Eveniment
Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei

Marți, Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu administrativ al Judecătoriei Luduș, care se întinde pe o suprafață construită desfășurată de peste 2.300 de metri pătrați. Investiția în acest proiect a fost de aproximativ 20 milioane de lei și a fost finanțată de Ministerul Justiției. Această construcție a devenit necesară deoarece vechiul sediu se afla într-un pericol iminent de prăbușire.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, în cadrul unei intervenţii online, că ideea construirii unei noi clădiri a fost avansată încă din anul 2011, însă investiţia a fost începută abia în urmă cu doi ani, problemele birocratice fiind cele care au trenat derularea acesteia.
„La începuturile prezenţei mele aici, la Ministerul Justiţiei, evident că am făcut primii paşi chiar de atunci, în 2010-2011-2012 pentru a fi astăzi împreună în ocazia acestei inaugurări.
Şi primul lucru pe care simt nevoia să îl spun nu e neapărat de laudă (…) Primul lucru pe care simt nevoia să îl spun este că a durat mult prea mult. Abia în 2021 au început, dacă nu mă înşel, lucrările.
Vă daţi seama dacă primele iniţiative administrative de la ministrul Ministerului Justiţiei au fost făcute în orizontul anilor 2010-2012, este mult prea mult pentru construcţia unui sediu de judecătorie. Şi asta, sigur, nu este din vina dvs., sunt cauze care îmi scapă şi mie. Nu le putem discuta aici, pentru că n-are rost să vă reţin timpul, dar e o temă de reflecţie.
Ar fi trebuit să aibă loc această inaugurare mulţi, mulţi ani înainte şi în alte părţi, în sistemul judiciar.
Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Declarațiile ministrului Justiției
Sigur, tentaţia e întotdeauna când examinăm aceste lipsuri în diverse domenii, să dăm vina pe factorul politic în general, care are sigur partea lui de responsabilitate.
Dar există şi alte faţete ale ineficienţei administrative în ţara noastră, la mai multe niveluri, şi central şi local şi asta este principala cauză, după părerea mea”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.
Potrivit ministrului, dincolo de alocările bugetare, nu doar în cazul Judecătoriei Luduş, ci şi în alte locuri din ţară, „lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice”.
„De multe ori lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice. Spun asta ca un fel de scuză la adresa dumneavoastră.
De regulă, la astfel de evenimente festive se taie panglici şi lumea se felicită pentru realizări, dar cred că primul lucru pe care trebuie să-l spunem este că lucrăm mult prea lent în acest domeniu al logisticii judiciare.
Investiţia a fost în cuantum de aproximativ 20 de milioane de lei, odată începute, lucrările au mers destul de repede, mai ales în ultimii ani s-a accelerat. Blocajele de care spuneam au fost undeva între anii 2011-2020.
Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Declarațiile președintelui Curții de Apel Târgu Mureș
Bine că s-a ajuns la un deznodământ fericit şi mă bucur foarte mult că acest sediu este dat în folosinţă”, a afirmat Cătălin Predoiu.
Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Andreea Ciucă, a declarat că infrastructura judiciară modernă este de mare importanţă, atât pentru oamenii din justiţie, cât şi pentru justiţiabili.
„Vechiul sediu nu mai putea fi folosit deoarece punea probleme pentru securitatea în muncă, pentru siguranţa celor care îi călcau pragul. Noi ne-am străduit foarte mult pentru acest obiectiv, a devenit chiar o preocupare de suflet.
Ne-am încadrat în graficul acordat pentru execuţie şi aici trebuie să spunem un cuvânt bun pentru executant, pentru modul în care a înţeles să colaboreze cu noi.
Practic acest sediu răspunde tuturor standardelor unei instanţe într-o Europă a secolului XXI. Poate cârcotaşii spun de ce pentru un oraş atât de mic o instanţă atât de modernă.
Când vorbim despre o justiţie modernă a cărei destinatar este cetăţeanul nu contează că oraşul este mic sau mare, trebuie ca omul să se simtă bine, tratat cu demnitate şi cu respect în nişte condiţii materiale şi intelectuale proprii unei instanţe din Europa secolului XXI”, a spus Andreea Ciucă.
Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Construcţia a fost realizată pe un teren de 3.200 mp pus la dispoziţie de Primăria Luduş
Construcţia a fost realizată pe un teren de 3.200 mp pus la dispoziţie de Primăria Luduş, are o suprafaţă construită desfăşurată de 2312,80 mp, 1287,63 mp la parter, 1025,17 mp etaj, suprafaţa utilă fiind de 1928,51 mp.
Pe lângă spaţiile pentru birourile judecătorilor şi ale personalului auxiliar, sălile de judecată sunt moderne, clădirea dispune de celule de arest diferenţiate pe vârste şi sex, spaţii speciale pentru minori, dar şi pentru persoane cu invaliditate.
„Este un moment extrem de emoţionant şi este un eveniment foarte important care presupune încununarea unei activităţi de 25 de ani în care s-a reuşit, alături de conducerile Tribunalului Mureş şi a Curţii de Apel Târgu Mureş să realizăm un obiectiv foarte important pentru sistemul judiciar din judeţul Mureş, pentru noi ca magistraţi şi pentru comunitatea locală din oraşul Luduş”, a arătat preşedintele Judecătoriei Luduş, judecătorul Ioan Mangu Florin.
El a precizat că Judecătoria Luduş deserveşte oraşele Luduş, Iernut şi Sărmaşu şi comunele Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Cuci, Iclănzel, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Sânger, Tăureni, Valea Largă şi Zau de Câmpie, iar aici îşi desfăşoară activitatea şase judecători şi 13 funcţionari.
Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Precizările prefectului județului Mureș
În anul 2021, Judecătoria Luduş a avut cel mai mare volum de dosare pe judecător, care a fost cu 500 de dosare mai mare decât au fost la alte instanţe din ţară. Cu toate acestea, potrivit statisticilor Curţii de Apel Târgu Mureş, durata medie de soluţionare a cauzelor, de la momentul înregistrării dosarului până la motivarea hotărârii judecătoreşti, a scăzut la 2,6 luni.
„Ne aflăm într-un moment de sărbătoare. Judecătoria Luduş se mută într-o casă nouă la standarde de an 2023.
Vă felicit pentru că aţi stăruit în perseverenţă. Vremurile nu sunt deloc simple şi nu preconizăm să se îmbunătăţească în curând de aceea cred că trebuie că împreună prin decenţă, prin înţelepciune să reuşim să avem grijă de prezent pentru un viitor mai bun şi cred că prin ceea ce faceţi zi de zi, prin activitatea dumneavoastră decentă şi înţeleaptă nu faceţi decât să faceţi din statul Român un stat puternic.
Nu poate să existe un stat puternic fără o justiţie puternică”, a spus prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Procurorii DIICOT Covasna au dispus reținerea a doi minori, care sunt investigați pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și producere/distribuire de materiale pornografice cu minori.
Sâmbătă, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
În luna mai, pe fondul consumului de alcool, unul dintre inculpaţi, „profitând de starea de neputinţă şi de a se apăra a unei persoane vătămate minore, a agresat-o sexual”, conform unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Al doilea inculpat a înregistrat momentul agresiunii, „încurajând autorul să comită fapta”, şi a distribuit, ulterior, materialul video prin intermediul unui serviciu de mesagerie telefonică.
A fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, comisia specializată constatând că ambii inculpaţi minori au acţionat cu discernământ, menţionează sursa citată.
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna. Agerpres

Șase bărbați au fost răniți, sâmbătă după-amiază într-un accident rutier produs pe DJ 107B, în județul Sibiu. Din primele date, șoferul unei autoutilitare a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu autoutilitara în afara șoselei.
Potrivit IPJ Sibiu, polițiștii Serviciului Rutier Sibiu au intervenit la un accident produs pe DJ 107B, în afara localității Slimnic.
Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că, în timp ce conducea o autoutilitară dinspre Loamneș spre Slimnic, pe fondul unor defecțiuni la sistemul de direcție, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din Păuca, a pierdut controlul direcției de deplasare și s-a răsturnat pe marginea carosabilului.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto și a celor 5 pasageri pe care îi transporta, adulți, cetățeni străini, cu toții fiind transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
Nu au fost probleme de trafic.
Potrivit ISU Sibiu, pompierii au intervenit de urgentă pe DJ 107B între localitățile Slimnic și Mândra la un accident rutier.
La fața locului au fost mobilizate două echipaje SMURD dintre care unul cu medic, o autospecială de transport victime multiple, o autospecială de stingere cu apă și spumă și o descarcerare.
Echipajele au evaluat medical șase bărbați, în vârstă de 36, 36, 45, 51, 55 și 63 de ani.
Aceștia au fost transportați la UPU Sibiu, conștienți și cooperanți cu răni ușoare.
Eveniment
FOTO: Bogdan Lobonț, fostul portar al echipei naționale, devine „Cetățean de onoare” al municipiului Hunedoara

Bogdan Lobonț, fostul portar al echipei naționale de fotbal, a fost acordat sâmbătă titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Hunedoara. Acest oraș este locul în care a crescut și unde a început cariera sa de fotbalist, jucând pentru echipa locală, Corvinul.
Titlul a fost conferit cu unanimitate de voturi în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Hunedoara, la care a fost prezent şi unul dintre antrenorii lui Bogdan Lobonţ din perioada junioratului său la Corvinul, Ioan Bucur, alături de foştii fotbalişti Romulus Gabor, Ioan Petcu şi Dorin Nicşa.
La momentul conferirii titlului de „Cetăţean de onoare”, Bogdan Lobonţ a declarat că a fost chiar mai emoţionat decât la meciul său de retragere, din 2018.
„E dificil puţin, pentru că văd atâtea persoane minunate aici în sală, persoane care şi-au pus amprenta asupra a ceea ce sunt în primul rând ca om, apoi ca sportiv. Vreau să le mulţumesc tuturor.
Apreciez foarte mult energia, timpul, răbdarea pe care aţi avut-o cu mine. Toată munca voastră a făcut ca eu să fiu persoana de astăzi. Acest titlu de ‘Cetăţean de onoare’ vi se datorează, în mare parte, dumneavoastră”, a spus sportivul.
La rândul său, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a arătat că fiecare „Cetăţean de onoare” al oraşului poate servi drept model, iar în această categorie se numără şi Bogdan Lobonţ.
„Hunedoara a încercat de fiecare dată să îşi respecte valorile.
Astfel de oameni sunt un model şi pentru noi, ca adulţi, dar şi pentru copii. Bogdan Lobonţ a reprezentat Hunedoara la cel mai înalt nivel posibil”, a afirmat edilul local.
Născut pe 18 ianuarie 1978 la Hunedoara, Bogdan Lobonţ se numără printre numele mari oferite fotbalului românesc de Corvinul Hunedoara, club pentru care a debutat, la nivel de seniori, în 1995, pe când avea 17 ani.
Lobonţ a jucat la Rapid şi Dinamo Bucureşti, iar în plan internaţional la Ajax Amsterdam, Fiorentina şi AS Roma, unde a rămas până la finalul carierei sale, timp de nouă sezoane. În total, portarul hunedorean a adunat peste 300 de meciuri la echipele de club.
A debutat la Naţională în 1998, unde a avut 86 de selecţii, întinse pe 20 de ani, cu unele perioade de întrerupere.
Bogdan Lobonţ s-a retras din activitate în anul 2018. Agerpres
sursa foto: Facebook / Primăria Hunedoara
Eveniment
Avertizare de vreme severă imediată: Localități din județul Hunedoara, sub cod PORTOCALIU de furtună

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă la amiază o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru zone din județul Hunedoara.
Avertizarea este valabilă, sâmbătă, 27 mai 2023, până la ora 15:30.
Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Județul Hunedoara: Brad, Vața de Jos, Băița, Crișcior, Ilia, Certeju de Sus, Șoimuș, Baia de Criș, Geoagiu, Buceș, Zam, Bucureșci, Luncoiu de Jos, Gurasada, Brănișca, Blăjeni, Ribița, Balșa, Vălișoara, Tomești, Lunca Cernii de Jos, Vorța, Bunila, Bulzeștii de Sus;