Alba
Cum trăiau oamenii din Alba Iulia, înainte de Marea Unire. Povestea celei mai mari averi din oraș, aparținând familiei Glück
Oamenii din Alba trăiau mult mai prost decât cei din Sibiu sau Brașov, de exemplu.
Nivelul de trai redus al românilor din județul Alba rezultă fără echivoc din datele recensământului autorităţilor austro-ungare din anul 1910, considerat de istorici printre cele mai complexe și ultimul, înainte de Unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Datele recensământului din 1910, considerat de istorici ca cel mai complex din acea vreme, arată că venitul pe cap de locuitor în Alba era de 3,9 coroane.
Comparativ, în Brașov era de 31,5 coroane, iar în comitatul Sibiu de 15,7 coroane.
Nivelul scăzut al economiei judeţului Alba a fost determinat şi de numărul şi structura societăţilor şi a populaţiei active.
Dintr-o populație de 221.618 locuitori, 69.743 persoane erau cuprinse în agricultură şi grădinărit; 7.995
persoane în industrie din care 3.204 în minerit. ab24
Alte 2.492 erau implicate în servicii publice; 1.379 în transporturi, 9. 305 persoane în diferite
meserii şi alte ocupaţii, iar 5. 211 erau servitori.
Potrivit cercetătorului Gheorghe Fleşer, în Alba Iulia funcţionau, în anii 1800, doar câteva întreprinderi şi ateliere cu un număr redus de salariaţi şi cu un randament scăzut.
Familia Glück, cea mai bogată din…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Ministrul Sănătății: listele de așteptare pentru investigații medicale sunt o realitate în orice țară din Uniunea Europeană
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale.
Acesta a fost întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de minister pentru a scurta timpul de așteptare al pacienților care au nevoie de investigații imagistice decontate de Casa de Asigurări.
Ministrul Sănătății a răspuns că…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
UPDATE: Accident rutier pe DN 1, între Răhău și Cut. Două persoane rănite după ce o mașină s-a răsturnat
Un accident rutier s-a produs sâmbătă dimineața, pe DN1, între Răhău și Cut. Două persoane au fost rănite după ce un autoturism s-a răsturnat.
Actualizare, ora 10:40 – Potrivit IPJ Alba, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri.
Actualizare, ora 10:20 – Se circulă alternativ, pe un sens.
Actualizare, ora 10:10 – Potrivit IPJ Alba, este vorba despre un singur autoturism, care nu ar fi adaptat viteza de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Scade numărul elevilor într-o clasă de a IX-a, real și uman, din septembrie 2025. Măsură cu impact asupra admiterii la liceu
Scade numărul elevilor într-o clasă de a IX-a, real și uman, din septembrie 2025. Numărul de elevi la clasa a IX-a, filiera teoretică, va scădea de la 26 la 24 de elevi începând cu anul școlar 2025 – 2026. Această măsură afectează direct organizarea unităților de învățământ, structura claselor și normele profesorilor din liceele teoretice la nivel național, având un impact și asupra procesului de admitere la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO: Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Aiud. dezbatere, prezentarea unor cărți și recital de muzică
La Aiud s-a desfășurat pe 15 ianuarie o nouă manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale, care a cuprins dezbaterea cu tema „Eminescu și cultura națională”, prezentarea unor cărți apărute în proiectul editorial al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu, un recital de muzică, o retrospectivă a volumelor dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (2024).
Au participat elevi de la Colegiul…
Citește mai mult pe Alba24.ro