Connect with us

Eveniment

”Curtea Comedianţilor – Atelier de artă medievală renascentistă şi tradiţională” la Sighișoara

Publicat



Proiectul ”Curtea Comedianţilor – Atelier de artă medievală renascentistă şi tradiţională”, ajuns la ediţia a XXIV-a, s-a reîntors la Sighişoara, după un traseu care a cuprins localităţi precum Laslea, Mălăncrav, Arhita, Richiş, Mediaş, Timişoara şi Alba Iulia. Timp de o săptămână, în Sighișoara se vor desfășura în cadrul proiectului ateliere închise şi ateliere deschise, dedicate tinerilor iubitori de arta veche a comedianţilor şi a perioadei medievale şi renascentiste.

Potrivit regizorului Mihai Serghei Todor, coordonatorul proiectului, până în data de 17 august, la Sighişoara se vor derula Atelierele Curţii Comedianţilor în colaborare cu UNATC Bucureşti, cu participarea studenţilor de la Secţia de Teatru de Animaţie, şi cu sprijinul SCAT Concret şi FTMB (Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti).

Curtea Comedianţilor a apărut în urmă cu 24 de ani în contextul Festivalului Medieval de la Sighişoara ca un atelier de descoperire a lumii artistice din Evul Mediu, iar în acest an se derulează în intervalul 17 iulie şi 17 august, cu ultima oprire la Sighişoara, fiind un proiect dedicat tinerilor dornici de a descoperi arta veche a comedianţilor şi a perioadei medievale şi renascentiste.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul cuprinde ateliere închise, în care tinerii se strâng pe timpul verii şi lucrează împreună în diferite secţiuni – teatru, dansuri istorice, muzică veche, scenografie, jonglerie, arta mânuirii armelor medievale, chiar şi gastronomie medieval şi ateliere deschise, când se lucrează cu spectatorii ocazionali.

În Stagiunea Comedianţilor se prezintă spectacole şi momente pregătite în ateliere, precum şi spectacole realizate aprioric sau ale grupurilor invitate, iar în secţiunea Peregrinatio sunt cuprinse ateliere deschise şi momente prezentate în cadrul altor manifestări medievale.

Mihai Serghei Todor a arătat, marţi, pe Facebook, că cea de-a XXIV-a ediţie a Proiectului „Curtea Comedianţilor – Atelier de artă medievală renascentistă şi tradiţională” a cuprins ateliere de teatru şi dansuri istorice pe care le-a susţinut împreună cu Carmen Todor în cadrul proiectului MuziCarte al Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust” în satele Laslea, Mălăncrav (judeţul Sibiu) şi Archita (judeţul Mureş), unde au participat copii din aceste sate mărginaşe.

Proiectul MuziCarte a beneficiat de o finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Stagiunea Comedianţilor s-a derulat în perioada 29-30 iulie, la Sighişoara, şi a constat în spectacole şi ateliere deschise cu sprijinul Casei Breslelor, Fundaţiei Mihai Eminescu Trust şi SCAT Concret.

Componenta numită Peregrinatio a cuprins Festivalul Omului Verde de la Richiş, Festivalul Medieval Mediaş, Festivalul Medieval al Castelului Huniade de la Timişoara şi Zilele Medievale ale Bălgradului de la Alba Iulia.

Agerpres

* Sursa foto: Mihai Serghei Todor / Facebook.com 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

LIVE VIDEO: Slujba de ÎNVIERE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. HRISTOS A ÎNVIAT! Semnificații de Paște 2024

Publicat

Slujba de ÎNVIERE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. HRISTOS A ÎNVIAT!

Creştinii ortodocși iau parte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujbele de Înviere. Este un moment important și cea mai solemnă dintre toate sărbătorile creștine din timpul anului.

Credincioșii s-au adunat la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, pentru a lua Lumina Sfântă. Slujba este oficiată de ÎPS Irineu, alături de un sobor de preoţi.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

 

Slujba de Înviere. Semnificații pentru credincioșii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii

Publicat

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii cuprind ciocnitul ouălor de Paște. Este un obicei după slujba de Înviere, care continuă în cele trei zile de sărbătoare.

Semnificația ouălor de Paște

Ouăle, vopsite în Joia Mare, sunt un simbol al sărbătorii Învierii Domnului.

Potrivit unei legende creștine, Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Tradiția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe