Connect with us

Eveniment

Creștere alarmantă a focarelor de pestă porcină în Sibiu

Published

on



Autoritățile transmit că anum 2021 a început cu o creștere alarmantă a focarelor de pestă porcină africană. DSVSA informează că aceste focare pot fi evitate, dacă crescătorii de animale țin cont de o serie de obligații.

„Confirmarea și evoluția în anul 2021 a Pestei Porcine Africane (PPA), la un număr însemnat de porci domestici crescuți în exploatațiile nonprofesionale ale populației în județul Sibiu, impune avertizarea din a nou crescatorilor de animale din specia suină, cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului”, spun reprezentanții DSVSA Sibiu.

De ce crește numărul focarelor de pestă în Sibiu

În prezent, ne confruntam cu o creștere alarmantă a numărului de focare de PPA, spun reprezentanții DSVSA, fapt datorat în principal următoarelor cauze:

  • Deținerea de animale din specia suină, neidentificate, neînregistrate în baza de date și a căror trasabilitate nu poate fi verificată și certificată.
  • Deplasări ale fermierilor în zone unde evoluează boala la mistreti ( vânători, activități forestiere și agricole ), fapt care, coroborat cu nerespectarea normelor minime de biosecuritate, poate genera contaminarea gospodăriilor care dețin porcine.
  • Neanunțarea medicului veterinar arondat, în situația în care se costată modificări ale stării de sănătate a animalului, uneori chiar tăinuirea apariției unor semne de boală sau a mortalităților la porcine. De asemenea, s-a constatat cazuri de ucidere porcine în gospodărie, fără un control sanitar veterinar, precum si abandonarea cadavrelor de suine pe terenuri agricole din limitroful localităților.
  • Comertul clandestin cu porcine, animale provenite în principal, din zone supuse restricțiilor sanitare veterinare ca urmare a evoluției acestei boli. Important de reținut faptul că, este strict interzisă mișcarea porcinelor în/ din zonele supuse restricțiilor sanitare veterinare ca urmare a declarării focarelor de PPA.
  • Iresponsabilitatea unor deținători de suine de a vinde animalele, din disperare sau chiar cu rea intenție, în momentul semnalării unor aspecte privind alterarea stării de sănătate ale acestora.
  • Existența unor persoane neautorizate, care, cu scopul obținerii unor foloase materiale, încalca prevederile legale cu bună știință și care, aduc și răspândesc boala în județ sau chiar în afara acestuia.

Ce obligații au crescătorii de porci

Având în vedere aspectele enunțate anterior, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, astfel:

  • Anunțarea medicului veterinar, în vederea identificării porcinelor prin aplicarea crotaliilor auriculare, urmată de înregistrarea acestora în Baza Națională de date. Menționăm că, în cazul apariției bolii, proprietarii animalelor neidentificate, neînregistrate, introduse în exploatație fără documente sanitare veterinare și ucise în vederea combaterii PPA, nu sunt despăgubiți în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, aceștia riscă sancțiuni contravenționale, potrivit legislatiei sanitare veterinare în vigoare.
  • Achiziționarea de suine doar dacă animalele sunt identificate, însoțite de documente sanitare veterinare, nu provin din zone cu restricții PPA, iar exploatația de destinație se află în afara zonelor supuse restricțiilor.
  • Solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care s-au costatat modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament;
  • După sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
  • Până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de situația constatată ;
  • Evitarea deplasărilor crescătorilor de suine în mediul silvatic, sau alte zone unde evoluează boala la mistreți, precum și respectarea cu strictețe a normelor de biosecuritate în exploatațiile cu porcine ( creștere porcine în sistem închis, acces limitat al persoanelor, echipament de protecție adecvat, dotarea cu substanțe dezinfectante, efectuarea de dezinfecții la incinte, mijloacele auto, etc. ).

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat, pentru a se interveni operativ şi eficient.

sursa: Ora de Sibiu


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Șofer de 76 de ani din Alba, trimis în judecată după ce a provocat un accident rutier mortal. Un tânăr de 27 de ani a decedat

Published

on

Un bărbat din Alba, care în urmă cu doi ani a provocat un accident rutier în urma căruia un tânăr a decedat, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Șoferul trimis în judecată, în data de 26 noiembrie 2024, avea la momentul producerii accidentului 74 de ani.

Victima a fost un tânăr de doar 27 de ani din Teiuș, Petre R., Acesta se afla pe un scuter și conducea regulamentar, însă a fost lovit cu putere de autoutilitara condusă de bărbatul de 74 de ani. 

Radu a ajuns în stare gravă la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

PORTRET. Călin Georgescu, candidatul conspirațiilor la prezidențiale. Așteaptă venirea lui Iisus Hristos în România

Published

on

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din România, clasat pe primul loc în primul tur, este un personaj care aduce în fața electoratului un amestec de poziții controversate, teze conspiraționiste…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Ce tip de vot poate alunga, pe 1 Decembrie, incertitudinea ce riscă să arunce țara în haos (PE)

Published

on

Incertitudinea din România poate să provoace haos economic și politic, avertizează analiștii financiari. Ca alternativă, social-democrații propun stabilitate și încredere la alegerile parlamentare.

Analiștii…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Câți bani au românii la bancă: Depozitele la bănci ale firmelor și populației

Published

on

Depozitele persoanelor fizice și juridice din România (fără instituțiile guvernamentale) au crescut au crescut în luna octombrie 2024 cu 1,2%, față de luna precedentă, ajungând la 601,965 miliarde de lei.

Comparativ cu aceeași lună din anul 2023, acestea sunt mai mari cu 9,8% (sau 4,9% dacă luăm în calcul inflația), potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Depozitele în lei ale rezidenților, care prezintă 70,7% din total, au crescut cu 1,1% față de septembrie 2024, ajungând la 425,783 miliarde…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading