Connect with us

Eveniment

Cum va arăta Crăciunul în Europa pe timp de pandemie

Publicat


Sărbătorile de sfârșit de an vor fi celebrate, în toată lumea, într-o manieră neobișnuită din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile din România nu au anunțat restricții suplimentare de sărbători, însă Guvernul face apel la populație să respecte măsurile în vigoare și să facă cât mai puține deplasări. În alte țări se face apel la prudență și se impun restricții în ceea ce privește înâlnirile cu un număr mare de persoane, scrie Digi24.

Apel la prudenţă

Autorităţile din numeroase ţări, precum Franţa şi Norvegia, dar şi organizaţii internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), i-au îndemnat pe oameni să nu renunţe la prudenţă, în pofida dorinţei lor de a se întâlni şi de a se relaxa alături de cei dragi după un an foarte dificil, potrivit Agerpres.

„Dacă avem prea multe contacte acum, înainte de Crăciun, iar apoi acesta va fi ultimul Crăciun petrecut alături de bunici, atunci înseamnă că vom fi ratat ceva”, a avertizat, emoţionată, cancelarul german Angela Merkel.

Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au făcut apel la români să reducă deplasările în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Ciucă a spus că autorităţile nu au în vedere adoptarea de noi restricţii.

„Aş face o recomandare în calitate de cetăţean. La rândul meu, sunt şi fiu şi părinte şi bunic şi fiecare dintre noi trăim emoţia aceasta, a sărbătorilor de iarnă, poate este perioada cea mai încărcată emoţional, când ne dorim să călătorim, să ne vedem părinţii, să ne vedem copiii, să ne vedem nepoţii, să ne vedem rudele, în general; ţinând cont de situaţia în care ne găsim, aş recomanda să facem în aşa fel încât să limităm deplasările, să limităm expunerea la riscul răspândirii acestui virus şi, cu certitudine, vor fi zile şi ani de aici înainte în care să putem să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă spiritul acestor sărbători. Asta este modul în care eu, ca cetăţean, voi proceda în această perioadă”, a declarat șeful interimar al Executivului.

Crăciun cu mai puţini invitaţi, în familie

Belgia este una dintre ţările care au decis să limiteze cel mai mult numărul invitaţilor cu ocazia Crăciunului: un singur invitat pentru o familie, cel mult doi pentru persoanele care locuiesc singure. De asemenea, într-o curte pot fi simultan cel mult 4 oameni.

Luxemburgul a autorizat doi invitaţi pentru fiecare familie.

Nu mai mult de şase adulţi la masa de Crăciun, au cerut şi autorităţile din Franţa.

Norvegia îşi relaxează restricţiile pe durata sărbătorilor şi va permite reuniuni de cel mult 10 persoane. „Va trebui să improvizaţi şi, poate, să lungiţi puţin masa”, a declarat prim-ministrul Erna Solberg, referindu-se la normele de distanţare fizică.

În Marea Britanie, reuniunile familiale (cel mult trei familii) vor fi permise din 23 până pe 27 decembrie. Regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, prinţul Philip, vor petrece Crăciunul, în mod excepţional, la Castelul Windsor, nu alături de familia lor la domeniul regal Sandringham, aşa cum procedau de obicei.

Deplasări limitate

Italia a adoptat reguli extrem de restrictive în privinţa deplasărilor, care vor fi interzise între regiuni din 21 decembrie până pe 6 ianuarie şi între localităţi în zilele de 25 şi 26 decembrie şi pe 1 ianuarie. De altfel, oamenii nu vor avea voie nici măcar să părăsească orașul în care locuiesc, singura derogare fiind pentru cei care trebuie să-și ajute rudele singure. Interdicţia ce vizează circulaţia pe timpul nopţii între orele 22:00 şi 05:00 a fost menţinută şi chiar prelungită până la ora 07:00 pentru dimineaţa de după Revelion.

În Belgia, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii începe în seara de Crăciun la ora 24:00 şi se încheie a doua zi la ora 05:00, iar în Luxemburg această interdicţie se aplică pe durata sărbătorilor de la ora 23:00 la ora 06:00.

