Connect with us

Eveniment

DNA transmite că nu se va lăsa ''intimidată'', după atacurile ''injuste'' şi afirmaţiile ''nejustificate'' şi ''denigratoare'' din şedinţa CSM

Published

on



DNA susţine că a constatat cu îngrijorare faptul că, în şedinţa de joi a Plenului CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor în Justiţie, au fost făcute afirmaţii „nejustificate” şi „denigratoare” la adresa activităţii şi a procurorilor anticorupţie, subliniind că, în ciuda atacurilor „injuste”, nu se va lăsa intimidată.

„În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care au avut loc în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmaţii nejustificate, denigratoare la adresa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorilor din cadrul acesteia. Prin urmare, DNA face următoarele precizări. În ciuda atacurilor injuste, DNA nu se va lăsa intimidată şi va continua să îşi îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupţie care îi sunt atribuite în competenţă conform legii, cu respectarea garanţiilor procedurale prevăzute de lege şi de normele internaţionale pentru apărarea drepturilor omului”, transmite DNA, într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.

DNA consideră că dezbaterile de idei sunt întotdeauna bine-venite, însă „este de neînţeles înverşunarea” cu care numele şi activitatea instituţiei sunt folosite „în mod defăimător ca ‘muniţie de război’ în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar”.

Direcţia mai arată că a remarcat că, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019, împotriva căreia DNA a formulat acţiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

„Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acţiunea”, mai spune DNA.

În final, Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că este o instituţie care îndeplineşte o misiune importantă de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu, fenomen care pune în pericol valorile democraţiei şi dezvoltarea economică a societăţii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, cu 11 voturi „pentru” şi opt „împotrivă”, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

În timpul dezbaterilor, câţiva membri ai CSM, printre care judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, au criticat proiectul de desfiinţare a SIIJ, iniţiat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, făcând referire şi la DNA.

„Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia. Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ”, i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

* Forumul Judecătorilor critică votul negativ dat de CSM în cazul SIIJ: Atitudine revoltătoare; afirmaţii dezonorante

 

* VIDEO Ministrul Justiţiei: Am trimis Guvernului propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ 

 

* Stelian Ion: SIIJ, croită greşit de la început; Lia Savonea: Proiectul privind desfiinţarea SIIJ – inacceptabil

 

* Dezbateri în CSM/ Acuzaţii dure la adresa SIIJ: Activitate ruşinoasă; au deja o rată de achitare în dosare de 66% 

 

* Barna: Legea de desfiinţare a SIIJ ar putea fi adoptată în următoarea lună; rezultatul alegerilor de la Sectorul 1 nu poate fi schimbat 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Se caută în Florești un avocat de divorț care să nu fie foarte religios

Published

on

O locuitoare din comuna Florești a cerut ajutorul comunității de internauți și a postat o solicitare pe o rețea de socializare rugându-i pe cei care știu să îi recomande un avocat, specializat în divorț, cu partaj și…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Cum s-a produs accidentul mortal de pe DN 1, în urma căruia un tânăr de 18 ani din comuna Fărău și-a pierdut viața

Published

on

Un tânăr de 18 ani din satul Heria, comuna Fărău, a decedat sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara șoselei, în apropiere de Mirăslău. Șoferul nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum. În urma accidentului, alți doi tineri, pasageri în mașină, au fost răniți și au ajuns la spital. 

Potrivit IPJ Alba, în seara zilei de 18 ianuarie 2025, polițiștii rutieri din Aiud au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Daniel David: Organizarea de olimpiade pentru clasele I-IV stimulează prea devreme o industrie a meditațiilor

Published

on

Ministrul Educației, Daniel David, a făcut câteva precizări cu privire la faptul că Ministerul Educației nu va organiza în 2025 olimpiade școlare pentru elevii din clasele I-IV.

În primul rând, spune ministrul…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

CNSP: Salariul mediu net lunar va crește în 2025. Cu ce procent se va majora câștigul real

Published

on

Câștigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei. Potrivit Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), câștigul real va crește cu 1,6%. 

Comisia Națională de Prognoză, instituția care emite prognozele pe baza cărora Guvernul își bugetează veniturile și cheltuielile, prognozează că în 2026, câștigul salarial mediu net lunar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading