Connect with us

Eveniment

DATE ÎNGRIJORĂTOARE. 17.000 de adolescente au devenit mame anul trecut. Cele mai multe sunt din Mureș

Publicat


Aproape 17.000 de adolescente au devenit mame anul trecut. Cele mai multe sunt din Mureș și Dolj. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil.

Dintre cele 16.470 de adolescente (cu vârsta de până la 19 ani) care au devenit mame în anul 2020, potrivit datelor temporare INS, 392 sunt din București, arată Salvați Copiii România.

Vârsta fragedă a mamei antrenează probleme complexe de sănătate, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut.

Sarcina în adolescenţă este una dintre cele mai actuale probleme de sănătate publică, fiind un fenomen răspândit atât la nivel global, cât şi la nivel naţional.

În România 16.470 de adolescente au devenit mame în anul 2020. Județul Mureș se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul mamelor adolescente, urmat de Dolj, Brașov și Iași.

Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani și de 18 ani la al doilea copil. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil.

Datele unei cercetări comunitare realizate de Organizația Salvați Copiii România arată că un procent covârșitor – 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități – afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.

Care sunt județele cu cele mai multe mame adolescente

Potrivit datelor temporare INS pentru anul 2020, județele cu cele mai multe mame adolescente sunt:

• Mureș – 871
• Dolj – 723
• Brașov – 695
• Iași – 656
• Bihor – 614
• Bacău – 586
• Constanța – 556
• Argeș – 489
• Dâmbovița – 480
• Sibiu – 479

Județele cu cele mai puține mame adolescente:

• Caraș-Severin – 220
• Brăila și Mehedinți – 213
• Gorj – 190
• Tulcea – 175.

„Multe dintre mamele adolescente din mediul rural nu au acces la servicii medicale, lucru ce se răsfrânge apoi în urmărirea medicală a nou-născutului.

Mediul din care provine mama, gradul de educaţie şi veniturile familiei determină proporţional accesul la servicii medicale, şcolarizare şi perspective de integrare în societate, atât pentru tânăra mamă, cât şi pentru copilul ei. Una dintre marile provocări cu care se confruntă medicii este cea în care o pacientă este adusă la spital să nască, după o sarcină neurmărită medical, iar în cazul mamelor adolescente riscurile să nască prematur și să apară complicaţii sunt mult mai ridicate.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă unitățile medicale în care se nasc și sunt tratați au la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide”, indică organizația.

Astfel, în ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020, conform datelor temporare INS, (6,2/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Primăria Cluj-Napoca: Ultimele zile pentru plata impozitelor locale cu reducere de 10%

Publicat

Primăria Cluj-Napoca anunță că locuitorii municipiu au posibilitatea de a-și achita impozitul integral până pe anul 2024 până în 1 aprilie, inclusiv, pentru a putea beneficia de bonificația de 10% din acesta. Prin urmare,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Actele de hărțuire la locul de muncă sunt considerate și cele petrecute în delegații sau team building-uri. Lege promulgată

Publicat

Hărțuirea la locul de muncă va include și actele de acest fel, petrecute în delegații, team building-uri sau alte spații private ori publice în legătură cu locul de muncă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 28 martie, o lege cu aplicare în domeniu.

Este vorba despre Legea pentru ratificarea Convenţiei nr.190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

Convenția a fost adoptată la cea de-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze, actualizată de Guvern. Ce se întâmplă cu facturile și taxa pe soare

Publicat

A fost actualizată schema de sprijin pentru consumatorii de energie. De asemenea, a fost eliminată aplicarea taxei pe soare, pentru prosumatori.

Modificările OUG 27 au fost aprobate joi, 28 martie, de Guvern.

Acestea ”vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați

  • de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică
  • respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.

Aceste…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale și europarlamentare. Precizări ANI legate de prefecți și funcționari

Publicat

Cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale și europarlamentare: Agenția Națională de Integritate aduce o serie de clarificări cu privire la regulile de integritate aplicabile în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și pentru administrația publică locală din anul 2024.

Această măsură are ca scop prevenirea incompatibilităților ce pot surveni în procesul alegerilor, dar și în perioada…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe