Connect with us

Eveniment

De ce s-a prăbușit avionul de pasageri din Indonezia. Pilotul Cezar Osiceanu: A plonjat efectiv cu o viteză extrem de mare în picaj abrupt

Published

on



În luna ianuarie, un avion cu pasageri, un Boeing 737-52, a dispărut de pe radar la puțin timp după decolare, în Indonezia. A căzut în gol 3.000 de metri.

Comisia de investigare a catastrofei aviatice vine cu date-cheie. Pilotul Cezar Osiceanu a vorbit despre aceste prime rezultate ale investigației.

Iată ce arată, raportul comisiei de investigare, după cum subliniază pilotul Cezar Osiceanu, pentru DCNews.

”Ambii piloți aveau o mare experiență de zbor totală, zburaseră bine și mult în ultimele 90 de zile, deci lipsa antrenamentului și a experienței nu se poate pune. Reducerea manetei de gaze corespunzătoare motorului stâng nu a fost observată de piloți. Solicitarea de modificare a Direcției de zbor către stânga pe un nou cap magnetic din cauza situației meteo observate vizual și pe radarul de bord este cauza cea mai probabilă a neobservării reducerii puterii și a manetei de control a motorului stâng.

Apropierea de masa de aer a avionului și efectul asupra lui, coroborat cu reducerea manetei de control și implicit a puterii motorului stâng, dar și cu virajul pe stânga și rămânerea constantă a puterii și poziției manetei motorului drept au provocat brusc și neașteptat:

– decuplarea pilotului automat

– decuplarea sistemului autothrust de control a puterii motoarelor

Cele două, pilotul automat și sistemul autothrust, lucrează împreună și pilotul automat comandase urcarea, deci autothrustul trebuia să furnizeze putere mai multă, iar în virajul comandat de pilotul automat acționat de pilot pe stânga putere suplimentară de la motorul stâng si ușor redusă de la cel drept.

Când avionul constată discrepanța între puterea furnizată de cele 2 motoare, dar și poziția diferită a manetelor de control ale motoarelor, el este programat să decupleze ambele sisteme: autothrust ți pilot automat. Odată cu decuplarea lor se aud și se văd avertizări audio și vizuale puternice iar pilotul care zboară trece imediat pe comandă manuală a comenzilor de zbor și ale motoarelor. Există în raport atât procedura fabricantului Boeing, procedura operatorului indonezian și data ultimului antrenament din simulator pentru această situație.

În urma decuplării bruște a celor două sisteme, avionul a ridicat botul 4,5 grade și s-a înclinat brusc și agresiv pe stânga după care a plonjat efectiv cu o viteză extrem de mare în picaj abrupt.

Pentru a înțelege și mai bine să revedem cazul Balotești în care avionul Airbus 310 a suferit aceeași problemă a reducerii manetei și puterii motorului stâng, doar că acolo sistemul de autotrottle (nu autothrust) al avionului era puțin diferit în sensul că în situația în care se sesiza o scădere a puterii, per total motorul opus furniza mai multă putere pentru a asigura viteza selectată). Cu alte cuvinte la Balotești motorul drept a fost bomboana pe colivă împingând și mai tare avionul în pământ.

Ce nu analizează prea mult raportul este tipul norilor ocoliți, pentru că masele de aer respective sau din apropiere pot să fi contribuit major la atitudinea avionului înainte, în timpul și după decuplarea celor două sisteme “vinovate”.

Ciudată este tăcerea din cockpit a celor 2 piloți!

Cel puțin unul ar fi trebuit să fi vorbit standard (conform procedurii publicate în raport) sau non standard (o observație, ceva!)”.

În data de 9 ianuarie, avionul companiei Sriwijaya Air, cu 62 de persoane la bord, s-a prăbuşit în Marea Java.

Aeronava zbura spre Pontianak, în Kalimantanul de Vest, când a dispărut de pe sistemele radar la scurt timp după decolarea de la Jakarta, în jurul orei locale 14:30.
Decolarea fusese amânată cu aproape 30 de minute din cauza ploii abundente.

Scafandrii au descoperit resturile aeronavei la o adâncime de 23 de metri în Marea Java, inclusiv bucăți de fuselaj cu numerele de înregistrare ale avionului.

 


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cresc ratele românilor la credite. Indicele ROBOR a urcat din nou: a ajuns la 6,47%, potrivit datelor BNR

Published

on

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,47% pe an, de la 6,08% pe an în ședința precedentă. Anunțul a fost făcut de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR la trei luni este utilizat la calculul dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019. La începutul anului trecut,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Inovație și OPORTUNITĂȚI la Young Business Day 2025, evenimentul care aduce împreună la Cluj tineri ANTREPRENORI din toată țara

Published

on

Young Business Day, evenimentul care aduce împreună tineri antreprenori din toată țara, revine în 2025 cu o nouă ediție plină de energie, inovație și oportunități. În 10 și 11 mai, la Casino – Centrul de Cultură…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Proiectul privind interzicerea fumatului în stațiile, parcurile și bazele sportive din Cluj-Napoca, pe masa consilierilor locali

Published

on

Proiectul de HCL privind interzicerea fumatului și a utilizării țigărilor electronice în stațiile de transport public în comun, în parcurile și bazele sportive din Cluj-Napoca ajunge la vot.

Consilierii locali ai…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

FOTO-VIDEO: Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Alba Iulia a fost inaugurată oficial. Când vor începe înscrierile

Published

on

Grădinița nr. 16 din Alba Iulia a fost inaugurată oficial miercuri, 7 mai. Situată în curtea Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa”, grădinița are 8 grupe – în total 160 de preșcolari – și a fost realizată prin extinderea pe verticală și orizontală a unei foste cantine. Înscrierile pentru următorul an școlar vor începe în data de 26 mai. 

Suprafața totală este de 2.400 de metri pătrați. Grădinița este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading