Connect with us

Alba

De ce Paștele ortodox se sărbătorește la date diferite față de cel catolic. Când pică Paștele în 2023, 2024 și 2025

Publicat



soare

Paștele ortodox se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. 

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Vezi: URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Originile sărbătorii pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renaşterii naturii şi ale echinocţiului de primăvară. Poporul evreu marchează prin sărbătoarea Paştelui eliberarea din sclavie şi plecarea din Egipt.

La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paştelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii.

Nisan este prima…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Mesaje pentru Tata. Ziua Tatălui, sărbătorită pe data de 12 mai. Urări și felicitări pentru o zi specială

Publicat

Mesaje pentru Tata. Ziua Tatălui 2024 se ține în data de 12 mai, în acest an. Se sărbătorește anual în cea de a doua duminică a lunii mai. Este o zi specială dedicată recunoașterii și celebrării rolului tatălui în viața noastră.

Această sărbătoare oferă o oportunitate minunată de a aprecia și de a onora figura paternă, exprimând recunoștința, afecțiunea și respectul față de tatăl nostru.

Cu ocazia Zilei Tatălui, mulți oameni oferă cadouri, trimit Mesaje pentru Tata de apreciere și petrec timp de calitate alături de tatăl lor.

Este un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO ȘTIREA TA: Curcubeu dublu surprins la Alba Iulia, după ploaie. Fenomen meteorologic extrem de rar

Publicat

Un curcubeu dublu a fost surprins de cititori Alba24, sâmbătă, la Alba Iulia, după ploaie. Fenomenul meteorologic extrem de rar a fost fotografiat în zona Cetății Alba Carolina, dar și pe strada Calea Moților.

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic. Acesta se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat, atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă.

De cele mai multe ori, curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Curcubeu dublu, la Alba Iulia

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO Festivalul concurs de muzică pop „Voices”, la Alba Iulia. 12 tineri talentați vor urca pe scenă, acompaniați de un band live

Publicat

Festivalul național concurs de muzică pop pentru tineri și studenți „Voices”, ediția a XII-a, a debutat sâmbătă, 11 mai, la Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia. 

12 tineri talentați, elevi și studenți din casele de cultură studențești din țară, acompaniați de un band live, vor concura pe 11 și 12 mai, pe scena Casei de Cultură a Studenților, pentru premii în valoare totală de 12.500 lei, în fața unui juriu prestigios, condus de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă, director general adjunct UCMR-ADA.

Anul acesta,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Aurora boreală ar putea apărea în România și la noapte. Unde și cum se va putea observa

Publicat

Aurora boreală care a fost vizibilă din România în noaptea de viner spre sâmbătă ar putea fi observată şi în noaptea aceasta. Potrivit dr. Adrian Șonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cei care doresc să urmărească fenomenul trebuie să o facă din afara oraşelor mari şi să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.

„Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe