Eveniment
DNA: Proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă
Proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează, marţi, DNA.
„Proiectul, în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre, nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA şi nici nu există/ a existat vreo intenţie în acest sens. Această informaţie a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanţa, a unei anchete penale in rem (faţă de suspiciunea comiterii unor fapte de natură penală) în care se verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic ‘Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa)’, perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice”, se arată într-un comunicat al DNA, transmis AGERPRES.
Sursa citată precizează că este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanţa să interzică accesul navelor şi/ sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 kmp reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafaţă de aproximativ 1,9 kmp a fost supusă interdicţiei), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricţionate (situată la aproximativ 7 – 8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.
„În zilele de 24 şi 26 februarie, la solicitarea procurorilor, specialiştii din cadrul Centrului de Scafandri Constanţa, ai Poliţiei de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanţa, precum şi un arheolog scafandru au cercetat perimetrul şi au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potenţial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”, menţionează DNA.
Ca urmare, spun procurorii, în cursul zilei de luni s-a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecţie şi conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potenţial arheologic. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Legendele fotbalului mondial, meci demonstrativ la Cluj. Marco Materazzi și Wesley Sneijder, pe teren alături de Ronaldinho
Marco Materazzi și Wesley Sneijder sunt primele nume mari confirmate la meciul demonstrativ de la Cluj al lui Ronaldinho, la Sports Festival 2025.
Marco Materazzi și Wesley Sneijder, ambii cunoscuți pentru carierele lor…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Comunicat: Prim-vicepreședintele IMM ROMÂNIA, Sterică Fudulea, a fost ales președinte al Consiliului Economic și Social
Prim-vicepreședintele IMM ROMÂNIA, Sterică Fudulea, a fost ales președinte al Consiliului Economic și Social.
Astăzi, 20 ianuarie 2025, a avut loc plenul privind alegerea structurii de conducere a Consiliului Economic și Social.
Prim-vicepreședintele organizației IMM ROMÂNIA, Sterică Fudulea, a fost ales cu unanimitatea voturilor exprimate noul Președinte al Consiliului Economic și Social pe un mandat de 4 ani, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Tânăr din Cluj, condamnat la 6 ani de închisoare pentru lipsire de libertate. Și-a legat iubita minoră de mașină
Caz șocant în județul Cluj. Un tânăr a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal a iubitei sale de 17 ani, după ce a legat-o și a târât-o după mașină.
Incidentul a avut loc…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
FOTO ȘTIREA TA: Resturile parcului de Crăciun de la Vințu de Jos. Diorama cu magii, abandonată în mizerie
Resturile sărbătorilor de Crăciun de la Vințu de Jos, zac în mizerie chiar în parcul din fața primăriei.
Bradul de Crăciun nu a mai fost despodobit, globurile și beteala au căzut pe jos, iar cadourile de sub el s-au udat și s-au transformat în gunoi.
Diorama cu magii a fost abandonată în mizerie, într-un țarc, sub ploaie și vânt.
Statuetele sparte au rămas la vedere în zona școlii, iar statuia…
Citește mai mult pe Alba24.ro