Connect with us

Eveniment

DOCUMENTAR: Fostul antrenor de gimnastică Octavian Bellu împlineşte 70 de ani (17 februarie)

Published

on



Unul dintre cei mai importanţi antrenori de gimnastică din lume, Octavian Ioan Atanase Bellu, s-a născut la 17 februarie 1951, la Ploieşti, jud. Prahova.

A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), promoţia 1974, specializarea gimnastică. Fost practicant al atletismului, voleiului şi baschetului, şi-a început cariera ca profesor de educaţie fizică în localitatea Valea Călugărească (1974-1978). A devenit apoi antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv „Petrolul” din Ploieşti (1978-1981), potrivit Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România – Volumul II (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002).

În 1981, a acceptat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul feminin de gimnastică a României, iar în 1990 a devenit antrenor coordonator până în 2005.

 

Octavian Bellu a primit Diploma de excelenţă pentru cariera de antrenor, în cadrul Galei Ilfov Sport 2013, eveniment desfăşurat la Hotel Hilton, 18 decembrie 2013.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO

 


Graţie competenţei, profesionalismului şi dăruirii muncii sale şi, deopotrivă, talentului şi ambiţiei sportivelor pregătite şi antrenate de el, gimnastica feminină românească şi-a înscris în palmares o serie de succese şi prestigiu bine-meritat, notează sursa citată.

A pregătit loturile olimpice, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene, 5 ediţii de Cupă Mondială, 11 ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.

 

Octavian Bellu participă la festivitatea organizată pentru lotul feminin de gimnastică, la sediul Ministerului Tineretului şi Sporturilor (MTS), ca urmare a rezultatelor obţinute la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Nanning (China), în 2014.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO


În 2007, World Records Academy i-a înmânat premiul pentru ”cel mai de succes antrenor din lume”, Octavian Bellu având în palmares 16 medalii olimpice de aur, 9 de argint, 14 de bronz şi peste 280 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice. Sub coordonarea sa, echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi numeroase premii individuale.

În 2009 a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

Octavian Bellu a revenit la conducerea tehnică a lotului feminin de gimnastică la 1 iunie 2010.

Printre cele mai de succes gimnaste antrenate de Octavian Bellu se numără: Ecaterina Szabo, Simona Păucă, Daniela Silivaş, Lavinia Agache, Lavinia Miloşovici, Aurelia Dobre, Andreea Răducan, Monica Roşu, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, etc.

 

YouTube video

În perioada 2005-2006, a fost consilier de stat pe probleme de sport la Administraţia Prezidenţială. Octavian Bellu a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), la 4 ianuarie 2007, funcţie pe care a ocupat-o până la 14 ianuarie 2009, când s-a desfiinţat ANS şi s-a reînfiinţat Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). A fost secretar de stat pe probleme de sport în Ministerul Tineretului şi Sportului (14 ian.-15 iul. 2009).

Din 2009, a activat în cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fiind directorul Academiei Olimpice de Excelenţă (1 septembrie 2009 – 26 mai 2014).

Printre distincţiile primite de Octavian Bellu se numără: Antrenor Emerit – 1987; Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I – 1987; Diploma de onoare şi titlul de Entraineur Honoraire oferit de Federaţia Internaţională de Gimnastică – 2000; Meritul Sportiv, clasa a III-a cu două barete – 2004; Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român – 2005; Ordinul ”Meritul Sportiv”, clasa I – 22 iulie 2008; titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) – 7 iulie 2011.

 

Antrenorul Octavian Bellu şi gimnasta Andreea Răducan la Campionatele internaţionale de gimnastică artistică feminină desfăşurate la Ploieşti (2001). 

 

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO


Pentru meritele sale deosebite, Octavian Bellu a fost desemnat „cel mai bun antrenor al anului” în 1992, 1994, 1995, 1996 şi, în 1997. În anul 2000, i s-a decernat Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de ofiţer, iar în 2004 – Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de comandor, menţionează www.presidency.ro.

 

Antrenorul Octavian Bellu, in timpul antrenamentului echipei naţionale de gimnastică artistică feminină, 24 iunie 1996.

 

Foto: (c) AUREL VÎRLAN/AGERPRES FOTO


În 2015, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) l-a desemnat pe Octavian Bellu cel mai de succes antrenor din lume, conform www.worldrecordacademy.com. Acestui record românesc i se adaugă încă unul omologat de Academia Recordurilor Mondiale: cele mai multe note de 10 obţinute la Olimpiada din 1976 de Nadia Comăneci (şapte note de 10).

 

Antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu, la Gala de aniversare a celor 100 de ani a Federaţiei Române de Atletism, Bucureşti, 2 noiembrie 2012.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


În 2020, Octavian Bellu şi partenera sa, Mariana Bitang, care au ajutat echipa României de gimnastică să câştige cinci titluri mondiale şi două olimpice, au fost declaraţi „Cei mai de succes antrenori din lume – Duo” de către Academia Recordurilor Mondiale. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Octavian Bellu, antrenor coordonator al lotului naţional de gimnastică feminină, la evenimentul ”Ţară, ţară, vrem campioane!”, organizat în Sala Sporturilor din Constanţa, 10 mai 2014.

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Published

on

Un singur fotbalist de la cele două echipe clujene, U Cluj și CFR Cluj, care evoluează în Superligă, a fost convovat de Mircrea Lucescu la Naționala României.

Selecționerul a anunțat lotul pentru următoarele…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Horoscop de weekend 5-6 octombrie. Sfaturi pentru fiecare zodie, la intrarea lui Jupiter în mișcarea retrogradă

Published

on

Horoscop de weekend 5-6 octombrie. Acest sfârșit de săptămână este unul aparte. Astrele se învârt și se aliniază haotic, aducând sfaturi diferite pentru fiecare zodie în parte.  

Jupiter va intra în mișcarea retrogradă pentru următoarele patru luni, iar Horoscopul este influențat de acest lucru.

Berbec: Oportunități neașteptate în plan personal. Fii deschis la noi experiențe și bucură-te de timp liber.

Taur: E momentul ideal pentru relaxare. Fă-ți timp pentru prieteni și familie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Șofer prins cu 213 kilometri la oră, între Sibiu și Sebeș, pe DN 1. Ce amendă a luat

Published

on

Un șofer a fost prins cu 213 kilometri la oră, între Sibiu și Sebeș, pe DN 1. Este vorba despre un bărbat din Timiș.

El s-a ales cu permisul suspendat şi o sancţiune de aproape 2.500 de lei. Polițiștii l-au oprit din cursă pe drumul naţional DN1, în afara localităţii Cristian.

Aparatul radar a arătat 213 kilometri la oră, adică peste dublul vitezei maxime permise, a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu.

„213km/h – este viteza cu care a fost depistat, de către poliţiştii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Published

on

O campanie de screening gratuit pentru cancerul mamar va avea loc la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca.

Campania, care are loc în octombrie, luna internațională de conștientizare a cancerului mamar, se adresează…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement