Connect with us

Alba

Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine din Ucraina sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată

Publicat



Criza cerealelor din Ucraina ar fi trebuit să fie, cel puțin pentru noi, românii, o mare oportunitate, nicidecum o situație în care fie ne confruntăm cu propria problemă, fie o ignorăm doar pentru a nu face notă discordantă de la unitatea clamată de cei mulți. 

Nu stau să mă întreb dacă marile popoare, vârfurile de lance în privința acceptării importurilor, nici dacă bunii vecini, care nu mai sunt chiar cei mai buni, pentru că nu-s dispuși să accepte surplus de grâne, au dreptate.

Forța afirmațiilor și a deciziilor fiecăruia par mai puțin importante decât dovada că, adesea, e greu de găsit un echilibru între solidaritate și ce contează pentru fiecare.

Mai ales într-o situație explicită, ca asta, în care nu se dezbat principii, ci ești tras de mâneca și luat la întrebări de agricultori și de fermieri, de cei care dau, la propriu, poporului tău de mâncare.

Personal, nu cred nici pe departe că poziția României sau a guvernului ține de vreo prohibiție cuantificată și serios tratată ci, mai degrabă, de o adaptare la reacția sindicalizată a comunității agricole.

Mai clar, nu facem ce facem pentru că știm ce facem, ci pentru că suntem puși în situația de a nu ignora realitatea.

Sunt total în acord cu cei care își exprimă frustrarea cu faptul că randamentul economic al fermierilor români, cumulați într-o cotă de 20% din exportul grânelor în UE, este minim sau chiar pe minus.

S-a produs scump și se vinde ieftin. Dar sunt la fel de convins că după ce vom trece peste acest hop, într-un fel sau altul, România și Ucraina vor fi, din nou, doi vecini cu porțile deschise unul spre celălalt.

Această criză se va fi terminat iar noi, indiferent de poziția adoptată, vom fi ratat șansa de a rezolva niște probleme, de a transforma o situație complicată într-o oportunitate.

Am fi putut, pentru a fi în acord cu majoritatea statelor membre și a Comisiei, care cer ridicarea oricăror restricții impuse importurilor de grâne, să negociem dezvoltarea căilor rutiere și feroviare de la noi, pentru a ne putea transforma într-un veritabil „drum al grânelor”.

Am fi putut, în același timp, să avem o analiză clară asupra rentabilității producției interne și să solicităm sprijin european suplimentar, pentru a atenua impactul ridicării restricțiilor.

Cu alte cuvinte, am fi putut folosi această situație pentru a negocia sume și sprijin suplimentar pentru a dezvolta sectoarele afectate.

Se poate, dacă știi ce să ceri și cum să ceri, vertical, fără tupeu și reacții sentimental-electorale. E limpede că anumite momente și situații, ca astea pe care le trăim cu toți, pot schimba priorități sau accelera proiecte amânate.

Iar România, dincolo de acest veto justificat, ar fi trebuit să se străduiască și să pretindă mai mult în această privință.

Probabil, sunt destui care ar putea să-și justifice scepticismul față de șansa de a și primi banii.

Însă, personal, am convingerea că, dincolo de realitatea imediată, ratăm șansa de a transforma o problemă într-o oportunitate.

Mircea Hava – europarlamentar PNL
Membru EPP

 


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Avertizări de arșiță și furtuni, în Alba și alte județe din țară. ANM anunță Cod Galben în următoarele două zile

Publicat

Avertizări de arșiță și furtuni, în Alba și alte județe din țară. Meteorologii au emis luni dimineața avertizări Cod Galben de caniculă și furtuni, valabile până miercuri dimineața în Alba și alte județe din țară. 

  • Interval de valabilitate: 1 iulie
  • Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic ridicat

Potrivit ANM, în Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova se...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Se scumpește gazul de la 1 iulie. ANRE a majorat tarifele de distribuție cu 19%

Publicat

Se scumpește gazul de la 1 iulie: Facturile la gaze naturale vor crește de la 1 iulie, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care a majorat tarifele reglementate de distribuție.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Subiectele la ROMÂNĂ – BAC 2024, prima probă scrisă de examen. Elevii au avut de făcut un eseu legat de o nuvelă studiată

Publicat

Subiectele la ROMÂNĂ – BAC 2024, prima probă scrisă de examen. Absolvenții de liceu au avut la dispoziție trei ore să rezolve subiectele primite. Baremele vor fi publicate la ora 15.00.

Subiectele la ROMÂNĂ – BAC 2024

La primul subiect au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din vol. „Amintiri și portrete”, potrivit ProTV.

La subiectul al...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Carburanţii s-au scumpit din nou, din 1 iulie. Cât costă litrul de benzină și motorină, la Alba Iulia

Publicat

Carburanţii s-au scumpit din nou, din 1 iulie. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis să crească accizele la benzină şi motorină, în două etape. Potrivit calendarului stabilit de autorități, prima creștere a avut loc la 1 ianuarie, iar a doua majorare la 1 iulie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate