Connect with us

Eveniment

De ce evită românii să-și facă mai des analizele

Publicat



Opt euro, atât plătește România pentru fiecare cetățean pentru prevenirea bolilor. O sumă de 20 de ori mai mică decât alocă Suedia, de exemplu. Medicii spun că țara noastră tratează, și nu previne.

Românii recunosc că ajung la medic doar după ce se îmbolnăvesc. Nu sunt educați să facă altfel. În același timp, eterna lipsă a banilor din Sănătate îi descurajează. Doar 1,4% din bugetul domeniului reprezintă cheltuieli pentru măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, scrie Digi 24.

Medicii spun că este necesar cel puțin un control anual, însoțit de analize. Fondurile alocate de stat pentru acestea se epuizează însă în câteva zile. În laboratoarele private, costă cel puțin 150 de lei.

„Până nu am avut o problemă de sănătate, nu m-am dus la medic, nici nu știam de existența lor”, mărturisește un bărbat mai în vârstă.

„Numai dacă am o problemă, mă duc la medic”, spune un tânăr. El confirmă că de fiecare dată preferă să-și facă analize contra cost, pentru că altfel, din lipsa fondurilor, ești programat abia peste două – trei luni la analize. „Te lipsești! Și dacă ai o problemă și-ți spune veniți peste trei luni, că atunci e liber, ajungi să te îmbolnăvești dacă stai după ei. Am preferat să plătim decât să așteptăm”, explică bărbatul.

„Mă duc cam la două luni o dată”, declară o pensionară. Ea spune că uneori plătește analizele. „Dacă prind cu plată, bine, dacă nu, le plătesc, o dată pe an nu e o nenorocire”, spune femeia.

„S-a întâmplat să nu mai fie fonduri și am fost amânată pentru luna viitoare și am mers atunci”, declară o altă femeie.

„Pentru cei care nu au risc mare și o boală instalată, prezentarea o dată pe an e strict necesară. Dacă am putea depista bolile la timp, ar fi bine pentru oameni – evităm suferința și uneori dizabilități sau decesul -, dar și pentru sistemul de sănătate. Investigațiile și consultațiile preventive sunt mult mai economice decât tratarea bolii deja instalate”, subliniază medicul Rodica Tănăsescu.

În 2018, cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB. Singura țară în care aceste cheltuieli au avut o pondere mai mică decât în România este Luxemburg, care are o populație de 30 de ori mai mică și cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Sursa: Digi 24

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Sănătatea SP Cluj câștig detașat acasă cu Victoria Carei, în Liga a III-a de fotbal

Publicat

Sănătatea SP Cluj a câștigat, vineri, partida cu Victoria Carei din etapa a IX-a a play out-ului seriei a 10-a din Liga a III-a. Meciul s-a încheiat cu 3-0 după ce gazdele au reușit să se impună prin dubla lui Dioszegi și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”. Strângere de fonduri în scop caritabil

Publicat

Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, organizată de Asociația Culturală AREXERA, și-a deschis porțile, joi, la Grand Hotel Napoca.

Expoziția este organizată cu scopul de a susține…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Românii pot reclama dezinformările deepfake de pe Facebook și TikTok direct la Ministerul Digitalizării

Publicat

Românii pot reclama dezinformările deepfake de pe platformele online direct la Ministerul Digitalizării. ​Românii vor putea să încarce, pe pagina de internet a Ministerului Digitalizării, sesizări cu privire la conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase.

Potrivit...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Peste 320.000 de cărți funciare înregistrate în Alba. Județul, pe primul loc în Transilvania și pe șase la nivel național

Publicat

O.C.P.I. Alba a înregistrat un număr de 321.579 cărți funciare, județul nostru situându-se pe locul șase într-un clasament la nivel de țară și pe locul întâi în Transilvania, a transmisvineri Instituția Prefectului Alba. 

Prefectului Nicolae Albu a convocat la o întâlnire de lucru pe directorul OCPI Alba, Cornelia Țăran-Baba, care a prezentat situația privind desfășurarea Programul Naţional de Cadastru şi Carte...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe