Connect with us

Eveniment

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, a fost înmormântat

Publicat



Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, a fost înmormântat sâmbătă în Catedrala Episcopală din Deva, după ce înaltul prelat bisericesc, grav bolnav de COVID-19, a suferit un stop cardio-respirator.

La slujba de înhumare au luat parte mitropoliţii Moldovei, Ardealului şi Banatului, peste 300 de preoţi din ţară şi mai bine de o mie de credincioşi, care au urmărit serviciul religios din catedrală sau pe ecranele montate în faţa Catedralei Episcopale.

„Bine ar fi dacă, la sfârşitul vieţii, fiecare dintre noi ar putea spune: ‘Doamne, acum m-am odihnit, m-ai luat la Tine şi Te slăvesc pentru tot ce mi-ai dat şi mi-ai făcut în viaţa aceasta!’ Dumnezeu să-l odihnească, împreună cu ierarhii mari ai bisericii noastre, în Ceruri. După cum vedeţi, este înveşmântat în veşminte de ierarh. Nu pleacă altfel, din lumea aceasta! Şi-a păstrat, până în ultima clipă arhieria cu care a fost încununat şi cu ea pleacă, ca arhiereu al lui Hristos, în Cer. Dumnezeu să-i trimită îngeri să-l călăuzească, iar la apusul Soarelui să ajungă la Poarta Cerului şi când va bate toaca în Cer, de vecernie, să intre în prima lui slujbă în Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus, în cuvântul său, unul dintre înalţii prelaţi prezenţi la slujba de înhumare.

Părintele episcop Gurie a fost înmormântat în Catedrala Episcopală din Deva, la mormântul său venind, sâmbătă, zeci de credincioşi pentru a se reculege.

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a hotărât ca sâmbătă să fie declarată zi de doliu în judeţ, în memoria Episcopului Devei şi Hunedoarei, Gurie, în semn de respect faţă de contribuţia pe care acesta a avut-o la revigorarea vieţii creştine din judeţ.

„Declararea zilei de 23 octombrie ca zi de doliu în judeţul Hunedoara este un semn de adâncă recunoştinţă şi preţuire pentru întreaga contribuţie adusă de înaltul prelat bisericesc, Cetăţean de Onoare al Judeţului Hunedoara din anul 2010, la revigorarea vieţii creştine din judeţul nostru, pentru munca sa neobosită în folosul Bisericii şi al oamenilor. Dezvoltarea vieţii clericale, crearea reţelei de aşezăminte de protecţie socială pentru sărmani şi copiii orfani, susţinerea vieţii culturale din judeţul Hunedoara şi promovarea elitelor reprezintă doar a parte misiunii Sale aici, pe aceste locuri”, a informat CJ Hunedoara.

Preasfinţia Sa Părintele Gurie a condus Episcopia Devei şi Hunedoarei timp de 12 ani, fiind primul episcop al judeţului Hunedoara după anul 1990.

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, grav bolnav de COVID-19, a murit joi, la Deva, în urma unui stop cardio-respirator, înaltul prelat bisericesc având plămânii afectaţi în proporţie de 85% din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.

Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.

Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la spitalul judeţean din Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.

La ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, ar fi urmat să împlinească 53 de ani în luna decembrie a acestui an. AGERPRES

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Urs semnalat pe o stradă din municipiul Sebeș. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

Un urs a fost văzut joi noaptea, în jurul orei 22:10, pe o stradă din municipiul Sebeș. 

Potrivit ISU Alba, prezența animalului a fost semnalată pe strada Călărași din Sebeș.

A fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google…
Citește mai mult pe
Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe