Connect with us

Covasna

Cseke Attila jelentős összegeket tervez kérni a minisztériuma által lebonyolított programok számára a költségvetés-kiigazításkor

Publicat


Bukarest, július 21. /Agerpres/ – Cseke Attila fejlesztési miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett minisztérium költségvetés-teljesítése naprakész, 68%-os, és a költségvetés-kiigazításkor jelentős összegeket fog kérni az általa lebonyolított fejlesztésekre, például azokra, amelyeket a Helyi Fejlesztések Országos Programján (PNDL) és az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül bonyolítanak le.

‘Elsősorban a PNDL-ről van szó, amelyre ezen a héten és jövő héten is fizetünk ki összegeket. A Helyi Fejlesztések Országos Programja tehát nem állt le, továbbra is kapjuk a számlákat a településektől, és abban a pillanatban, amikor jelentős összeghez jutunk a költségvetés-kiigazításkor, folytatjuk a kifizetéseket’ – mondta a miniszter.

Hozzátette, az Országos Befektetési Társaság révén megvalósuló programok költségvetés-teljesítése jelenleg megközelíti a 70%-ot, így erre is további pénzalapokat fognak kérni a büdzsé kiigazításakor. Minehhez azonban a pénzügyminisztérium illetékeseivel is tárgyalni kell – tette hozzá Cseke Attila.
AGERPRES/(RO – szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Gheorghiţă: Egyértelmű, hogy Romániában növekvő tendenciát mutatnak az esetszámok

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – Az elmúlt négy hétben a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek csaknem 90 százaléka nem volt beoltva a vírus ellen, az elhalálozásoknak pedig több mint 91 százaléka is beoltatlan személyeknél következett be – jelentette ki szombaton Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

A Kolozsváron tartózkodó katonaorvos ismételten felhívta a figyelmet, hogy az oltás nyújtja a megfelelő védelmet, az immunizálás révén tudjuk ellenőrzés alatt tartani a járványhelyzetet, ellenkező esetben kockáztatjuk, hogy az új esetek száma ismét jelentősen megnő.

Hangsúlyozta, az országban továbbra is magas azok száma, akik egyetlen dózis koronavírus elleni vakcinát sem kaptak, és arra biztatta a fiatalokat, nyújtsanak segítséget a veszélyeztetett kategóriákba tartozóknak, hogy azok beolthassák magukat.

‘Egyértelmű, hogy Romániában növekvő tendenciát mutatnak az esetszámok. Reméljük, hogy ez a növekedés lassú lesz, nem pedig exponenciális, és hogy képesek leszünk alkalmazkodni annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszerre ne nehezedjen nagy nyomás’ – fűzte hozzá a CNCAV elnöke.

Valeriu Gheorghiţă és Emil Boc kolozsvári polgármester szombaton ellátogatott a város egyik iskolájában berendezett oltóközpontba.
AGERPRES/(RO – szerző: Petronius CRAIU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Szaktárca: 89.983 nyolcadikot végzett diákot soroltak be valamely líceumi osztályba az első számítógépes elosztás nyomán

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – A számítógépes elosztás első szakaszában 89.983 nyolcadikot végzett diákot soroltak be valamely líceumi osztályba – tájékoztat az oktatási minisztérium.

A tárca szombaton kiadott közleménye szerint 57.574 tanuló elméleti, 32.409 pedig technológiai profilú osztályban folytatja tanulmányait.

A minisztérium által jóváhagyott menetrend szerint a tanulóknak július 25-e és 28-a között kell eljuttatniuk a beiratkozáshoz szükséges iratokat annak a tanintézménynek a titkárságára, ahova a számítógépes elosztás nyomán bejutottak.

A számítógépes elosztást megelőzően 10.710 tanuló iratkozott be tehetséggondozó szakirányú (vokacionális) iskolákba, 600 tanuló katonaiskolába, 1449 a roma kisebbség tagjainak fenntartott speciális helyekre, 706 a sajátos oktatást igénylő tanulókat nevelő iskolákba, 10.086-an pedig szakiskolákba, illetve duális képzést nyújtó intézményekbe.

A közlemény értelmében 1332 tanulót nem soroltak be egyetlen osztályba sem, mert nem jelöltek be elegendő opciót a vizsgára való feliratkozáskor. A vizsgára álló tanulók közül egyébként 91.315-en jelöltek be opciókat, közülük 54.060-an (60,05%) az első opcióként megjelölt osztályba jutottak be.

Az 1332 tanuló részt vehet a július 29-e és augusztus 5-e között zajló második elosztáson, azokkal együtt, akiket az első elosztáson besoroltak ugyan egy osztályba, de nem nyújtották be megszabott határidőig a szükséges dokumentációt az iskolához, továbbá akik nem vettek részt az első elosztáson, illetve akik nem képességvizsgáztak. A számítógépes elosztásra augusztus 6-án kerül majd sor.

Az első elosztást követően 9216 betöltetlen hely maradt a líceumokban és szakiskolákban.

Augusztus 9-e és 11-e között a megyei felvételibizottságoknak meg kell oldaniuk a számítógépes elosztásokat követően felmerült minden problémás helyzetet.
AGERPRES/(RO – szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Két személy meghalt egy péntek este, Hargita, Suceava és Maros megye határvidékén történt medvetámadásban

Publicat

Suceava, július 24./Agerpres/ – Medvetámadás történt péntek este Hargita, Suceava és Maros megye határvidékén, egy közigazgatásilag Hargita megye területéhez tartozó esztena közelében, ahol a nagyvad egy szarvasmarhát ragadott el. Az esztenán tartózkodó három juhász megpróbálta elűzni a medvét.

Egyiküknek sikerült riasztania a hatóságokat a 112-es segélyhívó számon. Egyiküket, egy 45 éves férfit súlyosan megsebesített a nagyvad. Őt a legközelebb levő, Suceava megyei kórházba szállították a mentősök. Társa, egy 26 éves, szintén súlyosan megsérült juhász az erdőbe menekült, de őt holtan találta szombat reggel a keresésére indult, hegyimentőkből, hegyi csendőrökből, katonai tűzoltókból és rendőrökből álló csapat. A csapat az erdőben talált rá a férfi holttestére, mintegy 300 méterre attól a helytől, ahol péntek este utoljára látták. A mentőcsapat leszállította az élettelen testet a hegyről, Hargita megye irányába – tájékoztatott szombaton Alin Găleată, a Suceava megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

Mindhárom férfi Maros megyei, és a Hargita megyei esztenán dolgoztak.

Az ügyben elindított bűnvádi eljárást a Hargita megyei hatóságok vették kézbe.
AGERPRES/(RO – szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

GCS: 126 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, több mint 25.700 teszt eredményének feldolgozása nyomán

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – A legutóbbi tájékoztatás óta 126 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 25.700 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük.

Az új esetekkel 1.082.183-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1.047.199 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak.

Eddig 8.614.357 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 1.748.085 antigén gyorstesztet végeztek.

Az elmúlt 24 órában 12.138 RT-PCR tesztet végeztek el (4096-ot az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 8042-t pedig kérésre), és 13.600 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel.

Az új igazolt esetek mellett 18 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.
AGERPRES/(RO – szerző: Petronius CRAIU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe