Eveniment
Două săptămâni de vaccinare – peste 100.000 de români au primit prima doză
A patra tranșă de vaccin anti covid va ajunge luni în România, cu câteva zile înaintea începerii celei de a doua etape a campaniei de vaccinare. La două săptămâni de la începerea vaccinării, peste 100.000 de români au primi prima doză, scrie digi24.ro.
Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore este de 5.993, potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV).
Numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 108.294.
La nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 38 reacții comune și minore, dintre care 15 reacții de tip local și 23 de reacții generale. Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, este de 388 comune și minore, dintre care 155 reacții locale cu durere la locul injectării și 233 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). Cinci reacții sunt în curs de investigare.
Care a fost ritmul vaccinărilor în ultima săptămână
După ce prima săptămână de vaccinare, care a coincis cu perioada sărbătorilor, a avut mai mult o semnificație simbolică, vaccinările în România au accelerat săptămâna aceasta, când s-au deschis centrele de vaccinare pentru cadrele medicale din toată țara, adică 376 de centre.
În urmă cu o săptămână, în 3 ianuarie 2021, numărul total de persoane vaccinate era de 13.596, ceea ce înseamnă că în ultima săptămână au fost vaccinate peste 94.500 de persoane, semnificativ mai mult.
Cu toate acestea, în săptămâna care s-a scurs nu a fost atinsă media de 20.000 de vaccinări pe zi, pe care și-o propuneau autoritățile ca țintă. Media a rămas undeva la 13.500 de persoane pe zi, iar cele mai multe persoane vaccinate într-o zi au fost 17.846, joi, 7 ianuarie.
Campania de vaccinare, care în primă fază se adresează cadrelor medicale, a demarat oficial în România în data de 27 decembrie 2020.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, declara la Digi24 că numărul maxim de persoane care ar putea fi înscrise în cadrul etapei 1 de vaccinare este de 300.000.
Câte doze de vaccin au ajuns până acum în România
Autoritățile pregătesc deja etapa a doua de vaccinare, când aproximativ 6 milioane de oameni ar urma să fie vaccinați, dintre care peste 5 milioane sunt pacienți cu boli cronice.
Capacitatea de vaccinare pentru etapa a 2-a, în momentul în vor fi activate toate cele peste 900 de centre de vaccinare, va fi de peste 140.000 de persoane zilnic, însă trebuie dozat ritmul vaccinării în funcție de disponibilitatea vaccinului, spunea Valeriu Gheorghiță.
Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
Între timp, Uniunea Europeană a autorizat și vaccinul de la compania americană Moderna, așa că vor fi disponibile două tipuri de vaccin.
Până acum, în România au ajuns trei tranșe de vaccin Pfizer-BioNTech. Prima tranșă a fost de 10.000 de doze, a doua de 140.500, iar a treia de 150.150 de doze a ajuns la 6 ianuarie.
Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Votul din 1 decembrie este despre continuarea plafonării la energie. Blocarea planurile celor care vor triplarea facturilor (PE)
Deciziile politice din următoarea perioadă vor influența direct nivelul de trai al cetățenilor. Fără PSD la guvernare, liberalizarea pieței de energie și eliminarea măsurilor de plafonare ar putea duce la creșteri…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
FOTO: Tunelurile de pe sectorul Margina – Holdea al autostrăzii A1 Lugoj – Deva avansează. Se lucrează la portaluri
Echipele UMB și ale partenerului bosniac Euro-Asfalt continuă lucrările la portalurile de acces/ieșire ale tunelurilor de pe sectorul Margina – Holdea al autostrăzii A1 Lugoj – Deva.
Cele două structuri vor fi unice în România, datorită deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri.
Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens), potrivit DRDP Timișoara.
Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Miza alegerilor din 1 decembrie este una existențială pentru parcursul European și democratic al României. La 35 de ani de la Revoluție, orientarea strategică a României spre vest, aderarea la principiile și valorile…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Românii cumpără tot mai multe mașini second-hand și evită vehiculele electrice noi. Statistici APIA
Românii cumpără tot mai multe mașini second-hand și evită vehiculele electrice noi. Datele sunt evidențiate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
În perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost marcată de o creștere a înmatriculărilor de autoturisme rulate (+10,73%), care au ajuns la 282.352 de unități. Reprezintă 69% din totalul pieței auto din România.
Dintre acestea, 65% sunt vehicule mai vechi de 10 ani, cu un impact semnificativ asupra calității aerului și a siguranței…
Citește mai mult pe Alba24.ro