Connect with us

Covasna

Elhalasztották a parlament plenáris ülésének időpontját, amelyen szavazni kellett volna a Nép Ügyvédjének kinevezéséről

Publicat


Bukarest, június 24./Agerpres/ – A parlament hétfői plenáris ülését, amelyen Fábián Gyula ombudsmani tisztségbe való kinevezéséről szavaztak volna, elhalasztják addig, amíg az alkotmánybíróság döntést nem hoz a Szociáldemokrata Párt által Renate Weber ombudsman menesztése miatt benyújtott alkotmányossági kifogás ügyében.

‘Bár az eredeti beütemezés szerint hétfőn lett volna a plenáris ülés a Nép Ügyvédjének a kinevezésére, láttuk, hogy az alkotmánybíróság június 29-én fog dönteni az óvás ügyében, ezért úgy határoztunk, hogy elhalasztjuk az ülést egy, a taláros testület döntését követő időpontra’ – jelentette ki csütörtökön, a két ház házbizottságának együttes ülése után Ludovic Orban képviselőházi elnök.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha az alkotmánybíróság elhalasztja a döntést, Orban azt válaszolta, hogy a koalícióban majd elemzik a helyzetet és döntenek.

A képviselőház és a szenátus jogi bizottsága szerdán pozitívan véleményezte Fábián Gyula jelölését a Nép Ügyvédje tisztségre.

Fábián az egyetlen, aki a tisztségre benyújtotta jelölését.
AGERPRES/(RO – szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Mihăilă: A koronavírusos-esetek 87%-át és a halálesetek 91%-át a beoltatlan személyek körében regisztrálták az elmúlt egy hónapban

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – Az elmúlt négy hétben a koronavírusos-esetek 87 százalékát és a halálesetek 91 százalékát a beoltatlan személyek körében regisztrálták Romániában – számolt be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

‘Amikor azt mondjuk, hogy a járvány negyedik hulláma a beoltatlanoké, arra utalunk, hogy kiket fog súlyosabban érinteni ez az újabb hullám. A beoltatlan személyek esetében pedig sokkal, de sokkal magasabb annak a kockázata, hogy a betegség súlyos formája miatt kórházi kezelésre szoruljanak, vagy elhalálozzanak. Az elmúlt négy hét adatait elemezve megfigyelhetjük, hogy az új esetek 87 százaléka – bár nem volt sok eset – a beoltatlan személyeket érintette. Az elhalálozások 91%-a is a beoltatlanok körében következett be’ – mondta a miniszter péntek este a B1 TV műsorában.

A tárcavezető szerint a 4. hullámban a harmadiktól eltérően fog alakulni a járványhelyzet, olyan értelemben, hogy a megfertőződő immunizált személyek a betegség enyhe vagy nagyon enyhe formáin esnek majd át. Mihăilă Nagy-Britanniát hozta fel példaként, ahol annak ellenére, hogy jelenleg magas az esetszám, a kórházi kezelésre szorulók és a halálesetek száma nagyon alacsony.

Nyomatékosította, hogy bár jelenleg Romániában még jó a helyzet, az új esetek száma emelkedőben van. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) múlt héten megjelentetett, legpesszimistább forgatókönyve szerint szeptember 15-ére akár 1500-nál is több új esettel kell számolni naponta, mutatott rá.

Ioana Mihăilă ugyanakkor kifejtette, véleménye szerint a beoltottak számára továbbra is fenntarthatók a lazítások, de a nem beoltottak számára korlátozásokat kell bevezetni, ha az esetek száma jelentősen megnő.

Szeretnék ugyanakkor, hogy a háziorvosok aktívabb szerepet vállaljanak az oltáskampányban, és ennek érdekében a kormány készen áll nagyobb összegeket biztosítani eme szolgáltatásért. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet valószínűleg a jövő hét folyamán terjesztik elő – számolt még be a miniszter.

