Connect with us

Eveniment

Directorul Spitalului de Pediatrie Sibiu: Identificarea tulpinii britanice nu influenţează diagnosticul şi tratamentul bolnavilor

Published

on



Spitalul de Pediatrie din Sibiu este pregătit să depisteze tulpina britanică a noului coronavirus în laboratorul propriu, însă acest demers nu va influenţa diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu COVID-19, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unităţii, medicul Camelia Grigore.

„Noi am păstrat toate tulpinile pozitive din luna februarie, deci dacă vom putea face teste pentru a identifica dacă prezumtiv tulpinile sunt mutante (când vom cumpăra kituri speciale pentru această identificare), vom spune dacă în zona noastră sunt tulpini mutante. E posibil să facem o testare săptămâna viitoare, apoi acele probe ar trebui secvenţiate pentru confirmare. Această strădanie e doar din fondurile spitalului, sperând să fim pregătiţi pentru momentul in care se vor reglementa aceste determinări”, a spus Camelia Grigore.

Potrivit sursei citate, depistarea tulpinilor mutante ale noului coronavirus ar trebui făcută în laboratoare zonale.

„Depistarea noii tulpini se poate face folosind fie tehnica RT PCR care să identifice o tulpină mutantă, fără să-ţi spună decât că e o tulpină care e deosebită de cele identificate până acum (dacă foloseşti anumite kituri speciale), (deci ai doar o prezumţie că respectivul bolnav pozitiv este infectat cu o tulpina mutantă), urmând ca apoi, folosind tehnica de secvenţiere, să poţi identifica tulpina (folosind o bază de date care să compare tulpina identificată cu alte tulpini). Ambele operaţiuni (cea de identificare a unei tulpini diferite şi cea de secvenţiere care ne spune exact ce tulpină este) reprezintă un diagnostic avansat, util pentru studiile epidemiologice şi nu pentru diagnosticul şi tratamentul de rutină al bolnavilor COVID şi ar trebui făcute doar de anumite laboratoare zonale, deoarece sunt dificile tehnic şi foarte costisitoare”, apreciază ea.

Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a solicitat Ministerului Sănătăţii să fie inclus pe lista unităţilor care pot identifica tulpina britanică.

„Până în acest moment spitalul primeşte bani de la DSP doar pentru confirmarea cazurilor pozitive prin tehnica PCR, neexistând posibilitatea de a se deconta identificările unor tulpini mutante. Spitalul Clinic de Pediatrie a făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclus in lista spitalelor care să facă secvenţiere deoarece avem un aparat în Laboratorul de biologie moleculară care poate face secvenţierea”, a arătat directorul Camelia Grigore.

Spitalul sibian a decis să înceapă secvenţierea din bani proprii, cu speranţa că Ministerul Sănătăţii va plăti această procedură.

„Noi am hotărât să începem secvenţierea din fondurile spitalului, urmând să aşteptăm ca ministerul să hotărască cine va participa la programul de secvenţiere la nivel naţional. Investiţia iniţială în truse, reactivi, baza de date cu tulpini este semnificativă şi am hotărât să demarăm acest proces pentru a fi pregătiţi tehnic în caz că pandemia o va impune”, a explicat Camelia Grigore.

Identificarea tulpinii britanice la un singur pacient cu COVID-19 costă 350 de euro.

„Trebuie însă să ştiţi că identificările sunt foarte costisitoare, in jur de 350 euro pentru un pacient, deci aceste teste nu vor reprezenta un proces de rutină, ele au doar importanţă epidemiologică şi este hotărârea DSP cât şi unde se vor face astfel de identificări. Pentru pacient nu e esenţial să ştie cu ce tulpina e infectat, el este pozitiv şi tratamentul este acelaşi. Interesul identificării tipului de tulpină cu care e infectat un pacient este al DSP care trebuie să facă ancheta epidemiologică pentru a încerca să izoleze contacţii pacientului pozitiv cu tulpina britanică sau cu alte tulpini care vor exista şi care sunt mai contagioase, deci vor infecta mai multe persoane”, a declarat Grigore.

Directorul Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu îndeamnă populaţia să continue să respecte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Având în vedere ca procesul de vaccinare este în curs, mai există multe persoane care nu au făcut boala sau nu au fost vaccinate încă, (aceştia fiind cei care au imunitate la boală), restul populaţiei, neimunizate, putând fi expusă la infecţia COVID, deci e important să găsim modalităţi de evitare a răspândirii virusului”, a adăugat ea.

Şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este pregătit să identifice tulpina britanică, a anunţat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean. AGERPRES/(A – autor: Isabela Paulescu, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Burse pentru elevi din școli private în anul școlar 2024-2025. Ce tipuri de burse pot fi acordate. Precizările ministerului

Published

on

Burse pentru elevi din școli private în anul școlar 2024-2025. Elevii din învățământul particular pot beneficia de patru tipuri de burse, potrivit unor precizări ale Ministerului Educației.

Reamintim că prima tranșă de plată a burselor va fi în 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie.

Vezi și Burse școlare 2024-2025: Când vor primi elevi bursele în acest an școlar. Calendar și sumele estimate pentru plată 

Burse pentru elevi din școli private în anul școlar 2024-2025

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam, identificate de meteorologii europeni. Prognozele de până acum, răsturnate

Published

on

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam, identificate de meteorologii europeni, care contrazic toate prognozele care arătau până acum o iarnă cu temperaturi ridicate. 

Pentru a afla cum va fi vremea la iarnă, aceștia au analizat mai mulți macro-indicatori, au comparat imagini din satelit, date istorice și au procesat măsurători precise de presiune și modele de evoluție din anii precedenți.

Concluzia a fost una singură: va fi mai frig decât credeam.

Tendințele celor mai recente date de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Cursul euro, ținut pe loc de BNR înaintea alegerilor

Published

on

Evoluția leului a rămas stabilă față de euro și de celelalte valute majore.

Asta în condițiile în care BNR monitorizează cu grijă piața înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, arată analistul Radu…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Câtă cafea putem bea pe zi fără să avem probleme de sănătate. Cantitatea potrivită prelungește viața

Published

on

Câtă cafea putem bea pe zi: Consumul moderat de cafea poate avea beneficii pentru sănătate, însă cantitatea optimă variază în funcție de toleranța individuală și alte condiții de sănătate.

Studiile sugerează că un consum de 3-5 cești de cafea pe zi (aproximativ 300-400 mg de cofeină) este asociat cu anumite beneficii pentru sănătate.

Care este diferența dintre Arabica și Robusta. Regiunile în care se produce cea mai bună cafea din lume

Această cantitate este considerată sigură pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement