Connect with us

Eveniment

Eşarfă dintr-un drapel de luptă folosit la asediul Griviţei, expusă la muzeul din Sebeş

Publicat



Un fragment din eşarfa unui drapel de luptă românesc folosit în Războiul de Independenţă (1877-1878), la asediul redutei Griviţa, este expus la Muzeul Municipal “Ioan Raica” din Sebeş.

“La asediul redutei Griviţa, un stindard de luptă era pe punctul de a fi capturat de otomani, de la stegarul român ucis, moment în care plutonierul Alexandru Fărcăşanu, originar din Apoldu de Jos, judeţul Sibiu, emigrat în România şi combatant în acest război, a intervenit şi l-a recuperat din mâinile turcilor. S-a încins la brâu cu el şi cu eşarfa şi a continuat să lupte, salvând astfel drapelul şi batalionul de la dezonoare”, potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES de instituţia muzeală.

După încheierea războiului, Alexandru Fărcăşanu a păstrat eşarfa drapelului, care, după moartea sa, a ajuns în posesia preotului Aurel Gligor, originar din Bistra, judeţul Alba, preot-paroh la Mărtineşti (Cluj) în perioada interbelică.

Preotul a împărţit eşarfa în mai multe fragmente. Unul dintre ele a ajuns în patrimoniul muzeului din Sebeş, fiind donat, în anul 1961, de către Ion Munteanu, directorul de atunci al Casei Pionierilor din localitate.

Fragmentul de eşarfă a fost tăiat sub forma unui fanion, are culorile dispuse longitudinal, de la stânga la dreapta: roşu, galben şi albastru şi dimensiunile 25 x 14,5 centimetri. Este fixat cu un şnur de mătase roşie pe un document semnat de preotul Aurel Gligor, care-i atestă autenticitatea. AGERPRES

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

Publicat

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, marchează într-un comunicat tripla…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor SUSȚINE probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024

Publicat

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024.

„În perioada 13-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 6.588 de elevi din clasele a…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Expoziție de artă din provincia chineză Shandong la Cluj-Napoca. Programul include o demonstrație de arte marțiale chinezesti

Publicat

O expoziție de artă din provincia chineză Shandong, intitulată ”Civilizația fluviului Galben îmbrățișează cultura română” va avea vernisajul duminică, 12 mai, ora 12, la Centrul de Cultură Urbană Casino din…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Reguli pentru alegeri în România și țările UE. Cum arată sistemul de vot pentru Parlamentul European și care sunt diferențele

Publicat

Reguli pentru alegeri în România și țările UE: Sistemul de vot pentru pentru alegerea Parlamentului European este reglementat atât de legislaţia europeană, care defineşte normele comune pentru toate statele membre, cât şi de dispoziţii naţionale specifice. 

Acestea variază de la un stat membru la altul, conform https://www.europarl.europa.eu/.

Regulile comune stabilesc principiul reprezentării proporţionale, norme privind pragurile şi anumite incompatibilităţi cu mandatul de deputat în Parlamentul European, ce se regăsesc în Decizia 2002/772/CE, Euratom a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe