Alba
EȘECUL creșterii numărului de paturi pentru pacienții COVID din județul Alba. Promisiunile ministrului Tătaru au rămas pe hârtie
La începutul lunii noiembrie, în timpul unei vizite fulger la Alba Iulia, în plină campanie electorală, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că Spitalul Municipal din Aiud va deveni spital suport COVID-19. Era presiune mare pe sistemul de sănătate, iar județul Alba se afla într-o perioadă critică. Totul urma să se întâmple în 7-10 zile, potrivit ministrului.
Au trecut mai bine de 40 de zile de la promisiunea făcută de Nelu Tătaru din data de 5 noiembrie, când, pe treptele Prefecturii Județului Alba, acesta anunța măsura respectivă, rămasă între timp doar pe hârtie.
Potrivit informațiilor obținute pe surse de alba24.ro, spitalul de la Aiud nu va deveni prea curând unitate COVID, iar cauza principală este una simplă: lipsa instalației de oxigen necesare pentru pacinenții cu forme medii sau severe de COVID-19.
În plus, nu este clar cât de mult doresc autoritățile înființarea unui nou spital Covid. Asta în condițiile în care reprezentanții unității medicale anulează de pe o zi pe alta proceduri de achiziții publice din cauza întocmirii eronate a documentației de atribuire.
”(…) am evaluat și, prin ordin de ministru, se va trece Spitalul Aiud în spitale suport COVID. Acolo vom avea până în 200 de paturi de patologie medie și 20 de paturi pentru terapie intensivă. În continuare, până se va operaționaliza terapia intensivă, în 7-10 zile la Aiud, tot spitalul județean va asigura terapia intensivă pentru pacienții COVID”, declara pe 5 noiembrie Nelu Tătaru la Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: Nelu Tătaru: Spitalul municipal din Aiud va deveni spital suport COVID. Vor fi 200 de paturi pentru patologie medie și 20 de ATI
Momentan, în unitățile medicale din județul Alba sunt 310 locuri pentru pacienții cu COVID-19, iar astăzi, 16 decembrie, sunt ocupate 212, potrivit DSP Alba. Asta înseamnă că momentan, sunt 98 de locuri libere.
De ce nu a fost transformată încă unitatea în suport COVID
La o analiză mai amănunțită, promisiunea făcută de Nelu Tătaru în urmă cu o lună că unitatea medicală va deveni spital suport COVID în 7-10 zile, ar fi aproape imposibil de realizat.
Un spital suport COVID-19 are nevoie de o line specială de oxigen, care poate fi montată doar de firme autorizate care se ocupă de instalații medicale.
Însă firmele respective au fost foarte solicitate în ultima perioadă, în mai multe unități medicale din țară. Potrivit surselor alba24.ro, în cursul zilei de marți, 15 decembrie, la aproape o lună de la promisiunile lui Tătaru, o firma a venit de la București pentru a analiza modul în care sistemul de oxigen poate fi montat la spitalul din Aiud.
De asemenea este nevoie de personal pentru linia de gardă și automat echipamente medicale și echipamente de protecție.
Achiziții publice anulate de pe o zi pe alta
În data de 10 decembrie unitatea medicală invita la depunerea de oferte pentru ”achiziția publică de aparatură medicală și echipament de protecție pentru obiectivul “Dotarea Spitalului Municipal Aiud in vederea cresterii capacitatii de gestionare a crizei Covid-19”. Anunțul a fost postat pe site-ul oficial al unității medicale.
Data limită de depunere a ofertelor preliminarii era 15 decembrie ora 12.00, deschiderea ofertelor o oră mai târziu, iar negocierile urmau să aibă loc ”începând cu data de 17.12.2020 la sediul Spitalului Municipal Aiud”.
Spitalul dorea să achiziționeze un aparat Roentgen și un ecograf portabil, defibrilatoare, monitoare funcții vitale, aparatură pentru dezinfecție, dar și materiale pentru protecție.
Invitația de participare poate fi vizualizată integral AICI
Valoarea totală estimată a achiziției era:
LOT 1 – 847.700, 00 lei fără TVA
LOT 2 – 263.600, 00 fără TVA
LOT 3 – 58.319, 00 fără TVA
LOT 4 – 238.148, 00 fără TVA.
Însă o zi mai târziu, pe 11 decembrie, invitația de participare a fost anulată pe motivul întocmirii eronate a documentației de atribuire.
Când ar putea fi gata transformarea unității medicale în spital suport COVID
Potrivit surselor alba24.ro, transformarea în spital suport COVID ar putea fi realizată în luna ianuarie 2021. Însă până la ora redactării materialului, autoritățile nu au oferit nici o informație oficială.
Mai exact, contactat de reporterii alba24.ro, prefectul județului Alba, Nicoale Albu nu a răspuns la telefon, însă un consultat al acestuia i-a transmis reporterului că prefectul se află într-o ședință și că pentru informațiile necesare să contacteze reprezentanții DSP Alba.
De asemenea, contactat pe numărul de fix al unității medicale, manangerul Spitalului municipal din Aiud, a transmis prin secretara acestuia că se află într-o ședință și că nu poate discuta la telefon.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Poliţele RCA de la Euroins rămân VALABILE, însă pot fi denunţate în orice moment. Ce se întâmplă în cazul unui accident

Poliţele de asigurare emise de Euroins România rămân valabile, dar pot fi denunţate în orice moment, potrivit Ghidului informativ UNSAR – BAAR. În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de Euroins România poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele.
”Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada rămasă aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Elevii din clasele 0-IV se vor putea înscrie în acest an la Festivalul „Alba Chess”. Cum se va desfășura competiția de șah

În județul Alba urmează să se desfășoare în acest an o competiție de șah dedicată elevilor din clasele 0-IV. Festivalul „Alba Chess” își propune să stimuleze interesul copiilor pentru acest sport și să le ofere posibilitatea să-și demonstreze abilitățile într-un cadru competitiv.
Consilierii județeni din Alba vor vota în ședința de joi, 23 martie, aprobarea regulamentului competiției Festivalul „Alba Chess” șah 2023 și alocarea sumei de 35.000 lei din bugetul local al județului pentru desfășurarea activității.
Festivalul „Alba Chess” va avea ca scop promovarea șahului în rândul elevilor din județul Alba. Finala competiƫiei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
„Muzeul Cătunelor”, în incinta vechii școli din Gârda de Sus. Acord de parteneriat între CJ Alba și Primăria comunei

„Muzeul Cătunelor” ar putea fi realizat în curând în incinta vechii școli din Gârda de Sus, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Primăria comunei.
Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat în ședința de joi, 23 martie, încheierea unui acord de asociere între CJ Alba şi Primăria comunei Gârda de Sus pentru realizarea în comun a proiectului „Muzeul Cătunelor”.
Potrivit referatului de aprobare, expoziţiile etnografice pot fi considerate un factor de identitate, originalitate şi specific local al unei comunităţi, reprezentând o resursă de dezvoltare culturală pentru comunităţile locale, dar şi pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO: Se toarnă primul strat de asfalt în zona centrală din Alba Iulia. Lucrările de infrastructură continuă în municipiu

Muncitorii toarnă sâmbătă primul strat de asfalt pe sectorul de drum aflat în lucru în zona centrală din municipiul Alba Iulia, pe strada I.C. Brătianu și strada Ardealului, a transmis primarul Gabriel Pleșa.
Reamintim faptul că lucrările de modernizare și reabilitare în cadrul primului proiect de mobilitate urbană au început în centrul municipiului Alba Iulia pe 30 ianuarie. Circulația a fost restricționată pe două benzi, pe sensul Casa de Cultură a Studenților – Prefectura Alba. Lucrările la primul tronson au început încă din luna noiembrie, pe strada Regimentul V Vânători, din cartierul Partoș.
Vezi și FOTO-VIDEO: Modificări de…
Citește mai mult pe Alba24.ro