În Spania, Guvernul a cerut populaţiei să evite deplasările între regiuni, cu excepţia vizitelor familiale. Oamenii vor putea iesi din case până la ora 1:30 dimineață, față de ora 23:00, în prezent. La reuniunile cu familia și prietenii vor putea participa 10 persoane, față de șase, limita actuală.

În Franţa, doar seara de 24 decembrie va fi scutită de această interdicţie de circulaţie, care începe la ora 20:00.

Interdicția deplasărilor pe timp de noapte în Grecia va intra în vigoare cu o oră mai târziu, adică de la 10:00 seara. De asemenea, la sosirea în țară, turiștii nu vor mai sta în carantină 10 zile, ci doar 3.

Magazine, restaurante şi săli de spectacole

Germania, care şi-a închis deja restaurantele, barurile, spaţiile culturale şi arenele sportive, va închide şi magazinele non-esenţiale începând de miercuri şi interzice vânzările de alcool în spaţiile publice, scoţând astfel în afara legii tradiţionalele sale standuri care comercializează vin fiert.

În Franţa, magazinele non-esenţiale au fost redeschise, permiţând astfel cumpărăturile de Crăciun, însă cetăţenii francezi nu vor putea să petreacă sărbătorile în restaurante, nici în săli de spectacole, care sunt închise.

În zonele din Italia în care cazurile de COVID sunt puține, restaurantele vor fi deschise la prânz.

În schimb, în anumite ţări în care restaurantele sunt încă deschise, acestea vor putea să funcţioneze până mai târziu, aşa cum se va întâmpla în Elveţia în seara de Revelion.

În Grecia, se redeschid saloanele de înfrumusețare și librăriile.

Slujbe religioase adaptate

Papa Francisc a anunţat că va devansa cu două ore slujba pe care o va oficia în seara de Crăciun, pentru a respecta astfel interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii impuse în Italia.

În Elveţia, cântările liturgice sunt interzise în biserici în perioada Crăciunului.

Grecia îşi redeschide bisericile de Crăciun şi de Bobotează, însă cel mult nouă persoane vor avea voie să fie prezente simultan în biserici şi cel mult 25 în catedrale.

Pelerinajele în România ar putea fi permise. Curtea de Apel Bucureşti a dat o primă decizie care anulează hotărârea CNSU prin care se interzicea credincioşilor din altă localitate să participe la pelerinaje. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Tradiţii anulate

Austriecii vor fi privaţi în acest an de tradiţionalele lor târguri de Crăciun.

Pentru Anul Nou, locuitorii din Madrid nu vor mai putea să mănânce 12 boabe de struguri la miezul nopţii în piaţa Puerta del Sol.

Focurile de artificii sunt interzise în Belgia şi Olanda, unde guvernele locale nu doresc să supraaglomereze serviciile de urgenţe cu persoane rănite.

Municipalităţile din Londra şi Paris au anulat focurile de artificii programate pentru noaptea de Revelion.

Sursa: DIGI24

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ÎNTRERUPERI în furnizare apei la Cluj-Napoca și în alte localități din județ

Publicat

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la reţeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

MARȚI, 28 MARTIE 2023

Localitatea: CLUJ-NAPOCA

Zona/strada/lista străzilor afectate:

Str. Nicolae Drăganu; str. Trifoiului între str. Nicolae Drăganu și str. Bună Ziua; str. Vasile Conta; str. Fadrusz Janos; str. Dimitrie Paciurea; str. Theodor Capidan; str. Bună Ziua numerele 41, 45, 39, 43 A, B, C, D, E, F; str. Ștefan Luchian; str. Nicolae Tonitza;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 17:00

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

Competiţii sportive, un concert caritabil, defilare de onoare, dar şi o cupă a presei la…tort, în Harghita, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

sursa foto: Jandarmeria Harghita

De Ziua Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, organizează, în aceste zile, mai multe activităţi. Printre care se numără întreceri sportive, un concert caritabil, defilare cu un detaşament de cavalerie, dar şi o cupă a presei la…tort.

Şeful IJJ Harghita, col. Dan Iamandi, a declarat, luni, într-un briefing de presă, că activităţile dedicate sărbătorii Zilei Jandarmeriei Române au început cu o competiţie de minifotbal, care s-a desfăşurat în Sala Sporturilor „Erőss Zsolt Aréna” din municipiul Miercurea Ciuc, la care au participat echipe din cadrul IPJ Harghita, ISU „Oltul”, Brigada 61 „General Virgil Bădulescu” Vânători de Munte, Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Harghita, Penitenciarul Miercurea Ciuc şi Primăria Municipiului Miercurea Ciuc.

În cursul zilei de marţi, în premieră, va fi organizată o competiţie digitală de fotbal „Fifa on Playstation”, la care vor participa jandarmii mai tineri din cadrul Inspectoratului, iar miercuri, în poligonul din comuna Frumoasa, va fi organizată „Cupa Prietenilor Jandarmilor la Tir” la care sunt invitaţi să participe colaboratori apropiaţi ai instituţiei.

De asemenea, joi se va desfăşura un campionat de bowling între structurile Inspectoratului.

În data de 3 aprilie, când se împlinesc 173 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, cei interesaţi vor putea vizita, pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, o expoziţie cu tehnică şi mijloace auto aflate din dotarea Jandarmeriei harghitene, iar de la ora 13:00 este programată defilarea efectivelor şi a tehnicii din dotarea IJJ.

Pentru prima dată, de Ziua Jandarmeriei, din blocul de defilare va face parte şi Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române „Felix Ţopescu” şi mai mulţi câini care servesc în IJJ Harghita.

Începând cu ora 16:30, în sala de spectacole de la Casa Artelor va avea loc, în premieră, un concert extraordinar susţinut de Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii”, din Republica Moldova, organizat cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Harghita din cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi a Asociaţiei IPA- Regiunea 2 Harghita.

Intrarea la spectacol va fi liberă, dar participanţii vor fi rugaţi să contribuie, în măsura posibilităţilor, cu sume de bani, pentru o cauză umanitară.

Unele dintre activităţi, vor beneficia şi de sprijinul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, mai precizează sursa citată.

Şi jurnaliştii au fost provocaţi, luni, la o întrecere inedită. Ţinând cont că în Harghita vremea este destul de friguroasă, prin grija purtătorului de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu, reprezentanţii mass-media nu au mai fost invitaţi la o competiţie de tir, ci la una de mâncat…tort, pe saturate. Agerpres

sursa foto: Jandarmeria Harghita

Citește mai departe

Eveniment

Conflict între doi soți, într-o localitate din județul Hunedoara. Femeie lovită cu picioarele și cu un cuțit. Bărbatul s-a ales cu ordin de protecție

Publicat

Arhivă foto

O femeie a ajuns la spital, după ce duminică seară a fost bătută și înjunghiată cu un cuțit de soțul ei. Incidentul s-a produs la locuința celor din județul Hunedoara.

Potrivit IPJ Hunedoara, în data de 27 martie 2023, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de către personalul UPU Hunedoara, cu privire la faptul că la unitatea medicală s-a prezentat o femeie în vârstă de 58 de ani, care a afirmat că a fost victima unei agresiuni fizice.

Ca urmare cercetărilor, poliţiştii Secției de Poliție Rurală Hunedoara au stabilit faptul că la data de 26 martie 2023, în jurul orei 23:00, în timp ce se aflau la domiciliul conjugal din comuna Peștișul Mic, între femeie și soțul acesteia, în vârstă de 64 de ani, a avut loc un conflict verbal în urma căruia bărbatul lovit-o cu picioarele, apoi a lovit-o cu un cuțit, provocându-i leziuni în zona palmei drepte.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie şi au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat.

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Matematica din Cluj la înălțime. Val de premii obținute de elevii clujeni la 4 concursuri

Publicat

Cei mai buni elevi la matematică din judeţul Cluj au participat în perioada 24-26 martie 2023 la 4 concursuri interjudeţene de matematică, și anume ”Grigore Moisil” de la Bistrița, ”Gheorghe Lazăr” de la Sibiu și ”Tehnici Matematice” de la Vâlcea, dar și la Olimpiada Satelor din Transilvania, de unde s-au întors cu numeroase premii și mențiuni. 

Astfel, la Concursul interjudeţean de matematică şi informatică ”Grigore Moisil” au participat cei mai buni elevi de la disciplinele matematică şi informatică din judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sălaj. La matematică, judeţul Cluj a fost…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe