Alba
Dosarul Roșia Montană intră ASTĂZI în Comisia UNESCO. Ce poate pierde România prin nominalizarea zonei în patrimoniul mondial
Astăzi, dosarul ”Roșia Montană” va fi discutat în Comisia UNESCO. Ministrul Culturii a afirmat că o eventuală listare a Roșiei Montane la UNESCO poate duce la la pierderea procesului cu Gabriel Resources.
Compania canadiană invocă un prejudiciu de 5 miliarde de dolari, iar listarea zonei în patrimoniul mondial UNESCO ar reprezenta o confirmare că statul român blochează dreptul companiei de a efectua activități de minerit în zonă, după ce același stat i-a acordat licența de exploatare în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Procesul a demarat în urmă cu 4 ani iar miza se apropie de 5 miliarde de dolari.
Dosar trimis la UNESCO din 2017, amânare cerută de guvernul Dăncilă
În 24 iulie 2021, Comitetul Patrimoniului Mondial ar urma să decidă înscrierea Peisajului Minier Roșia Montană pe lista UNESCO. Zona localității a fost declarată în 2016 sit istoric de categoria A, respectiv de importanță națională.
Comitetul UNESCO se întrunește între 24 – 27 iulie 2021 pentru a discuta nominalizările pentru Lista Patrimoniului Mondial. Dosarul Roșia Montană se află pe ordinea de zi a Comitetului la poziția 17, din cele 26 de nominalizări programate.
Dosarul „Peisajul Cultural Minier la Roșia Montană” a fost trimis către…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Studiu de regenerare urbană, la Sebeș. Sunt vizate cinci zone din municipiu și din localitățile Lancrăm și Petrești
Studiu de regenerare urbană, la Sebeș. Consilierii locali din Sebeș au aprobat, în ședința din 13 ianuarie, un Studiu de regenerare urbană a municipiului. Acesta vizează transformarea, renovarea și reabiliarea a cinci zone, aflate în municipiul Sebeș și localitățile Lancrăm și Petrești.
Potrivit documentului, regenerarea urbană este operațiunea urbanistică de transformare, renovare şi reabilitare a unor zone…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
O nouă minivacanță pentru angajații din România, la finalul săptămânii viitoare. Zi liberă vineri, pe 24 ianuarie
O nouă minivacanță pentru angajații din România, la finalul săptămânii viitoare. După minivacanța de la începutul lunii ianuarie, angajații din România vor beneficia la finalul săptămânii viitoare de o nouă minivacanță. Vineri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – este decretată prin lege ca zi liberă.
Această sărbătoare legală oferă o oportunitate pentru salariații din sectorul public și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
TikTok nu mai funcționează în SUA. Aplicația, oprită înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei. Mesajul primit de utilizatori
TikTok nu mai funcționează în SUA. Aplicația TikTok a devenit inaccesibilă în Statele Unite sâmbătă seara, cu mai puțin de două ore înainte ca interdicția să intre în vigoare. Deși legea prevedea doar scoaterea ei din magazinele virtuale, compania a ales oprirea imediată pentru a pune presiune pe decidenți.
TikTok, una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume, era folosită de circa 170 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Avioanele vor putea ateriza și pe ceață densă pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Sistemul va deveni funcțional din toamnă
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca a implementat un sistem performant, ILS – 3, care va permite aterizarea avioanelor pe timp de ceață densă. Sistemul urmează să devină funcțional din luna septembrie 2025.
Un sistem de aterizare instrumentală (instrument landing system – ILS) este un sistem de navigație bazat pe o serie de emițătoare radio care furnizează unui avion care vine la aterizare direcția și…
Citește mai mult pe Alba24.ro