Alba
EȘECUL creșterii numărului de paturi pentru pacienții COVID din județul Alba. Promisiunile ministrului Tătaru au rămas pe hârtie
La începutul lunii noiembrie, în timpul unei vizite fulger la Alba Iulia, în plină campanie electorală, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că Spitalul Municipal din Aiud va deveni spital suport COVID-19. Era presiune mare pe sistemul de sănătate, iar județul Alba se afla într-o perioadă critică. Totul urma să se întâmple în 7-10 zile, potrivit ministrului.
Au trecut mai bine de 40 de zile de la promisiunea făcută de Nelu Tătaru din data de 5 noiembrie, când, pe treptele Prefecturii Județului Alba, acesta anunța măsura respectivă, rămasă între timp doar pe hârtie.
Potrivit informațiilor obținute pe surse de alba24.ro, spitalul de la Aiud nu va deveni prea curând unitate COVID, iar cauza principală este una simplă: lipsa instalației de oxigen necesare pentru pacinenții cu forme medii sau severe de COVID-19.
În plus, nu este clar cât de mult doresc autoritățile înființarea unui nou spital Covid. Asta în condițiile în care reprezentanții unității medicale anulează de pe o zi pe alta proceduri de achiziții publice din cauza întocmirii eronate a documentației de atribuire.
”(…) am evaluat și, prin ordin de ministru, se va trece Spitalul Aiud în spitale suport COVID. Acolo vom avea până în 200 de paturi de patologie medie și 20 de paturi pentru terapie intensivă. În continuare, până se va operaționaliza terapia intensivă, în 7-10 zile la Aiud, tot spitalul județean va asigura terapia intensivă pentru pacienții COVID”, declara pe 5 noiembrie Nelu Tătaru la Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: Nelu Tătaru: Spitalul municipal din Aiud va deveni spital suport COVID. Vor fi 200 de paturi pentru patologie medie și 20 de ATI
Momentan, în unitățile medicale din județul Alba sunt 310 locuri pentru pacienții cu COVID-19, iar astăzi, 16 decembrie, sunt ocupate 212, potrivit DSP Alba. Asta înseamnă că momentan, sunt 98 de locuri libere.
De ce nu a fost transformată încă unitatea în suport COVID
La o analiză mai amănunțită, promisiunea făcută de Nelu Tătaru în urmă cu o lună că unitatea medicală va deveni spital suport COVID în 7-10 zile, ar fi aproape imposibil de realizat.
Un spital suport COVID-19 are nevoie de o line specială de oxigen, care poate fi montată doar de firme autorizate care se ocupă de instalații medicale.
Însă firmele respective au fost foarte solicitate în ultima perioadă, în mai multe unități medicale din țară. Potrivit surselor alba24.ro, în cursul zilei de marți, 15 decembrie, la aproape o lună de la promisiunile lui Tătaru, o firma a venit de la București pentru a analiza modul în care sistemul de oxigen poate fi montat la spitalul din Aiud.
De asemenea este nevoie de personal pentru linia de gardă și automat echipamente medicale și echipamente de protecție.
Achiziții publice anulate de pe o zi pe alta
În data de 10 decembrie unitatea medicală invita la depunerea de oferte pentru ”achiziția publică de aparatură medicală și echipament de protecție pentru obiectivul “Dotarea Spitalului Municipal Aiud in vederea cresterii capacitatii de gestionare a crizei Covid-19”. Anunțul a fost postat pe site-ul oficial al unității medicale.
Data limită de depunere a ofertelor preliminarii era 15 decembrie ora 12.00, deschiderea ofertelor o oră mai târziu, iar negocierile urmau să aibă loc ”începând cu data de 17.12.2020 la sediul Spitalului Municipal Aiud”.
Spitalul dorea să achiziționeze un aparat Roentgen și un ecograf portabil, defibrilatoare, monitoare funcții vitale, aparatură pentru dezinfecție, dar și materiale pentru protecție.
Invitația de participare poate fi vizualizată integral AICI
Valoarea totală estimată a achiziției era:
LOT 1 – 847.700, 00 lei fără TVA
LOT 2 – 263.600, 00 fără TVA
LOT 3 – 58.319, 00 fără TVA
LOT 4 – 238.148, 00 fără TVA.
Însă o zi mai târziu, pe 11 decembrie, invitația de participare a fost anulată pe motivul întocmirii eronate a documentației de atribuire.
Când ar putea fi gata transformarea unității medicale în spital suport COVID
Potrivit surselor alba24.ro, transformarea în spital suport COVID ar putea fi realizată în luna ianuarie 2021. Însă până la ora redactării materialului, autoritățile nu au oferit nici o informație oficială.
Mai exact, contactat de reporterii alba24.ro, prefectul județului Alba, Nicoale Albu nu a răspuns la telefon, însă un consultat al acestuia i-a transmis reporterului că prefectul se află într-o ședință și că pentru informațiile necesare să contacteze reprezentanții DSP Alba.
De asemenea, contactat pe numărul de fix al unității medicale, manangerul Spitalului municipal din Aiud, a transmis prin secretara acestuia că se află într-o ședință și că nu poate discuta la telefon.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Suspendarea TikTok în România: Vicepreședintele ANCOM cere ca măsura să intre în vigoare de joi
Suspendarea TikTok în România: Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut ca în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platforma TikTok, aceasta să fie suspendată pe teritoriul României.
Pavel Popescu a scris pe Facebook, miercuri seara, că cere suspendarea TikTok începând de joi, 28 noiembrie.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată din funcție 4 luni. Decizia CSM
Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, a fost suspendată din funcție pentru 4 luni, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
CSM a transmis că admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.
„În baza art.273 alin.(1) lit.e) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Tichete sociale și acces la servicii de hrană: Guvernul a prelungit și completat programele pentru sprijinirea vârstnicilor
Guvernul a anunțat prelungirea a patru programe naționale dedicate sprijinirii persoanelor vârstnice până la data de 30 iunie 2027. Totodată, finanțarea pentru unitățile de îngrijire la domiciliu va crește de la 27 de lei la 32 de lei pe oră, pentru a acoperi noile standarde de cost.
Cele patru programe de interes național vizează următoarele servicii pentru persoanele vârstnice:
- Servicii comunitare la domiciliu pentru persoane vârstnice
- Acordarea hranei pentru persoanele vârstnice
- Centre de zi pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Alba Iulia: ”O scrisoare pierdută”, spectacol de gală cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”
Spectacol de gală cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”. Iubitorii de teatru sunt invitați marți, 3 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, unde se va juca ”O scrisoare pierdută”, bine-cunoscuta comedie a lui I.L. Caragiale.
Spectacolul este organizat cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”, aceasta fiind destinația inițială a edificiului în care funcționează în prezent Casa de Cultură a Studenților…
Citește mai mult pe Alba24.ro