Mihăilă azt is elmondta, az Orvosi Kamara elnöke támogatja azt, hogy a be nem oltott orvosokat kötelezzék arra, hogy saját költségükön végezzék el a koronavírusteszteket.
AGERPRES/(RO – szerző: Anamaria CONSTANTIN, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Tokió 2020: Ana-Maria Popescu kardvívó nyakába került az első román érem

Publicat

Tokió, július 24./Agerpres/ – Ana-Maria Popescu ezüstérmet szerzett szombaton női egyéni kardvívásban a tokiói olimpiai játékokon. A román sportolót a kínai Sun Yiwen ‘aranytussal’ győzte le 11-10-re a döntőben.

Ana-Maria Popescu drámai módon, a hosszabbításban vesztette el a küzdelmet. A kardívónak ezt volt a második olimpiai döntője, 2008-ban Pekingben is ezüstérmet szerzett.

A finálé nagyon szoros volt, Ana-Maria Popescu csak egy alkalommal vezetett két tus különbséggel, 2-0-ra. A román kardvívó a szabályos játékidő utolsó másodperceiben 10-10-re egyenlített, a hosszabbítás percében azonban meglepte őt az ellenfele.

A női egyéni kardvívásban a bronzérmet az észt Katrina Lehis szerezte meg, aki az orosz Aizanat Murtazaevát győzte le 15-8-ra a kisdöntőben.

Ana-Maria Popescu ezüstje a román kardvívók 17. érme az olimpiai játékokon, összesen 4 arany-, 6 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek eddig. AGERPRES (RO – szerkesztő: Mihai ŢENEA, HU – szerkesztő: CSEKE Péter)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Hét órás műtétnek vetették alá Iaşiban a péntek esti medvetámadás egyik áldozatát; állapota stabil

Publicat

Iaşi, július 24./Agerpres/ – Hét órás műtétnek vetették alá a iaşi-i Szent Spiridon Kórházban azt a 45 éves pásztort, akit a Maros, Hargita és Suceava megye határában elterülő erdőterületen, Drăgoiasa falu határában, Hargita megye területén levő esztenán sebesített meg pénteken este a szarvasmarhákra támadó medve.

Dr. Diana Cimpoeşu, a Iaşi megyei SMURD koordinátora szombaton arról tájékoztatott, hogy a férfit reggel Suceaváról Iaşiba szállították, ahol a Szent Spiridon Kórház arc-, állcsont- és szájsebészeti osztályára utalták be. A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett, és a nagyvad több ujját is leharapta. Testén több helyen is harapásnyomok voltak. Amikor a SMURD csapata átvette, a férfi eszméleténél volt.

A műtétet, amely megközelítőleg hét órát tartott, több szakorvosból álló csapat végezte, többek között arcplasztikai sebészeti beavatkozásnak vetették alá.

‘Jelenleg a páciens hemodinamikailag stabil, intubálták, mechanikusan lélegeztetik, és reméljük, hogy állapota kedvezően alakul” – mondta Ovidiu Popa, a kórház főorvosa. Hozzátette, a férfinek több arcplasztikai műtétre lesz még szüksége.

Egy Hargita megyei esztenán dolgozó három (Maros megyei) férfi péntek este megpróbálta elűzni a medvét, amely szarvasmarhára támadt a közelükben. Kettőjüket a vadállat súlyosan megsebesítette, az egyik, egy 26 éves fiatalember, aki a támadás közben bemenekült az erdőbe, meg is halt; élettelen testére szombat reggel bukkantak rá az őt kereső mentőcsapatok a Maros, Hargita és Suceava megye határában elterülő erdőterületen. A második férfit súlyos állapotban kórházba szállították. Az esztenán dolgozó harmadik férfi volt az, aki a hatóságokat riasztotta az 112-es segélyhívószámon. AGERPRES/( RO – szerző: Daniela MALACHE, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

CNCAV: 12.112 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – Az elmúlt 24 órában 12.112 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját – derül ki a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által pénteken ismertetett adatokból.

A tájékoztatás szerint 7489 személynek az első, 4623-nak a második dózist adták be.

Ezzel 9.310.355 -re nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdetétől 4.937.229 személyt oltottak be, közülük 4.783.319-en mindkét dózist megkapták.

Az elmúlt 24 órában nyolc esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, egy helyi jellegű, hét pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 16.770 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus elleni vakcina beadása után, 1799 helyi és 14.971 általános jellegűt. AGERPRES/(RO – szerző: Petronius CRAIU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe