Eveniment
Dacian Cioloş: Puţini bani s-au investit în Deltă efectiv
Dacian Cioloş, copreşedintele Alianţei USR PLUS, s-a declarat joi după-amiază „cumva trist”, din cauză că suma de peste un miliard de euro alocată prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) – Delta Dunării nu se reflectă în bunăstarea populaţiei din rezervaţie.
La finele primei întâlniri online organizată pentru conturarea profilului viitorului guvernator al Rezervaţiei, Dacian Cioloş a amintit că în urmă cu câţiva a reuşit să convingă partenerii europeni pentru înfiinţarea ITI-Delta Dunării.
„Sunt cumva trist să văd că destul de puţini bani s-au investit în Deltă efectiv. Este bine că judeţul Tulcea a profitat şi sper că va profita în continuare de faptul că Delta e în cont acolo, dar e important să vedem lucruri în Deltă, nu beton şi asfalt, este părerea mea personală. Acolo unde este nevoie (de beton şi asfalt – n.red.), o facem şi discutăm. Sper ca din acest proces integrat la care avem la masă oameni cu viziuni diferite să găsim complementaritatea acestor viziuni şi să identificăm o soluţie, aşa încât tot ce investim să nu slăbească partea aceasta de Rezervaţie a Biosferei, ci să întărească mai degrabă prezenţa socială, comunităţile locale, activitatea economică adaptată la mediu. Asta este realitatea prin care putem demonstra că nu trebuie să ne dea nimeni lecţii despre cum să avem grijă de o Rezervaţie a Biosferei de talie mondială care face parte din bogăţiile Europei”, a declarat Dacian Cioloş.
El şi-a exprimat speranţa că discuţiile care se vor purta în următoarele săptămâni vor duce la întărirea capacităţii administrative în beneficiul populaţiei.
„Sunt multe comunităţi sărace, comunităţi cu activitate monoeconomică, ce în cont depind foarte mult, aproape exclusiv, de pescuit. Asta nu înseamnă că trebuie oprit pescuitul, ci că trebuie să vedem cum putem să ne asigurăm că oamenii pot avea un trai decent. Eu nu cred că putem găsi soluţii durabile de protejare a mediului, dacă oamenii de acolo nu se simt bine”, a mai spus copreşedintele Alianţei USR PLUS.
Dacian Cioloş i-a asigurat pe membrii comisiei care s-au întâlnit online joi după-amiază că vor lucra independent şi că rezultatul procesului este important pentru decizia politică.
„Chiar dacă responsabilitatea formală, politică de desemnare a viitorului guvern este la USR PLUS, nu am vrut să constituim această procedură doar de formă, de dragul de a da bine. Chiar ne interesează ceea ce veţi concluziona”, a precizat Cioloş.
La reuniunea online au participat aproape 30 de reprezentanţi ai unor asociaţii şi instituţii relevante pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care în perioada 10-24 februarie vor prezenta obiectivele viitorului guvernator al Deltei din perspectiva lor.
Candidaţii la funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării îşi vor depune proiectele anonimizat, apoi acestea vor fi dezbătute, astfel încât până pe data de 12 aprilie se vor cunoaşte candidaţii calificaţi.
Decizia politică va fi luată după ce fiecare candidat va prezenta referinţe, în baza unei cercetări investigative realizată de o firmă de recrutare specializată.
Este pentru prima dată în istoria Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării când funcţia de guvernator al Rezervaţiei se ocupă în urma unui asemenea proces.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
În septembrie 2012, în timpul unei vizite în judeţul Tulcea, comisarii europeni pentru Agricultură şi Mediu de la vremea aceea, Dacian Cioloş şi Janez Potocnik, au susţinut dezvoltarea comunităţilor izolate din Delta Dunării printr-o abordare multisectorială şi multifond.
Instrumentul financiar ITI-Delta Dunării, singurul de acest fel din România, a fost pus în aplicare pentru prima dată în acest exerciţiu financiar în mai multe zone din Europa şi adună fonduri din mai multe programe operaţionale care pot fi accesate de populaţia cu domiciliul pe teritoriul Rezervaţiei fără concurenţa altor judeţe. Obiectivul acestui instrument financiar este de a micşora decalajele de dezvoltare faţă de alte zone cu caracteristici similare. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Circa 30.000 de sindicaliști vor protesta în fața Guvernului, de Ziua Micii Uniri, împotriva „ordonanței-trenuleț”
Alba
Mica Unire de la 24 ianuarie 1859: Cum s-a format țărișoara de la intersecția marilor imperii. Abilitate politică unică în istorie
Mica Unire sau Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 este evenimentul istoric prin care Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marcând începutul procesului de formare a statului național român modern.
Mica Unire (după unii istorici un nume impropriu pentru actul de atunci dar care este totuși utilizat în mod comun) a fost primul pas spre unirea tuturor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Comunitatea din Alba, exemplu de mobilizare pentru inima lui Alexandru: Băiețelul cu probleme cardiace a fost operat în Germania
În urmă cu doar câteva luni, Eduard Florin, un polițist criminalist din Alba posta un apel umanitar. Fiul său de doar câteva luni era dignosticat cu o malformație la inimă, Tetralogia Fallot. Pentru a fi operat, pe cord deschis, familia avea nevoie de 50.000 de euro, pentru o operație în Germania.
În doar două luni comunitatea din Alba s-a mobilizat. De la donații la târguri caritabile și chiar concerte caritabile,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO Măsuri asigurate de Poliție, ISU și Jandarmerie în Alba în minivacanța 24-26 ianuarie. 12 aparate radar pe drumuri din județ
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba, ai Inspectoratului de Situații de Urgență și ai Jandarmeriei Alba au prezentat, joi, măsurile luate pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în minivacanța 24-26 ianuarie, prilejuită de Mica Unire.
În perioada 24-26 ianuarie 2025, peste 180 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba vor acționa, zilnic. Aceștia vor intensifica…
Citește mai mult pe Alba24.ro