Connect with us

Brasov

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, arestați preventiv într-un dosar de corupție privind atribuirea preferențială a unor contracte de achiziții publice

Publicat


Arhivă foto

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov au fost reţinuţi de procurorii DNA şi ulterior arestaţi preventiv într-un dosar de corupţie care vizează atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţii publice.

Conform unui comunicat transmis, vineri, de DNA, Marin Ionuţ Mircea, la data faptelor şi în prezent director al SPLT Braşov, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (cinci acte materiale), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, în formă continuată (două infracţiuni), trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, Corboş Gheorghe, la data faptelor şi în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi administratorul unei firme, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în formă continuată, şi administratorul de fapt al unei societăţi comerciale, cercetat pentru dare de mită în formă continuată.

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, arestați preventiv într-un dosar de corupție privind atribuirea preferențială a unor contracte de achiziții publice. Ce susține DNA

Totodată, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata Mesaroş Mihaela-Elena, la data faptei şi în prezent şef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov şi în înţelegere cu inculpatul Corboş Gheorghe în calitate de director adjunct al aceluiaşi serviciu, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziţie directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câştigarea mai multor contracte de lucrări şi servicii de către societăţile comerciale implicate în cauză”, arată anchetatorii.

Procedurile de achiziţii publice ar fi urmărit contractarea următoarelor lucrări: reparaţie curente – manoperă şi materiale aferente la Obiectiv SPLT; revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT); întreţinere terase acoperiş, servicii de mentenanţă / reparaţii instalaţii electrice; hidroizolaţii şi reparaţii la două puncte centrale termice.

Referitor la atribuirea contractului „Lucrări revizii CT, PT”, inculpata Mesaroş Mihaela-Elena având cunoştinţă despre înţelegerea frauduloasă dintre cei doi directori ai SPLT şi administratorul uneia dintre societăţile comerciale, i-ar fi ajutat pe aceştia prin redactarea unei adrese în numele societăţii comerciale ce conţinea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv, precizează DNA.

Astfel, cei doi directori ai serviciului ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Braşov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societăţile menţionate, menţionează comunicatul DNA.

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, arestați preventiv într-un dosar de corupție privind atribuirea preferențială a unor contracte de achiziții publice. Doi dintre inculpați i-ar fi furnizat administratorului unei firme informații confidențiale

„În aceeaşi perioadă, inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corbos Gheorghe, i-ar fi furnizat inculpatului persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, informaţii confidenţiale referitoare la procedurile de achiziţie directă ce urmau a se desfăşura (informaţii vizând tipul lucrării, valoarea, locaţia), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către societăţile pe care acesta le administra în fapt”, precizează anchetatorii.

Potrivit acestora, în perioada iunie – noiembrie 2022, Marin Ionuţ Mircea ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale: foloase necuvenite constând într-un autoturism marca VW Touareg, evaluat la suma de cel puţin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanţii societăţii comerciale, autoturism care ar fi folosit şi în prezent de inculpatul Marin Ionuţ Mircea; mai multe panouri solare/ fotovoltaice pentru a fi montate la locuinţa acestuia; o trotinetă electrică; alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Braşov – Istanbul şi retur; transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societăţii comerciale.

„Toate aceste bunuri şi servicii ar fi fost pretinse şi primite de inculpatul Marin Ionuţ Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Braşov şi respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 şi a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei”, arată sursa citată.

Totodată, în perioada iunie – decembrie 2022, acelaşi inculpat ar fi pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale un autoturism marca Dodge RAM, evaluat la suma de 48.500 euro, precum şi plată prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, în data de 02.12.2022, a unor bunuri achiziţionate prin licitaţie de către inculpat de la o societate comercială din oraşul Stuttgart, Germania, pentru câştigarea şi desfăşurarea în bune condiţii a contractelor de lucrări enumerate anterior.

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, arestați preventiv într-un dosar de corupție privind atribuirea preferențială a unor contracte de achiziții publice. Mesaroş Mihaela Elena, sub control judicar

„În data de 01 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă preşedintele clubului de fotbal FC Braşov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcţionar vamal din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Braşov, asupra căruia pretindea că are influenţă, pentru ca acest funcţionar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare şi identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuţ Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii”, se mai spune în comunicat.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cele patru persoane reţinute au fost prezentate judecătorilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Braşov a admis propunerea procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă a celor patru.

Faţă de Mesaroş Mihaela Elena, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

Accident cu două autoturisme pe DN 1, în județul Brașov. Trafic restricționat

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, luni dimineață pe DN 1, în județul Brașov. În eveniment au fost implicate două autoturisme. Traficul rutier este restricționat.

Potrivit IPJ Brașov, accidentul rutier a avut loc pe DN1, la km 213+400, la intersecția cu DJ 104A (Băile Perșani), din județul Brașov, ca urmare a coliziunii între două autovehicule.

La fața locului sunt direcționate echipaje ale Poliției Rutiere și se efectuează cercetări pentru a se stabili cauzele și circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Doi pasageri din ambele autoturisme au fost evaluați medical.

În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorilor auto, rezultatul a fost 0.

Circulația în zonă se desfășoară cu restricții, urmând a se relua imediat după finalizarea activităților de cercetare desfășurate la fața locului și de îndepărtare de pe carosabil a autovehiculelor avariate.

Poliția Brașov recomandă conducătorilor auto să urmeze indicațiile polițiștilor rutieri și să manifeste prudență în condus.

Citește mai departe

Brasov

Avertizare meteo: Cod GALBEN de furtuni în zone din patru județe

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi după-amiază o atenționare cod galben de vreme rea pentru zone din patru județe.

Avertizarea este valabilă până la ora 17:00.

Potrivit ANM, se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse care local vor acumula peste 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici.

Județul Braşov: Jibert, Bunești, Șoarș;
Județul Mureş: Sighișoara, Ungheni, Albești, Daneș, Mica, Bahnea, Vânători, Gheorghe Doja, Suplac, Apold, Saschiz, Viișoara, Coroisânmărtin, Zagăr;
Județul Harghita: Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, Ditrău, Remetea, Sărmaș, Lăzarea, Gălăuțaș, Secuieni, Subcetate, Dârjiu;
Județul Sibiu: Dumbrăveni, Laslea, Iacobeni, Alma, Hoghilag, Brădeni

 

Citește mai departe

Brasov

Brașov: Ambulanță vandalizată în Râșnov. Agresorul ar fi un tânăr cu antecedente de consum de alcool şi droguri

Publicat

Arhivă foto

Un tânăr de 26 de ani a provocat un scandal miercuri dimineață, în stațiunea Râșnov din județul Brașov. Acesta ar fi solicitat o ambulanță, iar în momentul în care aceasta a apărut la locul solicitării, tânărul a distrus geamurile autospecialei și l-ar fi amenințat pe unul dintre membrii echipajului.

Potrivit IPJ Brașov, miercuri dimineață, în jurul orei 09.00, Poliția Stațiunii Râșnov a fost sesizată, prin apel 112, de către un tânăr, de 26 de ani, cu privire la faptul că ar fi avut nevoie de o ambulanță, acuzând o stare de agitație și cefalee.

La fața locului, s-a prezentat o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Râșnov, moment în care apelantul s-ar fi manifestat violent distrugând geamurile autospecialei de ambulanță.

Mai mult, acesta ar fi amenințat cu acte de violență unul din membrii echipajului de Ambulanță.

Având în vedere că era cunoscut cu un astfel de comportament, acesta a fost condus la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal, în care efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, tulburarea ordinii, liniștii publice și amenințare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zărnești.

Citește mai departe

Brasov

Aproape 30 de benzinării şi staţii GPL din județul Brașov, fără autorizaţie de securitate la incendiu

Publicat

Arhivă foto

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, 14 benzinării și 12 stații mobile GPL din județul Brașov funcționează fără a avea autorizații de securitate la incendiu.

Totodată, în evidenţele ISU Braşov sunt 3 depozite de carburant care nu se încadrează în prevederile Hotărârii de Guvern nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării sau autorizării privind securitatea la incendiu.

De asemenea, trei dintre skid-urile GPL ale unei firme care operează pe raza judeţului Braşov deţin autorizaţii de securitate la incendiu obţinute sub altă denumire în anii 2004, 2016, respectiv 2017.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, mr Ciprian Sfreja, neregulile în domeniu constatate în timpul controalelor efectuate de-a lungul timpului au fost sancţionate cu amenzi.

În judeţul Braşov, în prezent, funcţionează 75 de benzinării şi 44 de staţii mobile GPL.

Rezultatele controalelor dispuse prin ordin de prefect, în urmă cu o săptămână, în contextul tragediei de la Crevedia, urmează să fie centralizate la Instituţia Prefectului. Agerpres

Citește mai departe