timp de calitate, de a experimenta şi a împărtăşi preocupări şi valori comune între oameni şi de a aduce muzica în locuri mai puţin convenţionale, dar deosebite şi pline de mister. Festivalul Kuriozum încurajează atitudini creative de exprimare şi gândire, precum şi un dialog între arte, cultură şi educaţie, în armonie cu dinamica naţională şi internaţională”, a declarat, pentru AGERPRES, Damian Pal, fondator al conceptului „Oamenii Inspiră” şi organizator al Kuriozum Music Festival.

Organizatorii precizează că, timp de trei zile, vor avea loc opt concerte, o incursiune muzicală în mai multe genuri, respectiv muzică clasică, muzică lăutărească, folk, muzică de film, pop-classic, classic-gipsy şi balade, evenimentul urmând să-şi deschidă porţile, zilnic, de la ora 12,00.

În prima zi a festivalului vor urca pe scenă celebrul violonist Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Edler-Voicu, acompaniat de cunoscutul pianist rus Eduard Kunz, urmat de un concert de muzică de film cu voce, în stil pop-classic, susţinut de pianista Leyah.

În a doua zi, spectatorii vor avea ocazia să îi asculte pe violonistul maghiar Félix Lajkó şi trupa Zerkula Folk Band, de pe Valea Ghimeşului, şi vor putea urmări un concert gipsy-classic susţinut de Quartetul violonistului Sárközy Lajos.

În ultima zi a festivalului vor urca pe scenă pianista Sânziana Mircea, alături de violoncelistul Ştefan Cazacu şi de chitaristul Róbert Sinha, precum şi Trioul muzical al solistei de muzică ţigănească Lakatos Mónika, din Ungaria.

Festivalul va fi încheiat de un concert susţinut de Taraful Haidouks (Caliu), una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică lăutărească din România.

Biletele sunt disponibile la adresa: https://www.blt.ro/kuriozum-music-festival.html, iar accesul copiilor sub 14 ani este gratuit.

Acest festival a fost precedat de o serie de evenimente muzicale lansate de „Oamenii Inspiră”, în anul 2023, la domeniul Mikes, sub denumirea „Concerte la Castel”.

Proiectul a debutat cu un concert susţinut, în noiembrie 2023, de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat de pianista Sînziana Mircea.

De asemenea, în anul 2024 au mai avut loc două concerte, susţinute de Dragoş Ilie, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti de chitară clasică ai generaţiei sale, şi de interpreta de jazz Sorina Rotaru, acompaniată de pianistul Alexandru Olteanu şi basistul Adrian Flautistu.

sursa: Agerpres

Continue Reading

Actualitate

Covasna: Cursuri de învăţare a limbilor română şi maghiară pentru vorbitorii non-nativi, subvenţionate de Primăria Sfântu Gheorghe

Published

on

Arhivă foto

Primăria Sfântu Gheorghe acordă o subvenție în valoare de 840 de lei persoanelor care participă la cursurile de învățare a limbilor română sau maghiară, desfășurate în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, destinate vorbitorilor non-nativi.

Programul a fost lansat în anul 2022 şi se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani care au domiciliul în municipiul Sfântu Gheorghe.

„Primăria Sfântu Gheorghe organizează programul de învăţare a limbii celeilalte comunităţi împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai. Participanţii vor trebui să plătească o taxă de înscriere de 1.200 de lei, care poate achitată în trei tranşe egale în următoarele şase luni. După finalizarea cu succes a cursului, participanţii pot solicita Primăriei rambursarea a 70% din suma totală, adică 840 de lei, doar pe baza prezentării unui certificat de absolvire a cursului”, precizează reprezentanţii Primăriei pe site-ul instituţiei.

Cursul va începe pe 27 februarie şi se va încheia la sfârşitul lunii iunie.

Durata totală este de 120 de ore

Durata totală este de 120 de ore, respectiv 6-7 ore de activitate pe săptămână, din care 100 de ore vor fi online prin intermediul platformei ZOOM şi 20 de ore cu prezenţă fizică.

Reprezentanţii Primăriei au precizat că joi, 22 februarie, este ultima zi de înscriere pentru cursurile din acest an.

Dosarele trebuie depuse la Biroul pentru Tineret al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, aflat pe strada Korosi Csoma Sandor nr. 5 şi trebuie să cuprindă cererea tip completată, care poate fi descărcată de pe site-ul Primăriei, o copie a cărţii de identitate, un document care să ateste studiile şi contul IBAN pentru achitarea subvenţiei.

Potrivit autorităţilor locale, programul s-a conturat în urma unei consultări cu tinerii români şi maghiari din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

Acesta s-a adresat iniţial tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, dar ulterior a fost extins, întrucât au existat solicitări şi din partea mai multor persoane care au depăşit limita de vârstă. Agerpres

Continue Reading