Actualitate
Emil Boc pe Facebook: Slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice…

Slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Am participat astăzi la slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca a fost o personalitate marcantă a vieții religioase și culturale din țara noastră, un ierarh cu o înaltă vocație a unității și bunei înțelegeri între cultele recunoscute și un promotor al valorilor naționale și europene.
În aceste clipe de durere, suntem alături de comunitatea greco-catolică și de credincioșii, din Cluj-Napoca și România, care l-au iubit și apreciat, indiferent de confesiune. Sincere condoleanțe! Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Toți cei care l-am cunoscut și apreciat pe Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu nu am crezut că așa de repede și de dramatic ne va părăsi în marea trecere spre o lume mai bună și dreaptă. Am fost, alături de mii de clujeni, triști și înfrigurați, să-l conducem pe ultimul drum, pe un mare și important ierarh român, mult iubit de către comunitatea creco-catolică, dar și respectat de către credincioșii de alte confesiuni. Personalitate carismatică, cu atitudine și privire de om blajin, născut din vechea stirpe a prelaților greco-catolici școliți la academia națională a Blajului, PS Florentin Crihălmeanu va rămâne un simbol și un far călăuzitor al credinței noastre din Ardeal. A intrat în rândurile bisericii persecutate și clandestină, încă din perioada comunistă, fiind urmărit de securitate. Ca tânăr absolvent de politehnică și inginer dintr-o fabrică clujeană a cunoscut neajunsurile totalitarismului și persecuția credincioșilor greco-catolici de către regimul comunist, care desființase Biserica Unită cu Roma în fatidicul an 1948.
În 1986 a început studiile teologice în particular, având ca îndrumător spiritual pe Părintele Pantelimon Aștilean. A participat cu asiduitate la slujbele clandestine organizate de preoții Bisericii greco-catolice interzise de regim. După revoluția din Decembrie 1989, viitorul episcop a participat activ la viața renăscutei Biserici Române Unite cu Roma, fiiind un apropiat al preotului și fost deținut politic Tertulian Langa. În anul 1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca. A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990, în Piața Libertății din Cluj, de către episcopul de Cluj-Gherla, George Guțiu. A devenit un preot de vocație dedicat problemelor comunității. În perioada 1990 – 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) cu calificativul Magna cum laude și, în 16 iunie 1994, licența în Teologie cu calificativul Summa cum laude. În 1994 devine profesor la Institutul Teologic Român Unit, Greco-Catolic, „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Iar apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene. La 6 ianuarie 1997 a avut onoarea și bucuria de a fi consacrat episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica "Sfântul Petru" din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea arhiepiscopului ad-personam George Guțiu în anul 2002.
La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare ca episcop eparhial, în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj, în prezența arhiepiscopului ortodox al Clujului, Bartolomeu Anania, care l-a apreciat foarte mult. Preasfinția sa a fost și un cărturar valoros, astfel, în 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală "Urbaniana" din Roma, după susținerea tezei ”Focul Spiritului Sfânt”.
Nu era un polemist sau un om al contradicțiilor, ci o fire de intelectual rasat, de fin cărturar, care prin smerenie și modestia afișată își arăta adevărata forță a ierarhului care unește în comuniune, cu o viață dedicată întru Hristos. Forța sa era smerenia sa! Viața și-a oferit-o Bisericii Române Unite cu Roma și credincioșilor din Ardeal. Era un patriot, fără să facă paradă de devotamentul față de țară, dar știa să fie ferm în a-și impune punctul de vedere pe linia strămoșilor ardeleni educați la Școala Ardeleană și Mica Romă a Blajului.
De PS Crihălmeanu se leagă multe realizări ale eparhiei de Cluj-Gherla, mai ales construcția catedralei greco-catolice ”SF. Iosif” din Piața Cipariu, care a dedicat-o mărturisitorilor din temnițele comuniste. S-a implicat activ în realizarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu de pe B-dul Eroilor din fața Catedralei ”Schimbarea la Față”, pentru care avea o mare admirație. A contribuit la editarea cunoscutelor memorii ale marelui cardinal care a citit declarația Marii Unirii de la 1 decembrie 1918, publicându-le cu titlul crezului său: ”Credința noastră este viața noastră”. Atât de mult a contribuit PS Crihălmeanu la formarea a numeroase generații de creștini și la edificarea unor evenimente și ctitorii culturale, încât poate fi considerat un fondator de mărturisire și credință. A fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea pe care l-a venerat și i-a adus moaștele în țară și a fost unul dintre organizatorii vizitei Papei Francisc la Blaj, în anul 2019. Activitatea pastorală și ecumenică a PS Crihălmeanu i-a fost recunoscută, fiind distins cu numeroase medalii și distincții de stat și religioase. În anul 2000 i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.
PS Florentin Crihălmeanu a fost o prezență vie în viața culturală și religioasă a municipiului nostru.
În acest moment greu, când PS Florentin Crihălmeanu trece în rândul marilor drepți ai bisericii, voi afirma, cu emoție, despre un ierarh pe care l-am apreciat și respectat, că a fost un model de credință și demnitate pe care, noi, cei de aici trebuie să-l urmăm! Testamentul pe care ni l-a lăsat, PS Florentin Crihălmeanu, este hristic: dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase recunoscute, precum și un patriotism luminat în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește popoare și religii. Pentru Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu crezul cardinalului Iuliu Hossu i-a fost țel viață: ”Credința noastră este viața noastră!”
Dumnezeu să-l odihneasă în pace!
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Când îți pui întrebarea de ce practică oamenii jocuri de cazino, cel mai la îndemână răspuns ar fi că urmăresc să câștige niște bani în cel mai distractiv mod cu putință. Aceasta ar fi o variantă care ar avea sens, din moment ce la aceste jocuri pot fi obținute câștiguri mari. Totuși, studiile de specialitate au demonstrat că cei mai mulți oameni nu practică jocurile de cazino pentru a obține bani, ci pentru distracție.
În realitate, o categorie destul de mică de oameni practică jocurile de cazino pentru bani. Ceea ce este și bine, căci până la urmă scopul jocurilor e bine să fie distracția, iar eventualele câștiguri să fie considerate strict o recompensă suplimentară.
Dintre cei care practică jocurile de cazino, destul de mulți au deja o situație financiară foarte bună. Această activitate este practicată de actori de la Hollywood, sportivi, antreprenori și așa mai departe. Pentru ei, un câștig la cazino nu ar influența în niciun fel viața pe care o duc.
Vor fi în continuare oameni cu o stare bună financiară. Ce îi atrage însă la jocurile de cazino? Cam același lucru care atrage și alți oameni: dorința de a simți adrenalina, de a simți că sunt în control, socializarea și dorința de a ieși din rutina zilnică.
Desigur că, pentru o categorie de oameni, jocurile de cazino sunt considerate și o modalitate de a câștiga bani rapizi. Această posibilitate există, însă la fel de bine există și posibilitatea de a pierde bani repede. Tocmai din acest motiv, accentul pe jocul responsabil trebuie pus întotdeauna și niciodată să nu se mizeze mai mult decât cineva își poate permite să piardă.
Partea bună este că, în prezent, există variante de a juca la cazino chiar și atunci când ai epuizat bugetul stabilit. Sunt câteva cazinouri online care oferă bonus fără depunere clienților noi și chiar și celor existenți în unele cazuri, iar o promoție de acest gen nu necesită o depunere, după cum se înțelege chiar din titlu.
În studiile efectuate, cel mai adesea răspuns la întrebarea „De ce practici jocuri de cazino?” a fost nevoia de adrenalină. Acest lucru este valabil pentru toate categoriile de jucători, indiferent de miza pe care o pun. Atât pentru jucătorii din categoria celor care mizează bani grei, cât și pentru jucătorii recreaționali.
Prin intermediul acestor jocuri, cei care au această pasiune se pot deconecta de la rutina zilnică și pot ajunge într-un univers plin de culoare care le captează atenția. Aceste jocuri nu au reguli complicate, acțiunile sunt repetitive, astfel că nici nu solicită foarte mult. Tocmai din acest motiv sunt potrivite și pentru jucătorii recreaționali, care vor doar o activitate menită să îi scoată din rutină.
Dorința de a fi în control
Cel mai des, acest răspuns a fost oferit de jucători care mizează sume mai mari. Ei au deja o situație bună și nu cred că viețile lor se vor schimba prea tare, indiferent de câștig sau de pierdere. Vor însă să demonstreze că pot anticipa viitorul, că pot fi în control și că reușesc să învingă „casa”.
Încă din cele mai vechi timpuri au fost oameni care au încercat acest lucru. Pe vremuri, când aparatele erau mecanice, unii oameni le studiau sute de ore doar-doar or găsi un tipar. Au fost și cazuri în care au reușit. Acum însă, acest lucru este imposibil. Dar dorința oamenilor de a fi în control încă este prezentă.
Socializare
Pentru cei care practică jocurile de cazino în mediul terestru, acest aspect este, de asemenea, important. Unii oameni merg la cazinou pentru experiența în sine, pentru că pot mânca și bea, pentru că întâlnesc alți oameni și socializează. Pentru alții este chiar o modalitate de networking la care apelează.
Actualitate
Recorduri de temperatură fără precedent, înregistrate în 2024 în apa Lacului Sfânta Ana din Harghita

Recorduri de temperatură fără precedent s-au înregistrat, în 2024, în apa Lacului Sfânta Ana din Harghita. La mijlocul lunii iulie, la o adâncime de jumătate de metru, apa Lacului Sfânta Ana a avut aproape 31 de grade, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în acest loc.
Potrivit datelor furnizate de Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc, în anul 2024 s-au înregistrat mai multe recorduri de temperatură în apa Lacului Sfânta Ana. De asemenea, tot un record a fost faptul că s-a înregistrat cea , la începutul anului, pentru o perioadă scurtă de timp, lacul a fost îngheţat.
„Pe 15 iulie 2024, la începutul după-amiezii, temperatura apei Lacului Sfânta Ana, la o adâncime de jumătate de metru, a atins 30,9 grade Celsius, ceea ce reprezintă o valoare record pentru ultimele decenii şi, probabil, chiar pentru ultimele secole.
În acelaşi timp, s-a înregistrat şi o altă premieră: diferenţa de temperatură între suprafaţa lacului şi apa de la adâncimea de 6,5 metri, în apropierea fundului lacului, a ajuns la 22 de grade Celsius (…).
De asemenea, este fără precedent faptul că durata perioadei de îngheţ a fost excepţional de scurtă: la începutul lunii ianuarie 2024 suprafaţa lacului a îngheţat, iar până pe 10 martie gheaţa s-a topit complet”, se arată în comunicatul semnat de conf. univ. dr. István Máthé de la Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-umane şi Inginereşti a Universităţii Sapientia din Miercurea-Ciuc – Departamentul de Bioinginerie.
„Similar altor lacuri vara, în Lacul Sfânta Ana apare o stratificare termică directă, adică apa de la suprafaţă este cea mai caldă, iar temperatura scade odată cu adâncimea, fiind cea mai rece aproape de fundul lacului. Algele din apa lacului împiedică pătrunderea razelor solare în straturile mai adânci, ceea ce face ca acestea să se încălzească mai puţin”, a explicat cercetătorul din Miercurea-Ciuc.
Începând cu anul 2012, sub conducerea conf. univ. dr. István Máthé de la Universitatea Sapientia şi a profesorului dr. Lajos Voros de la Institutul de Cercetări Limnologice HUN-REN Balaton, se monitorizează calitatea apei Lacului Sfânta Ana cu sprijinul Composesoratului Lăzăreşti şi al Asociaţiei Pro Szent Anna.
Vara anului 2024, una dintre cele mai calde perioade, la nivel global, înregistrate vreodată
Potrivit sursei citate, temperatura record de 30,9 grade Celsius se datorează faptului că vara anului 2024 „a fost una dintre cele mai calde perioade la nivel global de la începutul măsurătorilor meteorologice regulate, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.
În comunicat se menţionează că, în perioada 1-16 iulie 2024, la mai multe staţii meteorologice din România s-au înregistrat noi maxime ale temperaturii aerului.
„De exemplu, la Odorheiu Secuiesc, pe 12 iulie 2024 s-au înregistrat 34,3 grade Celsius, depăşind recordul zilei de temperatură a aerului din 1951 (33,5 °C). La Miercurea Ciuc, pe 13 iulie 2024 termometrele au arătat un maxim de 33,8 °C, depăşind recordul zilei anterior din 1951 de 32,7 °C”, se arată în comunicatul citat.
sursa: Agerpres
sursa foto: Facebook
Actualitate
”Junii Sibiului… o poveste fără de sfârșit”. 80 de ani de poveste, istorisiți prin dans și filme-document

Sărbătorirea a opt decenii de activitate a celei mai vechi formații de dansuri populare din România este marcată de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu prin proiectul „Aniversare Junii Sibiului- 80 de ani. Hub pentru tradiții”, care cercetează fapte de patrimoniu imaterial din repertoriul ansamblului și le promovează prin evenimente interactive și filme cu caracter documentar, ce pot fi vizionate online și pe ecrane outdoor din municipiul Sibiu.
Un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti a devenit Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” de-a lungul a opt decenii de activitate neîntreruptă din 1944 și până în prezent. Iar statutul a fost dobândit grație zecilor de mii de spectacole susținute în lumea întreagă și repertoriului amplu, ce pune în valoare dansuri și cântece populare, obiceiuri și costume populare din toate zonele etnografice ale României.
În acest context, proiectul cultural „Aniversare Junii Sibiului- 80 de ani. Hub pentru tradiții” este axat pe reliefarea aportului ansamblului la promovarea folclorului, fiind derulat pe componentele: cercetare în arhive scrise, audio, foto și video; filme documentare de scurt și lungmetraj și evenimentele „Cu Junii prin Mărginime” și „Balul Junilor”.
Cercetarea de specialitate stă la baza filmelor cu caracter documentar, care aduc în prim-plan imagini de arhivă cu Junii Sibiului, unele difuzate în premieră, alături de imagini special filmate pentru proiect și interviuri cu dr. Elise Stan, etnomuzicolog, Iuliana Tudor, realizator de emisiuni folclorice la TVR, dr. Silvia Macrea, coregraf și manager al Centrului.
Producția de scurt metraj „Junii Sibiului… o poveste fără de sfârșit” poate fi vizionată în mediul online, fiind disponibilă pe Facebook și YouTube.
În semn de mulțumire pentru comunitatea sibiană în mijlocul căreia ansamblul a fost înființat și a evoluat, povestea Junilor se va spune și în inima Sibiului, căci selecțiuni din acest film vor fi proiectate pe ecranele de la Primăria Municipiului Sibiu și de la Sala Transilvania.
Evenimentele aniversare Junii Sibiului – 80 de ani sunt organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Activitatea instituției este posibilă cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.
Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiunea fiind cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”
Actualitate
Vremea în octombrie 2024: un Brumărel cald și cu foarte multe ploi. Prognoza meteo până la sfârșitul lunii

Prognoza meteo pentru luna octombrie 2024: O lună octombrie care va continua tiparul de vreme caldă, chiar dacă vor exista și scurte episoade de răciri.
Însă, din punctul de vedere al precipitațiilor, am putea avea parte de o lună octombrie care să intre lejer în topul celor mai ploioase luni octombrie din ultimii 24 de ani, potrivit prognozemeteo.ro
Vremea în luna octombrie – Context sinoptic
Din punct de vedere sinoptic, luna octombrie vine, cel puțin din punct de vedere climatologic, cu o persistență a unui regim anticiclonic (presiune ridicată) asociat Anticiclonului Est-European, cel care începe să preia controlul regiunii, odată cu retragerea mult spre vest a dorsalei Anticiclonului Azoric. Acest tipar aduce, de cele mai multe ori, o vreme plăcută, însorită, deși, conform datelor din arhiva ANM, temperaturile medii lunare scad cu 5 – 7 grade față de septembrie. Iar nopțile devin din ce în ce mai reci.
Iar octombrie 2024 va păstra acest tipar de persistență a unui regim anticiclonic, în ciuda unui debut de lună destul de instabil, pe fondul prezenței unor puternice nuclee depresionare prin bună parte din Europa.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, statistic, octombrie este o lună a alternanțelor, advecțiile tropicale, care pot duce temperaturile maxime și la valori de 35 – 37 de grade, dar acestea pot fi la fel de ușor urmate de advecții de aer polar sau arctic, care să aducă valori și cu mult sub 0 grade, chiar și ninsori (să nu uităm de cel mai timpuriu viscol din sudul țării, din octombrie 2014).
Cam acesta va fi și scenariul pe care ni-l propune acest octombrie. Cu advecții constante de aer cald, chiar foarte cald, care poate duce abaterile termice pozitive și la valori cu 8 – 10, 12 grade peste normalul perioadei, urmate de reveniri la normal sau chiar răciri, care să ne scadă temperaturi la valori și cu 2 – 4 grade sub normalul perioadei.
Vremea în luna octombrie – Temperaturi:
– Din punct de vedere al regimului termic, nu cred că ai este o surpriză pentru nimeni, octombrie va fi din nou o lună caldă, chiar foarte caldă, în ciuda posibilelor pusee reci care ar putea să ne tranziteze.
Abaterile termice estimate de ECMWF pleacă de +1.5 grade prin Banat și Crișana, 1.5 spre 2 grade în restul țării, cu un vârf spre 2 – 3 grade posibil prin NE extrem al Dobrogei și zona montană a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Vrancea, Bacău, Neamț.
Defalcat pe săptămâni, după o primă săptămână mai temperată, perioada 07 – 13 octombrie se anunță foarte caldă (abateri termice spre +3, +4 grade), la fel și săptămânile 14 – 20 octombrie și 21 – 27 octombrie, cu abateri de +1, +3 grade față de mediile multianuale. Abia ultimele zile din octombrie și primele din noiembrie vin cu un regim termic normal.
Vremea în luna octombrie – Precipitații:
– Din punct de vedere al precipitațiilor, în intervalul 2000 – 2024, media de precipitații pentru luna octombrie se situează undeva la 40.8 l/mp. Cu toate acestea, în topul celor mai secetoase luni octombrie de când se fac măsurători meteo la noi, regăsim doar doi ani din intervalul 2000 – 2024: 2000 și 2022.
Estimările Centrului European de Prognoză vorbesc de o lună Brumărel care se poate dovedi în top 3 sau 5 cele mai ploioase din octombrie, cu un excedent la nivelul întregii țări cuprins între 20 și 40 de mm peste ceea ce ar fi normalul climatologic al fiecărei regiuni.
Defalcat pe săptămâni, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.