Connect with us

Eveniment

Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

Marți, Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu administrativ al Judecătoriei Luduș, care se întinde pe o suprafață construită desfășurată de peste 2.300 de metri pătrați. Investiția în acest proiect a fost de aproximativ 20 milioane de lei și a fost finanțată de Ministerul Justiției. Această construcție a devenit necesară deoarece vechiul sediu se afla într-un pericol iminent de prăbușire.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, în cadrul unei intervenţii online, că ideea construirii unei noi clădiri a fost avansată încă din anul 2011, însă investiţia a fost începută abia în urmă cu doi ani, problemele birocratice fiind cele care au trenat derularea acesteia.

„La începuturile prezenţei mele aici, la Ministerul Justiţiei, evident că am făcut primii paşi chiar de atunci, în 2010-2011-2012 pentru a fi astăzi împreună în ocazia acestei inaugurări.

Şi primul lucru pe care simt nevoia să îl spun nu e neapărat de laudă (…) Primul lucru pe care simt nevoia să îl spun este că a durat mult prea mult. Abia în 2021 au început, dacă nu mă înşel, lucrările.

Vă daţi seama dacă primele iniţiative administrative de la ministrul Ministerului Justiţiei au fost făcute în orizontul anilor 2010-2012, este mult prea mult pentru construcţia unui sediu de judecătorie. Şi asta, sigur, nu este din vina dvs., sunt cauze care îmi scapă şi mie. Nu le putem discuta aici, pentru că n-are rost să vă reţin timpul, dar e o temă de reflecţie.

Ar fi trebuit să aibă loc această inaugurare mulţi, mulţi ani înainte şi în alte părţi, în sistemul judiciar.

Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Declarațiile ministrului Justiției

Sigur, tentaţia e întotdeauna când examinăm aceste lipsuri în diverse domenii, să dăm vina pe factorul politic în general, care are sigur partea lui de responsabilitate.

Dar există şi alte faţete ale ineficienţei administrative în ţara noastră, la mai multe niveluri, şi central şi local şi asta este principala cauză, după părerea mea”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, dincolo de alocările bugetare, nu doar în cazul Judecătoriei Luduş, ci şi în alte locuri din ţară, „lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice”.

„De multe ori lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice. Spun asta ca un fel de scuză la adresa dumneavoastră.

De regulă, la astfel de evenimente festive se taie panglici şi lumea se felicită pentru realizări, dar cred că primul lucru pe care trebuie să-l spunem este că lucrăm mult prea lent în acest domeniu al logisticii judiciare.

Investiţia a fost în cuantum de aproximativ 20 de milioane de lei, odată începute, lucrările au mers destul de repede, mai ales în ultimii ani s-a accelerat. Blocajele de care spuneam au fost undeva între anii 2011-2020.

Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Declarațiile președintelui Curții de Apel Târgu Mureș

Bine că s-a ajuns la un deznodământ fericit şi mă bucur foarte mult că acest sediu este dat în folosinţă”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Andreea Ciucă, a declarat că infrastructura judiciară modernă este de mare importanţă, atât pentru oamenii din justiţie, cât şi pentru justiţiabili.

„Vechiul sediu nu mai putea fi folosit deoarece punea probleme pentru securitatea în muncă, pentru siguranţa celor care îi călcau pragul. Noi ne-am străduit foarte mult pentru acest obiectiv, a devenit chiar o preocupare de suflet.

Ne-am încadrat în graficul acordat pentru execuţie şi aici trebuie să spunem un cuvânt bun pentru executant, pentru modul în care a înţeles să colaboreze cu noi.

Practic acest sediu răspunde tuturor standardelor unei instanţe într-o Europă a secolului XXI. Poate cârcotaşii spun de ce pentru un oraş atât de mic o instanţă atât de modernă.

Când vorbim despre o justiţie modernă a cărei destinatar este cetăţeanul nu contează că oraşul este mic sau mare, trebuie ca omul să se simtă bine, tratat cu demnitate şi cu respect în nişte condiţii materiale şi intelectuale proprii unei instanţe din Europa secolului XXI”, a spus Andreea Ciucă.

Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Construcţia a fost realizată pe un teren de 3.200 mp pus la dispoziţie de Primăria Luduş

Construcţia a fost realizată pe un teren de 3.200 mp pus la dispoziţie de Primăria Luduş, are o suprafaţă construită desfăşurată de 2312,80 mp, 1287,63 mp la parter, 1025,17 mp etaj, suprafaţa utilă fiind de 1928,51 mp.

Pe lângă spaţiile pentru birourile judecătorilor şi ale personalului auxiliar, sălile de judecată sunt moderne, clădirea dispune de celule de arest diferenţiate pe vârste şi sex, spaţii speciale pentru minori, dar şi pentru persoane cu invaliditate.

„Este un moment extrem de emoţionant şi este un eveniment foarte important care presupune încununarea unei activităţi de 25 de ani în care s-a reuşit, alături de conducerile Tribunalului Mureş şi a Curţii de Apel Târgu Mureş să realizăm un obiectiv foarte important pentru sistemul judiciar din judeţul Mureş, pentru noi ca magistraţi şi pentru comunitatea locală din oraşul Luduş”, a arătat preşedintele Judecătoriei Luduş, judecătorul Ioan Mangu Florin.

El a precizat că Judecătoria Luduş deserveşte oraşele Luduş, Iernut şi Sărmaşu şi comunele Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Cuci, Iclănzel, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Sânger, Tăureni, Valea Largă şi Zau de Câmpie, iar aici îşi desfăşoară activitatea şase judecători şi 13 funcţionari.

Curtea de Apel Târgu Mureș a inaugurat noul sediu al Judecătoriei Luduș, în urma unei investiții de 20 de milioane de lei. Precizările prefectului județului Mureș

În anul 2021, Judecătoria Luduş a avut cel mai mare volum de dosare pe judecător, care a fost cu 500 de dosare mai mare decât au fost la alte instanţe din ţară. Cu toate acestea, potrivit statisticilor Curţii de Apel Târgu Mureş, durata medie de soluţionare a cauzelor, de la momentul înregistrării dosarului până la motivarea hotărârii judecătoreşti, a scăzut la 2,6 luni.

„Ne aflăm într-un moment de sărbătoare. Judecătoria Luduş se mută într-o casă nouă la standarde de an 2023.

Vă felicit pentru că aţi stăruit în perseverenţă. Vremurile nu sunt deloc simple şi nu preconizăm să se îmbunătăţească în curând de aceea cred că trebuie că împreună prin decenţă, prin înţelepciune să reuşim să avem grijă de prezent pentru un viitor mai bun şi cred că prin ceea ce faceţi zi de zi, prin activitatea dumneavoastră decentă şi înţeleaptă nu faceţi decât să faceţi din statul Român un stat puternic.

Nu poate să existe un stat puternic fără o justiţie puternică”, a spus prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Prețuri de 1 Decembrie la Alba Iulia: Cât costă un mic, o ceafă de porc, un ciolan, sau un vin fiert, de Ziua României

Publicat

Alba Iulia va fi plină de oameni vineri, 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. Parte dintre ei turiști, parte localnici, însă mai toți vor vrea să mănânce sau să bea o băutură caldă. 

În Șanțurile Cetății mai mulți comercianți și-au instalat corturi, rulote, sau mese, unde vând produse alimentare sau băuturi calde.

Alba24.ro vă prezintă câteva dintre prețurile pe care cei care vor să bea sau să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO ȘTIREA TA: ACCIDENT rutier în cartierul Ampoi 3 din Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, într-o intersecție

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi seara în cartierul Ampoi III din Alba Iulia.

Două mașini s-au lovit, în intersecția dintre B-dul Republicii și strada Tudor Vladimirescu. Cel mai probabil evenimentul rutier s-a produs după ce unul dintre șoferi nu a acordat prioritate. 

La fața locului a fost solicitată înițial și o ambulanță, după ce una dintre persoanele implicate în accident ar fi suferit un atac de panică.

Reamintim…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cod Portocaliu și Galben de ploi și vânt puternic de 1 Decembrie, în Alba. Cum va fi vremea la Alba Iulia

Publicat

Zona montană din județul Alba a intrat joi seara sub avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de precipitații și vânt puternic. Acestea sunt valabile și vineri, pe 1 Decembrie. Cantități însemnate de apă sunt așteptate în zona Munților Apuseni, unde se vor înregistra izolat peste 80 de litri pe metru pătrat.

Municipiul Alba Iulia este ocolit de avertizările meteo, însă potrivit prognozei, va ploua atât în noaptea de joi spre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024. Eliminarea unei facilități fiscale va afecta peste 1,5 milioane de români

Publicat

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, iar peste 1,5 milioane de angajați români vor fi afectaţi. Salariul minim are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie.

Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, dacă Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe