Connect with us

Actualitate

Drumul comunal din Bistrița-Năsăud către Parcul Naţional Munţii Rodnei, afectat din nou de o avalanşă

Publicat


Drumul comunal care leagă localităţile Rodna şi Valea Vinului din judeţul Bistriţa-Năsăud, constituind un punct de acces pentru turişti către Parcul Naţional Munţii Rodnei, a fost afectat din nou, vineri, de o avalanşă, fiind pentru a treia oară în această săptămână când zăpada antrenată de pe versanţi acoperă carosabilul şi blochează circulaţia.

Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a declarat, pentru AGERPRES, că zona unde se produc avalanşele a creat probleme şi în alţi ani, când ninsorile au fost abundente, iar temperaturile mai ridicate din ultimele zile au pus în mişcare stratul consistent de zăpadă din fondul forestier.

„Acolo avem o situaţie mai delicată, avem o zonă care este predispusă, din cauza abundenţei de zăpadă, la avalanşe. Am avut două coduri portocalii două săptămâni la rând, iar acum, odată cu încălzirea, a început să ne creeze partea de avalanşe. Doar într-un singur loc ne vin, pe o distanţă de vreo 20 de metri, două avalanşe, acolo, pe o vale, şi sigur că iese (zăpada – n.r.) în drum. Este a treia oară săptămâna asta când vine avalanşa. (…) Doar o bandă de drum este închisă, dar am alocat acolo utilaje şi cred că la ora asta este aproape descongestionată. (…) În zona respectivă este confluenţa dintre două văi şi vine din fondul forestier, deci nu e avalanşă pe gol alpin”, a explicat edilul.

Potrivit lui Grapini, stratul de zăpadă de la Valea Vinului măsoară în prezent între 80 şi 100 centimetri.

Primarul consideră că o soluţie pentru ca astfel de avalanşe să nu mai afecteze drumul comunal ar fi montarea unor plase elastice de metal.

Drumul comunal Rodna – Valea Vinului, în lungime de nouă kilometri, a fost modernizat în cursul anului trecut cu fonduri alocate prin PNDL, lucrările fiind recepţionate în noiembrie 2021. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Covasna: Încărcătoare pentru maşini electrice şi staţie de măsurare a traficului pe primul drum eco-smart din judeţ

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Proiectul tehnic pentru modernizarea drumului județean DJ 114, între localitățile Sânzieni și Lemnia, a fost finalizat de către Consiliul Județean (CJ) Covasna. Acest drum va deveni primul drum eco-smart din județ.

Vicepreşedintele CJ Covasna, Jakab Istvan Barna, a declarat, miercuri, că drumul, în lungime de 19 kilometri, va fi prevăzut cu piste pentru biciclete, precum şi cu diverse dispozitive tehnice care vor contribui la creşterea siguranţei circulaţiei.

„Pentru DJ 114 Lemnia-Sânzieni am terminat proiectarea, acolo am rămas cu trei încărcătoare pentru maşini electrice, cu treceri de pietoni inteligente, am rămas cu iluminatul public smart şi avem şi o staţie de măsurare a traficului şi a greutăţii maşinilor (…)

Deci, am terminat proiectul tehnic şi acum trebuie să-l depunem pentru finanţare europeană. Valoarea proiectului e undeva la 30 milioane de euro”, a declarat, pentru AGERPRES, Jakab Istvan Barna.

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a anunţat, în cursul anului trecut, că drumul judeţean DJ 114 a fost ales pentru acest proiect deoarece leagă un număr mare de localităţi cu potenţial turistic.

Precizările președintelui CJ Covasna

„Drumul are 19 kilometri lungime şi leagă opt localităţi (…)

În plus, municipiul Târgu Secuiesc şi Sânzieni au un contract de finanţare pentru un drum de biciclete.

Noi facem pista pentru biciclete aici, pe acest drum, iar dincolo de drumul naţional există un drum comunal până la Ojdula, prin Mărtănuş, Hilib şi Ghelinţa, iar din Ghelinţa până la Catalina.

Catalina şi Târgu Secuiesc iar au un contract de finanţare încheiat pentru o pistă de biciclete.

Deci, am făcut un cerc şi pentru turism, pentru că în această zonă sunt şi câteva biserici şi monumente de anvergură, precum muntele Perko de la Sânzieni, mănăstirea franciscană de la Estelnic, biserica Sf. Ladislau din Ghelinţa şi aşa mai departe.

Sunt şi foarte multe localităţi, de altfel, în acest cerc de 30 de kilometri, sunt 15 localităţi, deci este o rută de o zi şi va avea pe lângă impactul social şi un impact asupra turismului”, a declarat, la acel moment, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Șofer din județul Sibiu, suspectat de polițiști că ar fi consumat substanțe interzise

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Un șofer de 28 ani din județul Sibiu este cercetat de polițiști, după ce a fost testat cu aparatul drugtest, indicând că  există posibilitatea ca acesta să fii consumat substanțe interzise. 

Potrivit IPJ Sibiu, marți, 20 februarie 2024, în jurul orei 18.00, în Copșa Mică, polițiștii rutieri au oprit pentru control un autoturism condus pe DN 14 de către un localnic în vârstă de 28 de ani.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

„Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, șoferul fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe interzise.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive”, au transmis reprezentanții IPJ Sibiu.

Citește mai departe

Actualitate

Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”. Precizările Primăriei

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Primăria municipiului Bistrița organizează, vineri 23 februarie 2024, de la ora 08.30, Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”.

Conferința, care reprezintă o premieră la nivel regional, va avea loc loc sala de ședințe a instituției din Piața Centrală nr. 6, tema principală fiind rolul vegetației și al spațiilor verzi din Bistrița în contextul mobilității urbane durabile și a schimbărilor climatice.

Prezentările vor fi susținute de specialiști cu o vastă experiență în domeniile arboricultură și peisagistică: doamna Diana Culescu – Doctor în Arhitectura peisajului, domnul Mihai Alexandru Purcaru – arborist atestat ISA și domnul Dan Moldovan – arborist atestat ISA / Davey Canada.

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Citește mai departe

Actualitate

Hunedoara: Se închide patinoarul din Parcul Cetate Deva

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Deva

Patinoarul în aer liber din Deva își va închide porțile în seara zilei de duminică, 25 februarie 2024.

Potrivit Primăriei Deva, pentru mii de deveni și nu numai, pasionați de distracția pe patine, patinoarul a fost locul de recreere preferat, de la deschiderea acestuia în luna decembrie a anului trecut și până acum.

Iubitorii de distracție pe gheață mai au la dispoziție 5 zile ca să se bucure de facilitățile oferite de această bază de agrement.

Reamintim că, la propunerea Primarului Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, consilierii locali au aprobat ca pe toată durata funcționării patinoarului, copiii, elevii și studenții cu domiciliul stabil în Deva să beneficieze de acces gratuit dar și de închirierea gratuită a patinelor.

Patinoarul artificial amplasat în Parcul Cetate are o suprafață de 450 de metri pătrați și o capacitate de 130 de persoane pe serie.

Cei care vin la patinoar au la dispoziție o încăpere încălzită unde se pot echipa pentru distracția pe gheață.

Administratorii patinoarului le mulțumesc tuturor celor care au respectat regulamentul de funcționare și au făcut posibil ca această perioadă de feerie pe gheață să fie lipsită de incidente.

De administrarea patinoarului se ocupă Seviciul Baze Agrement din cadrul Primăriei Municipiului Deva.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Deva

Citește mai departe