Connect with us

Eveniment

Cum se face repartizarea computerizată la licee și departajarea elevilor cu medii egale la ADMITERE LICEU 2021

Publicat


Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au intrat în ultima etapă înainte de a-și afla liceul în care vor studia în următorii patru ani.

Sâmbătă, 24 iulie, vor fi comunicate pe edu.ro rezultatele la repartizarea computerizată la licee.

REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ – 24 iulie

Rezultatele repartizării sunt disponibile AICI

Repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat se face în două etape.

La repartizarea computerizată din primele două etape de admitere participă numai elevii care au susținut evaluarea națională.

Candidații pot participa la repartizarea computerizată într-un singur județ. Înscrierea candidaților care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ se realizează la unitatea de învățământ din care provin candidații.

Pentru realizarea unei planificări privind accesul persoanelor în unitatea de învăţământ, în scopul depunerii dosarului de înscriere, părintele/reprezentantul legal trebuie să-și exprime intenţia de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în calendar pentru această etapă.

Depunerea dosarelor se poate realiza şi prin poştă, cu confirmare de primire, sau prin e-mail, cu documente scanate.

Vezi Declarație proprie răspundere înscriere liceu

În cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poştă, cartea de identitate şi certificatul de naştere se depun în copie.

Candidaţilor care au transmis dosarele de înscriere prin poştă sau e-mail li se va comunica, telefonic sau prin e-mail, situaţia înscrierii.

În cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poştă, candidaţii/ părinţii/reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a prezenta în format fizic, în original sau în copie certificată în conformitate cu originalul, documentele care au stat la baza înscrierii în învăţământul liceal, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor.

Prezentarea de înscrisuri false se pedepseşte conform legii şi atrage pierderea locului obţinut prin fraudă.

Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă pentru candidații cu CES se face computerizat, într-o sesiune distinctă, desfășurată înaintea fiecărei etape de repartizare computerizată.

Cum se face repartizarea computerizată la licee

După ce toţi elevii au fost introduşi în sistem, pentru fiecare judeţ, se face o clasificare după ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Calculatorul parcurge această listă de la cea mai mare medie către cea mai mică, scrie libertatea.ro

De exemplu, dacă pe poziţia 1959 se află Ardelean A Radu cu media de admitere 8,76, atunci calculatorul merge la fişa elevului Ardelean A Radu şi citeşte codul primei opţiuni (175).

Acum calculator merge în lista liceelor la pagina cu codul 175, corespunzător primei opţiuni a elevului Ardelean A Radu şi care are N locuri (N este numărul locurilor repartizate unui liceu la o anumită specialitate aşa cum reiese din Broşura admiterii).

Dacă găseşte un loc liber scrie numele lui Ardelean A Radu şi trece mai departe la poziţia 1960. Dacă nu există nicio poziţie liberă, compară media ultimului înscris cu media lui Ardelean A Radu.

Dacă Ardelean A Radu are la unul dintre criterii media mai mare este şters ultimul înscris pe listă, se scrie numele lui Ardelean A Radu, iar cel scos din listă intră din nou în procedeul de repartizare. Dacă NU, atunci pentru candidatul Ardelean A Radu se trece la următoarea opţiune înscrisă în fişa de înscriere.

Dacă media lui Ardelean A Radu este egală cu media ultimului înscris pe listă se ajunge la departajare.

Dacă media lui Ardelean A Radu este mai mică (mai mare nu are cum să fie) atunci Calculatorul merge la fişa elevului Ardelean A Radu şi citeşte codul celei de-a doua opţiuni. De aici se repetă procedeul descris mai sus.

Dacă după parcurgerea tuturor opţiunilor din fişa lui Ardelean A Radu acesta nu a fost repartizat în niciuna dintre liste, el este scos din sistem şi va participa la repartizare în cea de-a doua etapă.

Din acest motiv este foarte important ca opţiunile să fie nu numai suficiente, dar şi realiste.

Cum se face departajarea elevilor cu medii egale

Dacă media lui Ardelean A Radu este egală cu media ultimului admis dintr-una dintre listele corespunzătoare unuia dintre codurile înscrise în fişa de opţiuni, atunci departajarea se face pe baza Art. 5. din metodologia admiterii:

(2) În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-amedia generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, 
  • nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă, susţinută conform prevederilor Art. 10, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la alin. (2), lit. a), b), c), d) şi e) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.

Depunerea dosarelor de înscriere după repartizarea computerizată

În perioada 25-28 iulie 2021, absolvenţii depun/transmit, la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere.

Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

a) cererea de înscriere;

b) cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, conform cu originalul;

c) adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a;

d) foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale); e) fişa medicală.

La depunerea dosarului de înscriere, la unitățile de învățământ liceal la care au fost admiși candidații, cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul unității de învățământ învestit cu astfel de competențe.

Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru a doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi de comisia de admitere judeţeană, pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale

Candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen sau au renunțat, în scris, la locul ocupat și candidații care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat se repartizează computerizat în a doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021 – 2022.

După repartizarea computerizată din a doua etapă de admitere se rezolvă situațiile speciale, respectându-se, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere (media de admitere a ultimului admis prin repartizare computerizată), fără a depăși numărul maxim de 30 de elevi la clasă.

Dacă după derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar se mai înregistrează solicitări ale candidaților din seria curentă, precum și ale candidaților din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021 – 2022 de înscriere în clasa a IX[1]a din învățământul liceal de stat, inspectoratul școlar, prin comisia județeană de admitere/a municipiului București, repartizează acești candidați, în intervalul 23 august 2021 – până la data începerii cursurilor anului școlar 2021 – 2022, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, iar pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V – VIII.

Calendar admitere la liceu 2021

Prima etapă de repartizare computerizată

16 – 22 iulie 2021 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!

16 – 22 iulie 2021 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

22 iulie 2021 – Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea de către acestea a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

23 iulie 2021 – Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

24 iulie 2021 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a.

24 iulie 2021 – Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

24 iulie 2021 – Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ/municipiul București.

25 – 28 iulie 2021 – Depunerea/Transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

29 iulie 2021 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022.

A doua etapă de repartizare computerizată și admitere în liceu

29 iulie 2021 – Afișarea situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES.

29 iulie 2021 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

30 iulie 2021 – Desfășurarea/Echivalarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

2 august 2021 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații.

29 iulie – 5 august 2021 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către candidații care nu au fost repartizați computerizat în prima etapă.

29 iulie – 5 august 2021 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

6 august 2021 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a candidaților din a doua etapă a admiterii.

6 august 2021 – Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în a doua etapă a admiterii în învățământul liceal.

6 – 7 august 2021 – Depunerea/Transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații din etapa a doua.

9 – 13 august 2021 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în primele două etape de admitere.

Ierarhia specializărilor pe licee

Vezi AICI Ierarhia candidaţilor din Alba după mediile la Evaluare Naţională 2019.

Vezi AICI lista specializărilor pe liceele din Alba.

Vezi AICI lista liceelor din Alba.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge 2025

Publicat

Un număr de 10  locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor, la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO: Cum arată decorațiunile de Paște 2024 la Alba Iulia. Iepuri gigant și alte ansambluri decorative. Unde sunt amplasate

Publicat

La Alba Iulia au fost montate decorațiuni de Paște 2024, care aduc în oraș atmosferă de sărbătoare. Iepuri și ouă gigant, dar și alte ansambluri decorative pot fi observate în mai multe zone din municipiu.

”Am dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Accident la Alba Iulia. Copil care trecea strada pe bicicletă, acroșat de o mașină de școală de șoferi

Publicat

Un accident petrecut la Alba Iulia a fost surprins în imagini de participanți la trafic. Evenimentul rutier s-a petrecut în zona intersecției dintre bd. 1 Decembrie 1918 și strada Vasile Goldiș.

În imagini se observă cum un copil aflat pe bicicletă intră cu viteză pe trecerea de pietoni, în fața unei mașini.

Autoturismul de școala de șoferi oprește brusc însă copilul este acroșat și cade de pe bicicletă.

Se ridică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe